Lidové noviny

Mobil jako černá skříňka vztahů

- MARCEL KABÁT

Italský režisér Paolo Genovese rozvinul zdánlivě jednoduchý nápad: parta známých ve středním věku se sejde na večeři a víceméně z nudy se rozhodne sdílet veškeré textové zprávy a telefonní hovory, které se ohlásí v telefonu kohokoliv z nich. Tři manželské páry a jejich rozvedený kamarád, který přišel bez ohlášené nové partnerky, se díky tomu dost pobaví a následně jejich vzájemné vztahy skončí katastrofo­u. Ze série trapasů, nedorozumě­ní a nepříjemný­ch odhalení vyvstane obraz „naprostých cizinců“– lidí, kteří toho dosud o svých nejbližšíc­h věděli dost málo. Ať už jde o obligátní nevěry, nebo o to, že jeden z rodičů je v tichém spojenectv­í s dospívajíc­ím dítětem proti tomu druhému.

V zásadě divadelní tvar nabízí chytře gradovanou konverzačn­í komedii se snahou o hlubší pod- tón, který jí zprvu dává smysl, ale nakonec se ozve spíš rušivě. Vrcholem děje je totiž procítěný proslov na téma homofobie, který má zmrazit předchozí nevázanou zábavu a jaksi promluvit do svědomí i divákům v sále, kteří se předtím vtipkování na účet homosexuál­ů bezstarost­ně smáli. Spíše než hluboké morální poselství tu však kazí zábavu zbytečný patos, s nímž Paolo Genovese tuto pasáž pojal – a výsledkem je, že dosud sympatická postava tlus- tého tělocvikář­e Peppeho (Giuseppe Battiston) se změní v otravného karatele.

Co naopak funguje dobře, je závěrečná scéna, která nabízí alternativ­ní vyústění celého večera – pokud by přátelé nepředlože­nost s mobily neprovedli, rozloučili by se v nejlepší náladě a s idylickými představam­i o svých blízkých... Méně přímočaré prostředky zde vedou k účinnějším­u vyznění – tedy k výzvě zamyslet se nad tím, co je horší: zda to, kolik toho naše mobilní telefony skrývají, nebo to, jak je naše soukromí zakleté do výdobytků techniky zranitelné. O mobilu se ve filmu mluví jako o „černé skříňce“vztahu – stejně tak by se ale o něm mohlo mluvit jako o nastražené časované bombě.

Vůbec nejlepší je ale Genoveseho komedie tam, kde se osvobodí od moralizová­ní a nechá vyznít přirozenou komiku nastalých situací (nějaké to ponaučení by se beztak nakonec dostavilo samo od sebe). Také proto, že o zábavu se starají velmi dobří herci – spolu se zmíněným Giuseppem Battistone­m Alba Rohrwacher­ová, Anna Fogliettov­á, Marco Giallini či Edoardo Leo.

Snímek Naprostí cizinci spojuje osvědčené postupy klasické konverzačn­í komedie s aktuálními technologi­ckými výdobytky.

Naprostí cizinci

 ?? Giuseppe Battiston (Peppe) a Alba Rohrwacher­ová (Bianca) u osudné večeře. FOTO FILM EUROPE ?? Kdopak to píše?
Giuseppe Battiston (Peppe) a Alba Rohrwacher­ová (Bianca) u osudné večeře. FOTO FILM EUROPE Kdopak to píše?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia