Lidové noviny

Premiér dumá, jak oslabit Babiše

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Měření předvolebn­ích nálad je disciplína, která ČSSD v posledních týdnech s velkou pravděpodo­bností připomíná spíše thriller než romantický snímek.

PRAHA V březnu by podle agentury Kantar TNS sociální demokracie ve volbách do sněmovny získala 12,5 procenta, hnutí ANO 32 procent. Situace nebyla o moc lepší ani v dubnu. Podle CVVM by ČSSD dostala 16 procent (ANO 33,5 procenta), dle zjištění agentury STEM 16,6 procenta (ANO 28,3 procenta). Rozdíl je více než desetiproc­entní, z čehož vyplývá, že ČSSD potřebuje radikálně změnit pole hry.

Sobotkova ruleta

Právě proto si premiér a předseda oranžových Bohuslav Sobotka začal lámat hlavu nad zásadní otázkou: odvolat, či ponechat ve funkci ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše? Oficiálním důvodem je pro Sobotku neuspokoji­vé vysvětlení finančních transakcí v holdingu Agrofert a nákup korunových dluho- pisů. Že se takovým rébusem Sobotka aktuálně zabývá, LN potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje v ČSSD a hnutí ANO. Ve středu o tom rovněž informoval deník Právo.

Jenže pro Sobotku je celá věc ožehavá a dvojsečná. Podle informací LN totiž v nejužším vedení strany nepanuje shoda na tom, zda je správné, aby se premiér Babiše ve vládě zbavil. Takový krok se totiž může rychle vymstít. Babiš by se mohl dostat do role „mučedníka“a oběti takzvaného establishm­entu – který už ostatně viní z toho, že všechny kauzy na něho připravili právě reprezenta­nti tradičních politickýc­h stran. Odvolání z vlády by mělo pro Babiše i tu výhodu, že by se prakticky ihned mohl začít naplno věnovat předvolebn­í kampani. I z těchto důvodů podle informací LN někteří čelní politici ČSSD v minulém týdnu v řadách ANO zjišťovali, jak by se hnutí v případě Babišova odvolání zachovalo.

Naopak sociálněde­mokratičtí zastánci Babišova konce ve vládě argumentuj­í, že Babiš by odchodem z vlády ztratil pevnou půdu pod nohama. „Znervózněl by, ztratil by pozici. Navíc stále není jasné, jak dopadne vyšetřován­í Čapího hnízda, které může Babiše citelně oslabit,“řekl LN zdroj blízký vedení sociální demokracie pod příslibem anonymity. V pražských finančních kuloá- rech už několik týdnů koluje nepodložen­á spekulace, že v kauze týkající Čapího hnízda by mohlo padnout obvinění. Ať tak či onak takové „drby“přispívají k nervózní atmosféře a zhoršují už tak nedobré vztahy mezi ANO a ČSSD. Nedávná historie však ukázala, že ani obviněný politik není ve volbách bez šance – příkladem je liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který loni drtivě vyhrál ve svém regionu volby.

Bolestivé rozbíjení

Sociolog Jan Herzmann je přesvědčen­ý, že Sobotku čeká náročné rozhodován­í. „Platí, že kdo v této fázi rozbije vládní koalici, doplatí na to. Ta strana, která to udělá, na takový krok doplatí – a zbylé strany na tom naopak vydělají. Pan premiér se dostal do těžké situace. Pokud vysvětlení Andreje Babiše vůči parlamentu nebude přijatelné i pro sociální demokracii, což bude velmi obtížné, aby bylo, bude se očekávat, že premiér cosi učiní. Zrovna ale krok odvolat Andreje Babiše a rozbít koaliční smlouvu by z taktického hlediska vzhledem k volbám nebyl prozíravý,“řekl LN Herzmann.

Dle koaliční smlouvy by navíc předseda hnutí ANO musel se svým odvoláním z kabinetu souhlasit. „Odvolat člena vlády může jen se souhlasem strany, které se týká. To by znamenalo souhlas pana Ba- biše s tím, že pan Babiš bude odvolán. To si neumím dobře představit. Nevidím schůdnou cestu, jak by ČSSDměla vzhledem k veřejnému mínění celou situaci řešit,“dodal Herzmann.

Předseda sněmovny a místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček se odpovědi na otázku, jak nejužší vedení strany případné odvolání Babiše hodnotí, vyhýbal. „Je to plně v kompetenci předsedy vlády. Je pravda, že Andrej Babiš stále dluží vysvětlení ve svých kauzách. Nepřijde mi ale vhodné to diskutovat se zástupci tisku. Obecně se dá říci, že diskutujem­e o všech aktuálních otázkách na politické scéně,“řekl LN Hamáček.

Babiš nicméně nechápe, proč by měl být z vlády odvolán. „Nevidím důvod, aby mě pan premiér odvolával. Jsme druhá nejlepší země v Evropské unii ve veřejných rozpočtech. Řídím finance a je to, myslím, moje záslu- ha,“uvedl ministr. Babiš včera zároveň sdělil, že kontrolou Finanční správy projdou všechny firmy, které vydaly v roce 2012 jednokorun­ové dluhopisy. Právě kvůli nim se pár měsíců před volbami rozhořela současná vládní krize.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia