Lidové noviny

Chess a jazz, pohraniční­ka běs

Fotografic­kou soutěž Šachy v kavárnách a hospodách vyhrál Michal Protivansk­ý

- PAVEL MATOCHA

Aco tam budete dělat? ptali se mě na hranicích, když jsem před lety na přelomu dubna a května směřoval do Lichtenšte­jnska na šachový turnaj.

„Budu hrát v Triesenu šachy,“odpověděl jsem popravdě švýcarském­u pohraniční­kovi.

„Tak ukažte, kde máte kytaru nebo saxofon!“

Moje anglická výslovnost nebo jeho sluchové ústrojí nedokázaly zřetelně rozlišit mezi „chess“a „jazz“a problém byl na světě. Když však zevrubně prohlédli celé auto, uvěřili, že jsme šachisti a ne teroristi vydávající se za hudebníky, a pustili nás dál.

Na tento dávný zážitek jsem si nyní vzpomněl nad fotografie­mi ze soutěže o nejhezčí snímek z hospod a kaváren. Vyhrál totiž Michal Protivansk­ý s reportážní sérií z pražské kavárny Unijazz, kde se pravidelně hrává nejen hudba, ale i šachy. Šachy mají k hudbě – a k umění obecně – mnohem blíž, než se obecně ví. Francouzsk­ý hudební skladatel Francois-André Philidor byl nejlepším šachistou světa v 18. století. Slavný ruský skladatel a pianis-

ŠACHY

ta Sergej Prokofjev porazil v roce 1914 v simultánce budoucího šachového mistra světa Josého Raula Capablanku a skvělým šachistou byl i další vynikající ruský muzikant, houslista David Oistrach. Šachisty, kteří jsou známí mnohem více díky notové osnově než díky 64 polím, byli i Johannes Brahms či Robert Schumann.

A naopak i ve světě šachu máme skladatele, kteří komponují skladby (šachové), a také šachisty světové třídy, kteří byli zároveň i skvělými hudebníky. Ze slavných velmistrů druhé polovi- ny 20. století zmiňme alespoň klavíristu Marka Tajmanova a zpěváky Lajose Portische a Vasilije Smyslova. Posledně jmenovaný byl dokonce šachovým mistrem světa.

Podobně bychom mohli najít přesahy mezi šachem a výtvarným uměním, a to jak osobnostně (významní malíři holdující šachu), tak tematicky (šachy a šachisté zobrazovan­í na plátnech). A stejně tak v případě fotografie. Za všechny jmenujme vášnivého šachistu, umělce a fotografa Mana Raye.

Šachy na fotografii byly i tématem soutěže, kterou zorganizov­ala Pražská šachová společnost na podporu kaváren a hospod, ve kterých hostům zapůjčí šachovou soupravu. Šestnáct fotografů přihlásilo do soutěže celkem 66 snímků, z nichž ty nejlepší si budete moci prohlédnou­t na výstavě v Michnově paláci v Praze od 15. do 18. června.

Soutěž vyhrál již zmíněný Mi- chal Protivansk­ý s šachovou reportáží z kavárny Unijazz. Druhé místo patří Robertu Štáffenovi s obrázky z podtatrans­ké krčmy a o třetí místo se rozdělili Břetislav Eichler (snímky z brněnské čajovny Utopie) a Anežka Kružíková (aranžované snímky její sestry, herečkyMar­ie Kružíkové). Fotografie vítězů si prohlédnět­e na webu Pragueches­s.cz a na Facebooku Chess café.

 ?? Michal Protivansk­ý s reportáží z kavárny Unijazz. I další šachové snímky budou k vidění na výstavě v Praze od 15. do 18. června. FOTO M. PROTIVANSK­Ý ?? Soutěž vyhrál
Michal Protivansk­ý s reportáží z kavárny Unijazz. I další šachové snímky budou k vidění na výstavě v Praze od 15. do 18. června. FOTO M. PROTIVANSK­Ý Soutěž vyhrál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia