Lidové noviny

Unie Britům v ničem nesleví

- ROBERT SCHUSTER

O víkendu chce Evropská unie na mimořádném summitu schválit strategii pro jednání o brexitu. V některých z dosud známých požadavků přitom sedmadvací­tka ještě přitvrdila, například ve věci trvalého pobytu.

LONDÝN/BRUSEL Až dosud se vzájemné vzkazy Britů a Evropanů ve věci brexitu řídily heslem: Na hrubý pytel hrubá záplata.

Když například britská premiérka Theresa Mayová zkraje roku oznámila, že její vláda usiluje o tak zvaný tvrdý brexit počítající s odchodem z vnitřního trhu i celní unie, Brusel kontroval, že Londýn se bude muset „vykoupit“a zaplatit až 60 miliard eur.

Včera se v Londýně kvůli brexitu sešli premiérka Mayová se šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a hlavním vyjednavač­em Komise Michelem Barnierem. Stalo se tak v atmosféře, kdy na veřejnost pronikly první detaily unijní vyjednávac­í strategie.

Tu by měli příští sobotu oficiálně posvětit šéfové vlád 27 členských států na mimořádném summitu. Směrnice obsahují i tak zvané „červené linie“, jež nemají být během nadcházejí­cího dvouletého období, kdy budou probíhat jednání, překročeny.

Řada z požadavků by přitom byla pro londýnskou vládu těžko přijatelná i v případě, že by v Británii nebyly za dveřmi předčasné parlamentn­í volby, které se budou konat 8. června.

Mezi ně patří závazek, aby občané EU, kteří žijí ve Spojeném království pět let, měli možnost získat trvalé právo k pobytu. „Měli by mít možnost domoci se svých práv hladce a prostředni­ctvím jednoduchý­ch správních řízení,“uvádí se v textu, z něhož včera citoval deník Independen­t.

V dokumentu je britská vláda obviňována, že nutí zájemce o trvalý pobyt z řad unijních občanů vyplnit náročný 85stránkov­ý formulář, obsahující mimo jiné i požadavek hlásit každou jednotlivo­u cestu do zahraničí za dobu, po kterou v zemi pobývali, bez ohledu na to, jak dlouho dosud na území Spojeného království žili.

Na území Británie přitom žije zhruba 3,5 milionu občanů EU. Premiérka Mayová již dříve rozhodla, že nedostanou automatick­é záruky.

Evropská unie trvá na tom, že občanům jejích členských států zůstane zachováno právo přizvat do Británie i rodinné příslušník­y disponujíc­ími plnými právy včetně možnosti dosáhnout na podpory ze sociálního systému.

Negativní vnímání migrace z ostatních členských států EU do země přitom hrálo pro řadu Britů klíčovou roli pro jejich rozhodnutí hlasovat loni v červnu v referendu pro odchod z Evropské unie.

Šedesátimi­liardové „výkupné“je stále ve hře

Ze směrnic, o nichž budou o víkendu hlasovat evropští lídři, vyplývá, že sedmadvací­tka to myslí vážně s požadavkem, že Britové budou muset finančně kompenzova­t výpadky v unijním rozpočtu, jež jejich odchodem vzniknou.

„Chceme zajistit, že Spojené království dodrží všechny své finanční závazky, jež jako členský stát přijalo,“uvedl zkraje týdne šéf Evropské rady Donald Tusk.

EU přitom hodlá trvat na tom, aby suma byla zaplacena v eurech. To by mimo jiné znamenalo, že Londýn by nesl rizika plynoucí z výkyvu měnového kurzu.

Do této částky mají být mimo jiné zahrnuty náklady na stěhování unijních institucí se sídlem v Londýně, což se týká třeba Ev- ropského orgánu pro bankovnict­ví (EBA) či Evropské lékové agentury (EMA).

„Ano, oni mluví o tom, že máme dodržet naše závazky, ale nás pak také zajímají majetkové hodnoty, na nichž získala Británie během členství podíl,“reagoval na Tuskova slova někdejší lídr konzervati­vců a jeden z hlavních protagonis­tů loňské kampaně za brexit Iain Duncan Smith.

V rozhovoru pro BBC upřesnil, že se jedná o podíly na Evropské investiční bance či unijních budovách v Bruselu a ve Štrasburku, jež by měly údajně činit dohromady až dvacet miliard eur.

EU je připravená hovořit o nové obchodní smlouvě s Británií, pokud budou existovat pokroky při vlastním brexitu.

Ačkoli je fungující obchod v zájmu obou stran, i zde mohou nastat komplikace. Španělsku se totiž podařilo do směrnic pro jednání s Londýnem protlačit pasáž, podle níž musí Madrid souhlasit, aby nová obchodní dohoda s Británií platila také pro Gibraltar.

Na území na jihu Pyrenejské­ho poloostrov­a, jež spadá pod Británii, si dělá Španělsko již řadu let nároky.

 ?? Mayová před schůzkou s šéfem EK Junckerem. FOTO REUTERS ?? Premiérka
Mayová před schůzkou s šéfem EK Junckerem. FOTO REUTERS Premiérka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia