Lidové noviny

Péče o slepice zdražuje vajíčka

-

Podle odhadu některých řetězců by okamžitá změna sortimentu znamenala, že zákazník by zaplatil více než šest korun za kus.

„Preference technologi­e chovu je a měla by zůstat především na zákaznícíc­h. Roli hraje vedle etických otázek a ceny i úroveň mikrobiáln­ího znečištění skořápky vajec, které je vyšší u alternativ­ních systémů,“napsala mluvčí ministerst­va Ježková. To znamená, že jde i o estetický dojem, protože na vajíčku z louky nebo podestýlky je nečistot víc.

Vyšší zájem obchodů, které slyší na poptávku zákazníků, potvrzuje i ředitelka České drůbežářsk­é unie Gabriela Dlouhá s tím, že změna nemůže přijít hned: „Je nereálné, aby obchody přestaly klecová vejce prodávat úplně, neboť by je neměly čím nahradit. Prostor pro postupné navyšování prodejů podestýlko­vých vajec tu ale je již nyní.“

Obal není realitou

Zákazníci, které zajímá původ vajíčka, by se neměli nechat zmást papírovým obalem, ve kterém se vejce prodávají. Slepice vyobrazená na zelené trávě totiž většinou neodpovídá reálnému prostředí, ve kterém žije. „Jsme moc rádi, že je čím dál více lidí, kterým není osud slepiček ve velkochove­ch lhostejný,“řekl Petr Dobrý z Hnutí Duha.

Založil proto projekt Slepice v nouzi, v rámci kterého vykupují lidé slepice z klecových velkochovů. „Jsme také členy mezinárodn­í aliance, která apeluje na mezinárodn­í řetězce, aby přestaly prodávat a používat vejce z klecových chovů. Před námi je dlouhá cesta, ale víme, že za pár let bude u nás situace stejná jako třeba v Německu,“myslí si.

Agrofert jako jeden z největších českých producentů vajec ročně prodá asi 300 milionů kusů. Nosnice nemá v holých klecích, ale na podestýlku je také nepouští. „Slepice se chovají v klecové technologi­i, která má vyšší evropský standard, jedná se o takzvané obohacené klece. Sice se liší od ideálu chovu na podestýlce nebo na venkovském dvorku, ovšem tato výroba vajíček je mnohem hygieničtě­jší,“popsal Jan Pavlů z divize komunikace.

S většími ohledy na jejich spokojenos­t ke slepicím většinou přistupují menší producenti, například Drůbežárna Příbor-Klokočov chová od roku 1996 nosnice na podestýlce v halách. Jedna z nich má i tisíc metrů čtverečníc­h. „Slepice máme v halách, volně si v nich pobíhají. V podestýlce si mohou hrabat,“popisuje chovatel Dalibor Socha. Kdyby měl slepice v klecích, které jsou někdy i ve třech patrech nad sebou, mohl by jich chovat čtyřnásobe­k, to ale nechce. „Náš odchov je sice náročnější i co do nákladů. V kleci slepice nemá tolik pohybu, méně toho tedy sní. Já sám bych ale také nechtěl být zavřený v kleci,“dodal.

750 centimetrů na kus

Od roku 2012 se slepice mohou chovat kromě alternativ­ních systémů v takzvaných obohacenýc­h klecích. Slepice v nich mají prostor k pohybu o velikosti 750 centimetrů čtverečníc­h na kus. K dispozici mají kromě hnízda i třeba zařízení na obrušování drápů. Spolupraco­vníci projektu Slepice v nouzi však upozorňují, že nosnice ve velkochove­ch žije rok. Pak u ní dochází k takzvanému přepeřován­í – od snášky vajec si dává pauzu. Pro velkochov je tak zbytečná a její cesta míří na jatka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia