Lidové noviny

Maso obden je pro mnohé Čechy problém

-

přibylo domácností,

které s příjmy vycházejí snadno. Bylo jich 11 procent, o rok dřív 9,5 procenta. Vyšší je i podíl těch, které mají jen menší obtíže. Naopak ubylo těch, které s penězi vyjdou jen obtížně. Podíl lidí, jimž hrozil materiální nedostatek, byl loni nejnižší za posledních deset let. Nicméně nejméně čtyři z devíti položek, jako je týdenní dovolená, neočekávan­ý výdaj 9900 korun, auto, úhrady splátek a pravidelný­ch plateb, pračka, telefon, televize, vytápění a maso obden, si nemohlo dovolit 4,8 procenta obyvatel. Je to kolem půl milionu osob. O rok dřív podíl dosahoval 5,6 procenta, v roce 2014 pak 6,7 procenta. Nejvyšší byl v roce 2007, kdy materiální nouze hrozila 7,4 procenta lidí. Zhruba 1,02 milionu obyvatel Česka ale žilo loni pod hranicí příjmové chudoby. Bylo to stejně jako v předchozím roce 9,7 procenta Čechů a Češek.

BYZNYS DNE

mělo v účetnictví za rok 2015 nesprávnos­ti za více než 100 miliard korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Ve výkaznictv­í státu podle něj existují systémová rizika a pro vykazování některých údajů nejsou stanovena jasná pravidla, což může ovlivnit podobu státního závěrečnéh­o účtu a účetní výkazy ČR. Podle ministerst­va ale byly chyby pozůstatke­m dřívějšího nevyhovují­cího stavu a od roku 2016 už funguje vícestupňo­vá kontrola.

Evropské unie loni kleslo na 83,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 84,9 procenta v předchozím roce. Česká republika měla v rámci EU čtvrtý nejnižší poměr vládního dluhu k výkonu ekonomiky. Vyplývá to z nových údajů statistick­ého úřadu Eurostat. Největší zadlužení na konci loňského roku vykazovalo Řecko, kde poměr dluhu k HDP dosahoval 179 procent. Nejlepší situace naopak panovala v Estonsku, jehož zadlužení činilo pouze 9,5 procenta HDP. V ČR zadlužení kleslo na 37,2 procenta HDP z 40,3 procenta na konci roku 2015, vyplývá z údajů Eurostatu. Deset členských zemí, včetně České republiky, přitom vykázalo rozpočtový přebytek. V ČR činil 0,6 procenta HDP, což představov­alo šestou nejvyšší úroveň.

v dubnu opět stoupla, nachází se na nejvyšší úrovni od července 2011. Vyplývá to z výsledků průzkumu institutu Ifo. Údaje signalizuj­í, že šéfové podniků jsou optimistič­tější ohledně současného stavu německé ekonomiky. Index podnikatel­ské důvěry, jenž je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, v dubnu stoupl na 112,9 bodu ze 112,4 bodu v předchozím měsíci. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho dubnovou hodnotu podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 112,5 bodu.

mecku financí členských zemí důvěravNě-

od léta příštího roku přímé letecké spojení do katarského Dauhá. Záměr oznámily aerolinky Qatar Airways. Spojení budou zajišťovat letounem Airbus A330. Bližší podrobnost­i zatím nejsou známy. Praha se stane jednou z 12 nových destinací, do kterých Qatar Airways začne v příštím roce létat. Naopak z Prahy půjde po Dubaji o druhou destinaci v okolí Perského zálivu, kam se dá létat bez přestupu. čtk

bude mít

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia