Lidové noviny

Potíže O TV zlobí sponzory 2

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Vysílání O TV postihly během víkendovéh­o šlágru fotbalové ligy další technické problémy. Trpělivost už dochází fanouškům, klubům i sponzorům.

PRAHA „Moc se omlouváme všem, kdo se momentálně potýkají s problémem přihlášení do své O TV. Zápas Sparta–Plzeň přilákal k televizním obrazovkám spoustu fanoušků. Jeho vysílání jsme proto uvolnili na volný kanál O TV Free, kde ho můžete sledovat.“

Tak se v neděli omlouvala společnost O rozzlobený­m fotbalovým fanouškům, kteří kvůli technickým problémům neviděli zápas pražské Sparty s Plzní.

Pro někoho možná déj`a vu. Nejde totiž o ojedinělý výpadek. „Strašně nás mrzí, co se stalo. Obrovský zájem o fotbalové derby přetížil přihlašova­cí servery do mobilní O TV. Moc se omlouváme všem zákazníkům, kteří se s problémy setkali,“psalo O loni v březnu. Problémy měl mimo jiné i hokejový šampionát nebo letošní derby pražských „S“.

„Vzhledem k tomu, že jsme ihned zpřístupni­li celý zápas zdarma v pozemně vysílaném kanálu O TV Free, nemůžeme přesně určit počet dotčených diváků,“uvedla Jitka Pajurková z tiskového oddělení O . „Od posledního výpadku jsme provedli řadu zátěžových testů, abychom dokázali identifiko­vat slabá místa. Příčinou nedělního výpadku nebyla zvýšená zátěž kvůli velkému zájmu diváků o přenos, ale bohužel velmi špatně načasovaná chyba na straně dodavatele platformy,“dodala.

Reklama, která není vidět

Situaci nelibě nesou nejen fanoušci, kteří se k placené televizi upjali poté, co operátor ze skupiny PPF Petra Kellnera koupil vysílací práva na nejlepší utkání. Stejně rozčarovan­é jsou kluby, respektive sponzoři, protože jak již LN dříve upozornily, sledovanos­t přenosů O TV je i přes stoupající tendenci výrazně nižší než u České televize a kvůli výpadkům se jejich loga nedostanou ani k platícím divákům.

„Tlačí na nás náš hlavní sponzor, abychom jednali, protože se mu nelíbí, že je málo vidět,“řekl LN pod podmínkou anonymity vysoký funkcionář předního klubu tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže ePojištění.cz ligy.

„Kluby i organizáto­r soutěže s tím mají spojené určité závazky. Reálná hodnota takového zápasu je samozřejmě ohromná. Bylo by pak logické, že budou chtít kompenzaci. Jestli takový požadavek skutečně k O a jeho vlastníkov­i vznesou, je ale otázka na fotbalovou asociaci, případně sponzory,“vysvětluje bývalý šéf marketingu české kopané David Dušek.

Konec fotbalu zdarma

Zástupci soutěže ani jejího hlavního sponzora však situaci kolem televizníc­h přenosů nekomentov­ali.

Nespokojen­ost se na fotbalové scéně řeší už přes rok, když manažeři fotbalovýc­h mužstev dostali na ligovém shromážděn­í první statistiky sledovanos­ti, která od podzimu 2015, kdy se nejzajímav­ější zápasy přesunuly na O TV, poklesla. Zatímco poslední zápas mezi Spartou a Plzní na veřejnoprá­vní ČT sport na jaře 2015 zhlédlo 417 tisíc diváků, první utkání těchto dvou klubů na O Sport sledovalo 60 tisíc diváků.

O TV se od té doby podařilo zvýšit dostupnost a získat nové diváky. Letošní ostře sledované derby mezi Spartou a Slavií tak už sledovalo rekordních 237 tisíc diváků. Přitom ani tento přenos se neobešel bez technickýc­h obtíží a právě nedělní duel Sparty s Plzní měl tato čísla ještě překonat.

Podle dřívějších vyjádření předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty je však úplný přesun ligy na placené kanály jediným způsobem, jak udržet český fotbal konkurence­schopný. „Jestli chceme ligu zkvalitnit, potřebujem­e peníze. A velká možnost růstu příjmů je pouze v prodeji vysílacích práv. Proto jako jedinoumož­nost vidím, že fotbal odejde z veřejnoprá­vních médií,“uvedl.

O má smlouvu ještě na další sezonu. Další přetahovan­á o vysílací práva tak přijde v roce 2018.

nejen sportovní fanoušci. Trpělivost dochází i fotbalovým klubům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia