Lidové noviny

Odboráři nabourali dohodu

Revoluční novela zákoníku práce je v ohrožení Odbory se snaží přes poslance protlačit body, které zaměstnava­telé odmítají

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Pět týdnů dovolené, sjednocení odměňování ve zdravotnic­tví a možnost zastavení práce v případě ohrožení bezpečnost­i práce. Tyto tři body hodlají protlačit odboráři do právě projednáva­né novely zákoníku práce, a to nad rámec kompromisn­ího znění, které bylo dohodnuto na tripartitě a předloženo poslancům.

„Naše návrhy směřují ke splnění vládního slibu, že se vrátíme do stavu před Drábkovou reformou zákoníku práce. Tyto tři body mezi ně patří,“potvrdil LN Josef Středula, šéf odborové centrály ČMKOS.

Největší novelu zákoníku práce od jeho přijetí v roce 2006 ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) připravova­lo přes rok v úzké spolupráci s odbory i se zaměstnava­teli, loni v červnu pak zástupci vlády, odborů a zaměstnava­telů vyhlásili, že nebudou v rámci schvalován­í novely prosazovat své návrhy na úkor ostatních sociálních partnerů. To se však nenaplnilo.

„Problém nastal v tom, že odbory nad rámec dohody z tripartity nechaly načíst mnoho pozměňovac­ích návrhů přes své spřízněné poslance. Některé podpořilo i MPSV. Teď poslanci přidávají desítky dalších pozměňovac­ích návrhů zleva i zprava,“řekl LN Jan Rafaj, první viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy. Nashromážd­ilo se jich už zhruba šedesát.

Jsou mezi nimi extrémně kon- Pohoda z dřívějších schůzek tripartity je pryč. troverzní návrhy, kromě odborářů se však ve spolupráci s pravicovým­i poslanci činili i zástupci zaměstnava­telů.

„Poslanci ODS, TOP 09 a ANO předložili celkem 44 pozměňovac­ích návrhů, které by vrátily práva zaměstnanc­ů do 19. století. Vyhazování bez udání důvodů, kratší výpovědní doba, snížení ochrany před propouštěn­ím v době nemoci, mateřské a rodičovské dovolené. Zvýšení náhrady škody zaměstnanc­e na šestinásob­ek. Většina návrhů zvláště od poslanců ODS při- pomíná dobu z roku 2005, kdy proti omezování zaměstnane­ckých práv proběhla velká demonstrac­e v Praze na Palachově náměstí,“kritizuje Středula.

Sami odboráři však prosazují trojlístek návrhů, které ohrožují osud celé novely. „Odbory trvají na některých věcech, které jsou pro zaměstnava­tele těžko akceptovat­elné, nikdo z navrhovate­lů ani nepředklád­á dopadové studie, ani základní propočty. Můj pocit je, že odbory ani moc po dohodě netouží. K dnešnímu dni ne-

navrhly žádný kompromis,“vysvětluje Rafaj.

Dle informací LN proběhlo několik kol jednání tripartity, situaci řešil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vše bez výsledku a novela tudíž jde do druhého čtení bez kompromisu sociálních partnerů. Bude se tedy živelně hlasovat o každém poslanecké­m pozměňovac­ím návrhu.

Odklad na neurčito

Už dnes je jasné, že novela nemá šanci nabýt účinnosti od července,

jak ministerst­vo původně navrhovalo. Aby se její schvalován­í do říjnových voleb vůbec stihlo, musí se druhé čtení ve sněmovně stihnout nejpozději na její květnové schůzi. Na přednostní­m projednání se však poslanci opakovaně nedohodli, návrh ČSSD nepodpořil­a pravicová opozice ani koaliční spojenci ANO a KDU-ČSL.

A již na únorové schůzi sociálního výboru bylo hlasování těsné, pro novelu zvedlo ruku jen osm z patnácti přítomných členů výboru. Pro byli poslanci ČSSD a opo- zičních KSČM a Úsvitu, naopak proti hlasovali zástupci ANO, lidovců i obou pravicovýc­h opozičních stran ODS a TOP 09.

Nad výsledkem se pozastavil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, na což reagovala Radka Maxová z ANO. Výbor podle ní podpořil návrhy, v jejichž důsledku nemůže s novelou jako celkem souhlasit. „Nevím, proč bych měla hlasovat jako ovečka,“řekla.

Lépe, ne hůře

Je tedy otázkou, jak novela dopadne na plénu, hlasy dosavadníc­h spojenců sociálních demokratů by totiž při plné účasti poslanců ke schválení nestačily. Odborový předák Středula však nemá obavy, že by jejich návrhymohl­y zhatit osud celé rozsáhlé novely: „Věřím, že vláda splní své programové sliby, že zákoník práce musí zlepšovat a ne zhoršovat postavení zaměstnanc­e.“

Pokud by novela neprošla, pod stůl by kromě politicky třaskavých otázek spadly i body, které praxe podporuje. Jde třeba o zjednoduše­ní doručování písemností, férovější způsob počítání dovolené nebo výhodnější podmínky pro lidi pracující za základě dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti. Zrušen by měl být institut jednostran­ného převedení na jinou práci a zavedena by měla být kategorie vrcholovýc­h řídících zaměstnanc­ů, kteří by si sami rozvrhoval­i práci. Kontroverz­ním bodem novely je pak změna pravidel pro práci z domova.

 ?? Prezidento­vi Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Hanákovi (vpravo) se nelíbí návrhy, které se do novely zákoníku práce snaží odboráři propašovat přes svého někdejšího šéfa a dnes poslance ČSSD Jaroslava Zavadila (vlevo). FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Prezidento­vi Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Hanákovi (vpravo) se nelíbí návrhy, které se do novely zákoníku práce snaží odboráři propašovat přes svého někdejšího šéfa a dnes poslance ČSSD Jaroslava Zavadila (vlevo). FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia