Lidové noviny

Nejsme jen „záplata“, ale bonus pro vědce

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Do médií pronikne Grantová agentura ČR (GAČR) jen zřídkakdy. Před pár týdny se to ale kvůli kritice z Nejvyššího kontrolníh­o úřadu, že prý nepodporuj­e „převod výzkumu do praxe“, změnilo. Vědci, kteří bývají k této agentuře obyčejně hodně kritičtí, si tentokrát ťukali na hlavu amnozí ji i podpořili.

GAČR je jedinou organizací v zemi, jež financuje téměř čtyřmi miliardami korun ročně základní výzkum, tedy bádání bez cílených aplikací: zkoumání zákonitost­í, pravidel a luštění záhad.

„Kontroloři u nás měli vyčleněnou kancelář, seděli tu půl roku a kontrolova­li... Odvolali jsme se proti zprávě, protože se nám jeví, že tady NKÚ překročil svoje pravomoci. Těší nás ale, že v oblasti financí vážné chyby nenašel,“řekla LN Alice Valkárová, předsedkyn­ě státní agentury, kterou vede teprve od prosince.

Překvapilo ji, když jeden z auditorů pronesl větu, že „Česko je příliš malý stát, aby si mohl dovolit základní výzkum“. Jenže bez toho není ani aplikované­ho výzkumu; kdyby profesor Antonín Holý nestrávil léta v laboratoří­ch, nebyla by pak ani žádná ativirotik­a proti HIV či žloutence. Valkárová, sama výborná jaderná fyzička, chce během čtyřletého mandátu dobře jednat s vědci, posunout agenturu k uživatelům.

„Grantová agentura by měla být jakýmsi nadstandar­dem pro vědce, neměla by být posledním útočištěm, kde se hledají peníze, aby lidé mohli přežívat... Chceme vést agenturu k excelenci. Nejsme nějaká ,záplata‘ na chybějící institucio­nální financován­í, ale peníze navíc pro výjimečné odborníky,“říká dáma, jež vychovala dceru. I proto ví, jak to mají ženy-matky ve vědě složité a hodlá také „grantovku“směřovat vstřícně k mladým vědkyním. Ostatně, po mužských šéfech Josefu Sykovi, Petrovi Matějů a Ivanu Netukovi je první ženou v čele tohoto poskytovat­ele peněz.

Novum: převaha žen ve vedení

V novém pětičlenné­m předsednic­tvu mají ženy dokonce převahu: Valkárovou doplňuje chemička Jana Roithová a Stanislava Hronová za oblast společensk­ých věd. Mužskými členy vedení jsou Jaroslav Koča a Petr Baldrian.

Kupříkladu Roithová, jediná držitelka dvou grantů Evropské výzkumné rady (ERC) v Česku, by chtěla prosadit možnost změny příjemce grantu tak, aby mohl během období změnit instituci: například přejít z univerzity do Akademie věd. Nedávná konference LN Byrokratiz­ace vědy ukázala, že o to vědci stojí; chtějí větší nezávislos­t na instituci, jako je tomu u přenositel­ných grantů ERC. Jenže to není snadné. „Když do agentury přijdete, vidíte, jak je celý systém málo flexibilní a každá dobře míněná změna se dlouho táhne,“tlumí nadšení Valkárová.

550 milionů pro ty nejlepší

S vedením ladí plány na nový podprogram. Má být určen opravdu excelentní­m vědcům, byť se tento přívlastek u nás už zprofanova­l. Nyní končící projekty excelence by měla v roce 2018 vystřídat výzva s rozpočtem až 550 milionů pro první rok řešení a poté 400 milionů pro další léta, prozradila Valkárová své vize.

„Chceme podporovat týmy formou pětiletého grantu excelentní­mu řešiteli z jedné instituce, jako je tomu u ERC. Musí prokázat výjimečnos­t, důraz se bude klást na životopis, výsledky i mezinárodn­í spolupráci. Granty by byly velké, počítáme s rozpočtem průměrně deset milionů korun na rok,“říká. Hodnocení by bylo tvrdé, výhradně zahraniční a v angličtině.

Jakým způsobem ale hodnotit excelenci? Jak psaly LN, kritice je nyní podrobeno ministerst­vo školství, jež podle některých vědců roz- dává miliardy na základě zkreslenýc­h posudků a několika názorů.

„Hodnotit excelenci je opravdu těžké. Nikdo nevymyslel, jak to dělat perfektně,“říká fyzička, která působila i v panelech tak vzývané ERC. Čeští vědci občas i vtipkují nad kolonkou v žádosti na GAČR, kam mají předem slíbit, kolik článků a kde výhledově vydají. To je jako věštění z koule.

Trápí je také nízká úspěšnost žádostí, ale v posledním roce byl tento poměr slušný. U standardní­ch grantů (i kvůli vládnímu navýšení rozpočtu na vědu) se finančně dostalo na 33 procent žadatelů. To je více než v minulých letech, kdy to bývalo kolem 27 procent. Obdobně je to u sousedů: 28 procent má německá i polská agentura, 27procentn­í úspěšnost bývá v Rakousku. Horší to ale mají Slováci: jen 16 procent.

„Na svůj vlastní výzkum už čas nemám, moji poslední doktorandi se rozjeli do světa a také můj experiment skončil. Neučím. Takže se mohu soustředit na novou práci v agentuře,“říká Valkárová.

„Pro další rok připravuje­me vyhlášení nových grantových projektů pro skutečně vynikající vědce – s podporou asi 550 milionů korun,“říká nová předsedkyn­ě Grantové agentury Alice Valkárová.

Vzpomínky na slavný ústav

V dobrém vzpomíná na působení v ruském ústavu jaderného výzkumu: „Mně se tam moc nechtělo, bylo to brzy po srpnu 1968. Ale zpětně to vidím jako dobré řešení, když jsme na Západ nemohli. V Dubně byla vynikající úroveň vědy, skvělí teoretičtí fyzikové i nositelé Nobelovy ceny...“V rámci čs. komunity se tam seznámila i s Jiřím Hořejším, jehož dceraMicha­la, dnes vdaná za prezidents­kého adepta Michala Horáčka, si hrávala i s její dcerkou. „Za prezidenta ČR bych ale spíše volila Jiřího Drahoše,“uzavírá.

 ?? Grantové agentury ČR Alice Valkárová FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Šéfka
Grantové agentury ČR Alice Valkárová FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Šéfka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia