Lidové noviny

Rektor ČVUT přežil i druhé odvolávání

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA V pražských Dejvicích bylo včera opět horko. Akademický senát Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT) po pouhých 147 dnech znovu hlasoval o odvolání rektora Petra Konvalinky. Zatímco v listopadu se řešily utajené nahrávky, včera šlo o hospodařen­í a nový kybernetic­ký ústav CIIRC.

Po mnohahodin­ovém grilování však návrh na odvolání neprošel – pro bylo 18 senátorů, proti 22 a tři hlasy byly neplatné. Na odvolání bylo potřeba 27 osob.

Málem se ani nehlasoval­o. V úvodu totiž vystoupil předseda správní rady školy Jan Fibiger, jenž vyzval přítomné, ať bod o odvolání vyjmou z jednání, neboť už jen to dělá škole další ostudu – zvláště když většina členů rady nepovažuje kritiku předkladat­elů návrhu za podloženou.

To ale senát odmítl, chtěl hlasovat. Profesor Jan Kybic z elektrofak­ulty pak tvrdě zkritizova­l rektora za údajná pochybení při zřizování ústavu CIIRC a vedení školy, přičemž použil i enormně silné obraty typu „korupce“a „klientelis­mus“. Konvalinka se proti tomu rázně ohradil.

Vladimír Mařík, šéf ústavu, který vznikl za 1,2 miliardy korun a příští týden jej navštíví i premiér ČR, požaduje po Kybicovi veřejnou omluvu za další urážlivé výroky a též prezentaci šířenou na univerzitn­ím webu. Pokud se tak nestane, Mařík hrozí dokonce podáním žaloby.

Konvalinka přežil, ale pražskou techniku beztak nepovede dlouho. Ještě před odvolávání­m senát rozhodl o předběžném harmonogra­mu řádných rektorskýc­h voleb – vrcholit by měly 25. října. Tehdy bude známo, kdo povede notně rozbouřeno­u vysokou školu do dalších let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia