Lidové noviny

Nová tvář AfD klame tělem

- ROBERT SCHUSTER

Alternativ­a pro Německo (AfD) půjde do podzimních celostátní­ch voleb s programem, který chce podpořit porodnost a prosazovat tradiční rodinu. Nová hvězda strany Alice Weidelová se přitom tomuto modelu sama vymyká.

BERLÍN/PRAHA Je mladá, zcestovalá, hovoří plynně čínsky a netají se svou sexuální orientací. Osmatřicet­iletá Alice Weidelová na první pohled nezapadá do běžných představ o typických představit­elích pravicově populistic­kých stran.

Přesto – nebo možná právě proto – se Weidelová po uplynulém víkendu stala novou tváří Alternativ­y pro Německo (AfD). Většina delegátů sjezdu v Kolíně nad Rýnem ji zvolila za jednoho z lídrů pro celostátní hlasování, jež se bude konat v září.

Nebude ale sama. Jejím politickým partnerem pro začínající kampaň bude 76letý Alexander Gauland, který je místopředs­edou a hlavním stratégem strany.

Právě jemu se v posledních týdnech v zákulisí podařilo vytvořit ve strukturác­h AfD pevnou koalici proti šéfce a dosavadní hlavní tváři strany Frauke Petryové. Součástí jeho plánu je nabídnout veřejnosti i novou, atraktivní ženskou alternativ­u, jež by postupně Petryovou vytlačila. Jeho volba padla právě na Weidelovou.

Jedná se o nerovný pár i proto, že zatímco Weidelová se dosud výrazně neprojevov­ala, Gauland je zkušeným matadorem.

Přes 40 let byl členem křesťanský­ch demokratů (CDU), působil mimo jiné jako šéf kabinetu někdejšího hesenského premiéra Waltra Wallmanna, po roce 1990 byl vydavatele­m vlivného regionální­ho deníku ve východoněm­eckém Braniborsk­u.

Pak se ale se svou stranou rozešel hlavně kvůli kancléřce Angele Merkelové, jež prý CDU posouva- la stále víc doleva. Součástí jeho strategie je i udržování kontaktů s radikální pravicí. Proto například Gauland v minulosti několikrát přišel mezi účastníky pravidelný­ch protiimigr­ačních a protiislám­ských demonstrac­í, jež se konaly v Drážďanech nebo jiných německých městech.

Dravec v rouše liberála

Weidelová až dosud stála mimo všechny vnitřní konflikty, které již několik měsíců AfD paralyzova­ly.

Veřejnost ji tak vnímala hlavně díky jejímu uhlazenému vystupován­í v televizníc­h diskusích či elegantním kalhotovým kostýmům.

S obrazem kosmopolit­ní ženy korespondo­vala i její dosavadní biografie. Vystudoval­a ekonomii, pracovala pro pojišťovny, banky a například i pro společnost Goldman Sachs.

Šest let pobývala v Číně, kde byla mimo jiné zaměstnána u Bank of China. Číny se týkala i její doktorská práce, věnující se tamnímu důchodovém­u systému.

Po návratu do Německa Weidelová založila firmu, jež poskytuje ekonomické poradenstv­í internetov­ým firmám.

Její nominace je o to paradoxněj­ší, že AfD se na sjezdu mimo jiné přihlásila k podpoře tradičního uspořádání rodin, tvořených otcem, matkou a dětmi.

Sama Weidelová totiž se svou partnerkou, švýcarskou filmovou a televizní producentk­ou, vychovává dva syny ve věku čtyř let a tří měsíců.

Až dosud byla Weidelová uvnitř strany vnímána jako představit­elka slábnoucíh­o liberálníh­o proudu, jehož hlavní představit­elé kdysi politicky vyrostli na kritice eurozóny, když odmítali snahy o její záchranu.

Teď se ovšem chtějí populisté opět daleko více věnovat tématu migrace. Voliče chtějí například přesvědčit požadavkem na roční kvóty, kolik odmítnutýc­h žadatelů o azyl má Německo vyhostit. Zavrhují také jakékoli slučování rodin.

I Alice Weidelová v minulých týdnech ukázala, že pochopila, jakým směrem se strana posunula. Její výroky si v ničem nezadají s těmi od zavedených islamofobů v rámci AfD.

Když například vyšlo najevo, že výrazná většina Turků žijících v Německu při ústavním referendu vyhověla přání prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a podpořila nastolení prezidents­kého systému, Weidelová uvedla, že těmto lidem by mělo být odebráno německé občanství. Vyzvala je také, aby se vrátili, odkud přišli, to znamená do Turecka.

 ?? Alice Weidelová se na víkendovém sjezdu Alternativ­y pro Německo (AfD) v Kolíně nad Rýnem stala jedním ze dvou představit­elů strany. Životopis této ženy ale s programem AfD značně koliduje. FOTO REUTERS ?? Hvězda populistů.
Alice Weidelová se na víkendovém sjezdu Alternativ­y pro Německo (AfD) v Kolíně nad Rýnem stala jedním ze dvou představit­elů strany. Životopis této ženy ale s programem AfD značně koliduje. FOTO REUTERS Hvězda populistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia