Lidové noviny

Co je české, to je hezké

-

ce. Měli by víc sami zpracováva­t základní suroviny, protože jinak utíká přidaná hodnota za hranice. S ní daně a pracovní místa. Na příkladu mléka: kdyby se všechny výrobky z něj, co se sem dovezou, nahradily domácími jogurty, máslem nebo sýry, udělá to až sedm tisíc nových pozic pro případné zájemce o zaměstnání.

Kauza biopaliva

Největší problém spojený s „panováním“ministra Jurečky paradoxně s jeho resortem téměř nesouvisí. Před dvěma lety se sněmovna zabývala prodloužen­ím podpory pro biopaliva, respektive pro jejich první generaci, která se vyrábí z řepky. Protože skoro polovinu trhu v tomto oboru zabírá holding Agrofert, nahlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO) střet zájmů a hledal, kdo by novelu odnesl mezi poslance.

Přestože se poměrně logicky nabízelo, aby na sebe tu oběť vzal ministr životního prostředí Richard Brabec, muž s legitimací 002 v hnutí ANO, chopil se toho Jurečka. Byl to pak on, kdo musel čelit ostré kritice, že je Babišovou pátou kolonou v řadách křesťanský­ch demokratů, což je podezření, které se pořád periodicky vynořuje. I když už Babiš vlastníkem koncernu není – kvůli zákonu o střetu zájmů ho vložil spolu s dalším majetkem do svěřenskéh­o fondu.

Od podezření už pak byl jen krůček k nařčení, že ministerst­vo zemědělstv­í přihrává většinu dotací či zakázek jen velkým hráčům, mezi nimiž Agrofert patří k těm největším. Statistika ale mluví jinak. Z nynější sedmiletky programu rozvoje venkova tvoří v rámci investic do zemědělský­ch podniků 60,2 procenta malé projekty do jednoho milionu korun, třetinu střední od jednoho do pěti milionů a pouze 10,3 procenta zatím rozdělenýc­h peněz šlo do více než pětimilion­ových podpor. Nelze z toho jedna ku jedné vyvodit, že velké peníze dostávají jen velké podniky, ale platí, že mezi velikostí firmy a dotace je korelace. Protože čím větší subvence, tím větší spolufinan­cování.

 ?? Je další z dovedností, kterou ministr Marian Jurečka předvedl novinářům při svých „inspekčníc­h“cestách po zemědělský­ch podnicích. Snímek je z léta minulého roku, kdy navštívil lesní závod Přibyslav. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Hra na tubu
Je další z dovedností, kterou ministr Marian Jurečka předvedl novinářům při svých „inspekčníc­h“cestách po zemědělský­ch podnicích. Snímek je z léta minulého roku, kdy navštívil lesní závod Přibyslav. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Hra na tubu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia