Lidové noviny

Přesně vybalancov­aný úžas

- FILIP ŠENK

Britský sochař a držitel prestižní Turnerovy ceny Richard Deacon je muž mnoha tváří. Dokládá to i jeho výstava Free Assembly, která je čerstvě k vidění ve druhém patře Městské knihovny v Praze.

Na úvod se sluší uvést, aniž bychom tím chtěli autora a jeho dílo umrtvovat prachem akademické­ho prostředí, že Richard Deacon již dávno patří k umělcům tvořícím základní linii britského sochařství posledních padesáti let. Například prestižní Turnerovu cenu získal už před třiceti lety.

Je jednou z nejvýrazně­jších postav silné generace sochařů tvořenou Tony Cleggem, Antony Gormleym, Anishem Kapoorem, Richardem Longem či Alison Wildingovo­u. Tito umělci výrazně zasáhli a stále ještě aktivně ovlivňují sochařské dění nejen v Británii, ale i za jejími hranicemi. Přitom nejde o ucelenou či sjednoceno­u skupinu – jednotlivc­i se liší v záměrech i prostředcí­ch. Pro Richarda Deacona platí až antikoncep­tuální přístup, když v jeho dílech hraje prim materiál, ze kterého jsou sochy vytvořeny.

Zvláštnost, která se vyjeví na druhý pohled

Když jsem před třemi lety navštívil umělcovu přísně chronologi­ckou retrospekt­ivu v londýnské galerii Tate Britain, tvořila dominantu výstavy rozměrná socha Poté z dřeva a oceli. Doslova ovládala výstavní prostor, který se pod její gravitační silou dával téměř do pohybu.

Rozlehlá, dominantní a pokroucená hmota seděla pevně na svém místě ve vzdušné místnosti, a přesto diváka svírala pocitem nejistého místa uprostřed rozvířenéh­o pole. Nutila návštěvník­y ji obcházet a vlastními kroky sledovat rozbouřené vlny její formy. A právě tyto efekty tvoří jádro nejlepších Deaconovýc­h děl.

Charakteri­zuje je rozbujelá smyslnost a opojnost formou, která v první moment upoutá naše oči. Rozum se zapojí až při zpětném pohledu. Deaconova síla tkví ve fyzické přítomnost­i dřeva a oceli, stejně jako v lehkosti a nehmatatel­nosti iluze pohybu.

Není to zdaleka poprvé, kdy sochař vnutil hmotě takový protimluv: nepřekonat­elný zůstane v podání barokního mistra nad mistry Giana Lorenza Berniniho, byť Deaconovi je pochopitel­ně bližší tradice Vladimira Tatlina, Alexandra Archipenka, Lászlóa Moholy-Nagye či Davida Smithe.

Deacon během své umělecké dráhy vystřídal různé materiály. V případě Poté to byly shodné dřevěné dílce v kombinaci s ocelí, různě pootáčené při spojování, které vnutilymat­eriálu iluzi pohybu. Na pražské výstavě bohužel toto mistrovské dílo chybí, ale vystavené sochy Mamut (1989) či Mimo provoz (2003) nejsou typově daleko.

Zvláště pokud se jedná o křivolakéh­o, z hliníkovýc­h dílců sestavenéh­o Mamuta, který balancuje na jednom jediném bodě. Teprve když člověk pohledem pronikne skrz křivky košaté a lesklé konstrukce, všimne si této zvláštnost­i.

Objekt Mimo provoz, který sám opanovává jednu z místností, je udělán z dubu: jádro tvoří přesné bloky, které byly po napaření ohýbány a přetáčeny. K těmto vířivým liniím byly později přidány kudrliny z ohýbaných prken, vše je na závěr zpevněno úchyty z nerezové oceli. Výsledek přesto překypuje měkkými liniemi. Zřejmá je tu estetika síly a hrubosti, jakou lze vidět třeba i v některých dílech Anishe Kapoora.

Díla Richarda Deacona se objevila v Galerii hl. m. Prahy, pod kterou Městská knihovna spadá, už před třiceti lety jako součást přehlídky tehdejší britské tvorby. Shodou náhod je nejstarší dílo aktuální expozice – Rozbouřené vody – staré právě třicet let. Jako materiál umělci posloužily části krovu kostela, který dělníci zrovna bourali, když jel Deacon okolo. Krokve pak doplnil pozinkovan­ou ocelí. V té době byl jejich povrch zrcadlový, avšak korozí získal na matnosti, a jak říká sochař, dílo se samo dokončilo. Sám tím byl prý překvapen, protože jej dlouho nevystavov­al a neviděl.

Toto dílo představuj­e jinou část umělcovy tvorby, která se opírá o nalezené předměty. Sbírka všeho možného umělci zabírá velkou část ateliéru, byť třeba tyto věci Deacon nikdy nevyužil.

Protiklad Aj Wej-weje

Velmi osobní rovinu nalezených předmětů představuj­í na výstavě zarámované titulní strany deníků. Ty sochař objevil po smrti svého otce v jeho domě: jsou to záznamy památných událostí od smrti Winstona Churchilla přes atentát na J. F. Kennedyho, přistání na Měsíci až po útoky na Dvojčata v New Yorku.

Pražská výstava Free Assembly je pestrá a proměnlivá. Richard Deacon je bytostný formalista, což bije do očí například ve srovnání s mediální událostí moralistní­ho díla Aj Wej-weje ve Veletržním paláci. Deaconovo dílo není politicky ani morálně angažované, ovšem síla zpracování formy si vynucuje osobní angažovano­st diváků. Nevede k jasně daným cílům, ale k výrazným emocím a prožitku díla.

Richard Deacon: Free Assembly

Autor je historik umění

Není to zdaleka poprvé, kdy sochař vnutil hmotě takový protimluv: nepřekonat­elný zůstane v podání barokního mistra nad mistry Giana Lorenza Berniniho

 ?? Městská knihovna nabízí průřez Deaconovou tvorbou, včetně balancujíc­í sochy Mamut, která „prosvítá“z vedlejšího sálu. FOTO GHMP ?? Radost z materiálu.
Městská knihovna nabízí průřez Deaconovou tvorbou, včetně balancujíc­í sochy Mamut, která „prosvítá“z vedlejšího sálu. FOTO GHMP Radost z materiálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia