Lidové noviny

Na svatého Jiří Messi přesně míří

- ANTONÍN VAVRDA

MADRID/PRAHA Barcelonsk­á vidina obhajoby mistrovské­ho titulu po neděli žije dál. Katalánský gigant dokázal v ostře sledovaném El Clásiku na hřišti Realu Madrid zvítězit 3:2 a posunul se do čela tabulky.

Strůjce úspěchu? Netřeba hádat dlouho, Argentinec Lionel Messi.

Necelé dva týdny poté, co jeho rival v dresu Realu Cristiano Ronaldo jako první hráč historie překonal hranici sta branek v evropských pohárech, se „Messiáš“góly číslo 499 a 500 v dresu Barcelony podepsal pod možná klíčovou výhru svých barev v lize.

Oba celky mají nyní na čele tabulky 75 bodů, madridský pak zápas s Celtou Vigo k dobru. Jenže na podzim skončil duel na Camp Nou 1:1, takže lepší vzájemnou bilanci zápasů mají Katalánci.

A dlouho to vypadalo, že remízou dopadne i souboj v Madridu. Než si Messi ve druhé minutě nastavení našel zpětnou přihrávku Jordiho Alby a přesnou střelou k tyči nedal jinak skvěle chytajícím­u Navasovi šanci.

„Jeli jsme na San Bernabeu udržet se v boji o titul. Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale jsme rádi, že jsme udělali důležitý krok,“napsal včera na svůj Facebook devětadvac­etiletý kanonýr.

To kouč domácích Zinedine Zi- dane neskrýval zklamání. „Když se i v deseti hráčích vrátíte do zápasu a vyrovnáte na 2:2, musíte pak trochu více přemýšlet a společně bránit,“uvedl. „Messi je pro svůj tým rozdílovým hráčem, ale nebylo to jen o něm,“dodal.

Bývalý nejlepší hráč planety zvolil trefná slova. Strhující El Clásico, 174. v ligové historii, totiž nabídlo řadu momentů, které se dají označit za klíčové.

V 77. minutě za stavu 2:1 pro hosty viděl za ostrý skluz na Messiho na půlce červenou kartu domácí kapitán Sergio Ramos.

Páté vyloučení v El Clásiku jej řádně namíchlo. „Myslím, že sta- čila jen žlutá. Nechtěl jsem ho zranit, nedošlo ke kontaktu,“řekl.

„Až vychladne a doma to uvidí v televizi, uzná, že červená byla v pořádku,“namítl stoper Barcelony Gerard Piqué.

Byť jsou v národním týmu spoluhráči, pokud jde o souboje španělskýc­h gigantů, není větších soků. Ostatně ironický potlesk při odchodu do kabiny adresoval Ramos právě jemu, nikoliv sudímu Alejandru Hernándezo­vi. Tomu stejnému Hernándezo­vi, který jej vyloučil v El Clásiku již loni a letos Barceloně neuznal regulérní branku Suáreze proti Betisu.

Jenže chtě nechtě, hlavní postavou nedělního šlágru byl fenomenáln­í Argentinec. Už v prvním poločase inkasoval úder loktem od Marcela, po němž krvácel z úst. Dokonce při příchodu do druhé půle v tunelu vyplivl zub.

Na kouzla zoubkové víly ale čekat nemusel. Čaroval on sám. Dle španělskýc­h médií odehrál nejlepší El Clásico kariéry. „Je rozdílový, i když doma jen večeří. Je to nejlepší hráč historie,“chválil svoji hvězdu kouč Barcelony Luis Enrique.

Po neděli není moc těch, kteří by s ním nesouhlasi­li. Nastartova­l Messi na den sv. Jiří, patrona Katalánska, sebe i spoluhráče po vyřazení z Ligy mistrů k 25. ligovému vavřínu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia