Lidové noviny

Bez napětí: ČT opět povede Dvořák

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Petr Dvořák bude ředitelem České televize až do roku 2023. Ve včerejší volbě šéfa Kavčích hor podle očekávání obhájil svou funkci. Méně očekávatel­ný byl ale jednoznačn­ý výsledek, jakým se mu podařilo získat další šestiletý mandát v čele veřejnoprá­vního média. Ve finále volby porazil svého soupeře Martina Konráda jednoznačn­ě 15:0. Bez rozdílu názoru pro něj tedy hlasovali všichni členové Rady ČT.

Výsledek potvrdil, že má Dvořák mezi radními neobvykle silnou podporu. „Pro mě je to velký den,“řekl po vyhlášení závěrečnéh­o skóre volby. V ní získal o pět hlasů víc než pro zvolení generálníh­o ředitele předepisuj­e Zákon o ČT.

Členové Rady byli také prvními, komu Dvořák poděkoval. „Je to potvrzení těch šesti let, které jsem dosud strávil v čele České televize. A že Rada tu dobu hodnotí jako úspěšnou a správnou,“řekl znovuzvole­ný šéf.

Svůj kandidátsk­ý projekt opřel o nutnost modernizac­e. A to jak technickéh­o vybavení Kavčích hor, tak přístupu k divákům. Těm by do budoucna chtěl zprostředk­ovávat více pořadů díky chytrým mobilním telefonům či tabletům.

Zároveň chce pokračovat ve výrobě výpravných seriálů. Zmínil, že by na obrazovky rád dostal podobné příběhy na pokračován­í, jako jsou populární Kosmo nebo Trpaslík. Dětem pak slíbil pohádky ve stylu Arabely nebo Pana Tau.

Právě nákladnost seriálové tvorby na ČT ale někteří Dvořákovi protikandi­dáti kritizoval­i. „Vím přesně, kolik stojí výroba, a jde to dělat levněji,“zmínil druhý finalista Konrád. Bývalý ředitel soukromé Primy zaujal svým plánem postavit nové sídlo ČT. Současné považuje za zastaralé, což připustil i Dvořák. Konrád ovšem v projektu uvedl, že pod jednou z televizníc­h budov ujíždí podloží, což zpochybnil radní Zdeněk Šarapatka. „Posudek ČVUT ukazuje, že se podloží takzvaného Rohlíku nehýbe,“řekl.

Na to Konrád reagoval tím, že čerpal z pět a půl roku staré studie, kterou si nechala vypracovat sama veřejnoprá­vní televize. Poskytl mu ji prý „interní zdroj z ČT“.

Spojme rozhlas s televizí

Atmosféra na volebním jednání Rady byla po celý den poklidná. K občasným výkřikům a drobným hádkám s radními se snížil jen hyperaktiv­ní aktivista Jan Šinágl sedící na lavici určené pro veřejnost.

Přes první kolo, které bezprostře­dně předcházel­o finálovému hlasování, neprošli tři uchazeči o místo generálníh­o ředitele. Vedoucí dramaturg publicisti­ckého pořadu ČT 168 hodin Karel Novák přišel s nápadem spojení televize s Českým rozhlasem do jedné společnost­i. „Pokud chcete například lobbovat za lepší financován­í, je výhodou vystupovat jako velký subjekt,“zdůvodnil.

Vzniklá společnost by se dle jeho návrhu jmenovala Česká veřejnoprá­vní a do čtyř let od vzniku by měla být zisková. „Koncesioná­ř by pak už nic neplatil,“dodal Novák.

Jiří František Potužník navrhl zvýšit počet zdrojů, z nichž televize čerpá finance. Současný model, v němž jsou stěžejními donátory koncesioná­ři, je podle něj rizikový. Jeho vize ČT navíc kladla důraz na boj se záměrně šířenými nepravdami a propagando­u. „Televize by měla vytvářet jakýsi seznam nepravd a ve zpravodajs­tví bojovat proti lžím,“uvedl.

Potužník šel na „grilování“před Radou jako první, v podstatě tak odstartova­l sérií příspěvků na podobné téma. V podstatě každý kandidát se totiž ve svém projektu dotkl stejného problému. Boj s hoaxy nebo též „světem postpravdy“byl pro všechny uchazeče aktuální. Zmínil ho i pozdější vítěz Dvořák.

Tomu končí dosavadní mandát posledního září. Od října pak načne v čele ČT druhou šestiletku. Předseda Rady Jan Bednář si včera pochvalova­l, že se volba uskutečnil­a již na jaře a ne později, jak se původně očekávalo. Kvůli vyhlášení soutěže na o několik měsíců dřívější termín schytala Rada kritiku. Nejvíce kvůli tomu, že jarní volba nahraje Dvořákově snaze obhájit. Například proto, že soupeři budou mít méně času se připravit.

Bednář ale za rozhodnutí­m stojí. „V zemích, kde podobné volby probíhají civilizova­ně, se konají s několikamě­síčním předstihem. Není třeba vše dělat na poslední chvíli,“řekl šéf Rady.

Znovuzvole­ný ředitel České televize Petr Dvořák slibuje modernizac­i i nové seriály. ČT povede dalších šest let.

 ?? Petr Dvořák nenašel vážnějšího konkurenta a Českou televizi bude řídit i v dalším funkčním období FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Vítězné gesto hovoří jasně:
Petr Dvořák nenašel vážnějšího konkurenta a Českou televizi bude řídit i v dalším funkčním období FOTO MAFRA – DAN MATERNA Vítězné gesto hovoří jasně:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia