Lidové noviny

Plán Le Penové: nová ústava, frexit i nižší daně

- PAŘÍŽ PAŘÍŽ

Pokud se francouzsk­ou prezidentk­ou stane šéfka krajně pravicové Národní fronty

bude její první starostí radikálně změnit ústavu a opustit Evropskou unii.

Oboje by chtěla provést pomocí referend – první by mělo zajistit změnu ústavy, jež by kladla důraz na národ, zrušila regiony a snížila počet zákonodárc­ů na 500 (nyní jich v parlamentu zasedá 925). Vedle toho by chtěla uzákonit referenda vzešlá z lidové iniciativy a zavést proporční volební systém – právě na většinové hlasování totiž Národní fronta pravidelně doplácí a i přes solidní podporu má jen malé zastoupení v Národním shromážděn­í.

Druhé referendum by chtěla Le Penová zorganizov­at k tzv. frexitu, tedy odchodu Francie z EU. Jejím cílem je dosáhnout měnové, rozpočtové, legislativ­ní i územní suverenity. Lidové hlasování na toto téma plánuje půl roku po volbách, v prvních sto dnech by ho tedy už měla začít připravova­t.

Penová, Marine Le

Nacionalis­mus by se měl jasně odrazit i v ekonomice. Le Penová se chystá trestat vyšším zdaněním všechna pracovnímí­sta obsazovaná cizinci. Výnos by pak měl putovat k francouzsk­ým nezaměstna­ným. Otázkou je, jak by se takové opatření projevilo např. v zemědělstv­í, kde značnou část prací při sklizni dělají cizinci.

Souhrn ekonomický­ch opatření Le Penové pak označili mnozí odborníci za katastrofu. Otevřený dopis v tomto duchu sepsalo hned 25 nositelů Nobelovy ceny za ekonomii. rok

Pokud 7. května zvítězí liberál je připraven okamžitě jmenovat nového premiéra – nebo spíše premiérku, protože by na tomto postu rád viděl ženu. Žádné konkrétní jméno sice nezaznělo, Macron ale plánuje, že by premiér(ka) vydržel(a) i po červnových parlamentn­ích volbách. Jak by na takový krok reagovala vítězná strana v případě, že nevyhraje Macronovo hnutí En Marche! (Vpřed!), není zatím jasné. Exministr financí si ale věří: „Nikdy od roku 1958 jsme neviděli, že by Francouzi řekli v parlamentn­ích volbách pravý opak toho, co řekli o několik týdnů dříve,“prohlásil.

Macron by také rád co nejdříve jmenoval novou vládu, kterou by z poloviny měly tvořit osobnosti

Emmanuel Macron,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia