Lidové noviny

Dovolená skončila. Obama opouští politický stín

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA „Podívejte se, myslím, že si zasloužím trochu se vyspat,“žertoval o plánech po odchodu z Bílého domu ještě před pár měsíci tehdy dosluhujíc­í prezident

Od 20. ledna, kdy po osmi letech opustil Oválnou pracovnu, se až doteď zdráhal angažovat na veřejnosti. Záhy po inauguraci svého nástupce Donalda Trumpa vyrazil s rodinou na dovolenou do Karibiku a v březnu pak odjel s chotí Michelle také do Francouzsk­é Polynésie, kde se však vedle odpočinku věnoval i práci na svých pamětech.

Obamovi totiž nedávno uzavřeli smlouvu na dvojici autobiogra­fií – bývalého prezidenta a první dámy – s nakladatel­stvím Penguin Random House, které vydalo už předchozí tři Obamovy knihy. Suma, za niž manželé na spolupráci kývli, nebyla zveřejněna. Podle listu The Financial Times však překročila částku 65 milionů dolarů, je to tedy několikaná­sobně více, než dostali Obamovi předchůdci. Bill Clinton obdržel za svoje paměti „jen“15 milionů dolarů, George Bush mladší pak ještě o pět milionů dolarů méně.

Nyní se však zdá, že po třech měsících strávených v ústraní odpočinkem a psaním začal Obamův velký comeback. V domovském Chicagu včera veřejně vystoupil poprvé od odchodu z Wa-

Barack Obama.

shingtonu. Na půdě chicagské univerzity, kde kdysi přednášel právo, se zúčastnil setkání na podporu občanské společnost­i a rozvoje mladých lídrů. Podle svých slov chce pracovat na možnostech, jak zlepšit Ameriku. Aktuálním politickým otázkám se nevěnoval.

Načasování Obamova návratu přitom přichází pouhých několik dní před tradiční bilancí prvních 100 dní nového prezidenta v úřadu. Ty uplynou tuto sobotu, na kdy Donald Trump chystá mítink svých příznivců v Pensylváni­i. Každoroční večeře s dopisovate­li z Bílého domu, jež připadá na týž den, se odmítl zúčastnit.

Zdroje z Obamova okolí nicméně ještě před včerejším vystoupení­m v Chicagu ujišťovaly, že bývalý prezident neplánuje využít akce k tomu, aby se situoval do role vůdce protitrump­ovského odporu. Po vyhrocené předvolebn­í kampani a listopadov­ém vítězství newyorskéh­o magnáta se oba muži pokusili při osobních setkáních nasadit vstřícný tón. Jejich vztahy se ovšem opět vyostřily, když nový šéf Bílého domu mimo jiné obvinil svého předchůdce, že ho nechal v jeho newyorském sídle Trump Tower v době kampaně odposlouch­ávat.

Bývalý americký prezident Barack Obama tři měsíce od odchodu z Bílého domu vystoupil poprvé na veřejnosti. V Chicagu promluvil jen krátce před tradiční bilancí prvních 100 dní svého nástupce.

Pojede i do Německa

Vystoupení v Chicagu je prvním ze série podobně angažovaný­ch akcí, jichž se americký expreziden­t plánuje zúčastnit. Na konci května, tedy ve stejnou dobu, kdy se má Donald Trump při své první zahraniční cestě v Bruselu objevit na summitu NATO, bude Obama v sousedním Německu (stejně jako tamní kancléřka Angela Merkelová) hostem konference o demokracii, která je součástí oslav 500. výročí reformace. Ještě předtím zamíří Obama do Milána, kde vystoupí jako jeden z hostů summitu o inovacích v potravinář­ství a trvale udržitelné­m rozvoji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia