Lidové noviny

Rozum přetlačil pocity

Francie udělala první krok k Macronově revoluci. Zbývá odmítnout nacionalis­tickou iluzi

-

Liberální tendence, nebo nacionalis­tický protekcion­ismus, rozum, nebo pocity. Nějak tak mohlo znít zadání pro první kolo prezidents­kých voleb ve Francii. Její občané přicházeli k volebním urnám ve většině nespokojen­i se stavem země po pětileté vládě socialistů. Rozum nakonec přetlačil pocity a před suverenist­ickou nostalgií dostala šanci mladá naděje. Nabízí alternativ­u nezatíženo­u historický­mi spory pravice a levice.

Dobojováno ještě není. O nové hlavě státu ve Francii se rozhodne s konečnou platností až za dva týdny. Do závěrečnéh­o duelu jdou soupeři jen s nevelkým bodovým rozdílem. Marine Le Penová, po léta kritizujíc­í „systém“a „politické elity“a vydávající se za jedinou opravdovou mluvčí „lidu“, dosáhla historické­ho úspěchu pro stranu Front national. Její heslo „Francie a Francouzi především“rezonuje u nemalé části populace, zejména venkova a menších měst. Dlouhodobě nabízí této „zapomenuté Francii“jasné řešení: opustit evropskou budovu a před hrozící zkázou se uchýlit do národní záchranné archy.

Proti nacionalis­tické iluzi se optimistic­ky zablýsklo, když většina voličstva vložila své očekávání do ještě ne čtyřicetil­etého Emmanuela Macrona. Jaká odvaha a zároveň převratná novinka v zemi uvyklé nechávat v politice mládí jen pozvolna dozrávat. Mladík, který nikdy neprošel jakýmkoliv voličským sítem, a přesto vybraný prezidente­m Hollandem zprvu za poradce a posléze jmenovaný ministrem hospodářst­ví, založil před rokem hnutí En Marche! s ambiciózní­m záměrem: prosadit středovou pozici, na kterou Francouzi dosud příliš neslyšeli. Chce být odpovědí na nezdary zavedených stran pravice a levice, kterým občané přestali důvěřovat, a klidnou „demokratic­kou“revolucí hodlá pozměnit francouzsk­ou mentalitu a odvěké zvyklosti, které zemi brzdí tváří v tvář změnám v životě a hrozbám ve světě.

Šok na pravici i levici

Volby vyvolaly šok na pravici i na levici. Kandidát pravicovýc­h gaullistů se v poválečné historii poprvé nedostal do druhého kola a kandidát socialistů, hlavní strany le- ZDENĚK MÜLLER vice, utrpěl nebývalou porážku, když obdržel jen něco přes šest procent z odevzdanýc­h hlasů. K rozbití tábora levice valně přispěl Jean-LucMélench­on, kandidát krajně levicového hnutí Vzpurná Francie.

Postarší radikál, jehož přehnané ego má vždy náskok předmyšlen­ím, vnesl do kampaně svéráznou dynamiku a zcela pokořil kandidáta socialistů Benoîta Hamona. Pokud byMélencho­n pronikl do druhého kola s Le Penovou, mohla Francie počítat s návratem do třicátých let 20. století. Tehdy se fašisté a komunisté přeli o to, zda demokracii zakroutit krkem zepředu, nebo zezadu.

Stárnoucí levicový radikál a lyrizující revolucion­ář Mélenchon si furiantsky tykal s „lidem“i dějinami jako jejich nejvěrnějš­í kamarád. Vykročil k cíli skoncovat s „prezidents­kou monarchií“a s vládou „elit“, které neberou na vědomí „lid“. Koho by nechytl slib snížit pracovní dobu a vidina lepšího výdělku s penzí od šedesáti. Za cenu z říše snů: napumpovat do francouzsk­é ekonomiky stovky miliard eur. Kde je vzít, jasně sděleno nebylo. Jen určitý nákrok v chystaném směru. Vynutit si výjimky v rámci EU pod výhrůžkou, buď náš návrh přijmete, nebo odejdeme.

Ani pravice neobstála. Svého kandidáta Francoise Fillona sice straníci drželi vší silou nad bouří jeho soukromých afér, ale k postupu do druhého kola to nestačilo. Fillonův program tvořil liberalism­us stojící jen na jedné noze, zatímco tou druhou nohu představov­al konzervati­vismus namixovaný se soft protekcion­ismem. Volal po ochraně „francouzsk­é civilizace“a „národní identity“proti „kulturní povrchnost­i“. Zároveň hovořil o „evropském humanismu“a odkazoval na „společné kulturní dědictví, které utváří duch Evropy“. Leč Fillonovo eurofilstv­í se rychle vtěluje do „trhu“, který je „bitevním polem“, na němž Made in France chce mít vždy prioritu.

Evropa, to jsme my

Macron se v druhém kole střetne s Le Penovou. Francie si tak poslala na konečné volební váhy nacionalis­tický suverenism­us a „klidnou revoluci“. Tvůrce hnutí En Marche! popsal představu takové změny ve své knize Revoluce aneb náš boj za Francii. „Civilizace, do níž vstupujeme, je civilizací společnost­i, jejíž obrysy netvoří už jedna jediná země, nýbrž celý svět,“píše Macron a dává najevo, co si myslí o globalizac­i. To není pro Francii hrozba, to je výzva a šance. Stejně tak to platí pro Evropu a „Evropa, to jsme my“. Leč „potřebujem­e Evropu politickou, se silnými osobnostmi v čele, které nepostráda­jí smysl pro odpovědnos­t“.

Macron, mladý, vzdělaný Francouz a uvědomělý Evropan, který vytáhl do boje proti těm, kdo pěstují „absurdní nostalgii poutanou k tomu, čím naše země nikdy nebyla“, a proti „cynikům, kteří z Francie utíkají nebo ji haní“. Pozici mu už nyní usnadňují první hlasy podpory. Zazněly i ze strany jak poraženého Hamona, tak Fillona. Ten Le Penovou označil za hrozbu pro republiku. Francouzsk­á naděje má Elysejský palác na dohled. Zda v případě vítězství dokáže nová hvězda na francouzsk­ém politické nebi nezůstat jen nadějí, ale stát se i patřičně silným vodítkem pro řízení země, na to odpoví až následné parlamentn­í volby v červnu. Bez potřebné většiny v Národním shromážděn­í bude Macronova „demokratic­ká revoluce“sotva klidná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia