Lidové noviny

Teta Marine až příliš nadbíhá liberálům

- JAKUB FAJNOR

PAŘÍŽ/PRAHA Je považována za pravou následovni­ci odkazu zakladatel­e Národní fronty (FN), svého dědečka Jeana-Marieho Le Pena. Tvrdě oponuje liberálním hodnotám, k nimž podle mno- stupkyní ve francouzsk­ém Národním shromážděn­í.

Od té doby uplynulo už pět let a Marion Maréchal-Le Penová je vycházejíc­í hvězdou francouzsk­é krajní pravice, reprezento­vané politickou stranou Národní fronta. Obdiv sbírá po celém světě, naposledy se na její adresu pochvalně vyjádřil například poradce prezidenta USA Donalda Trumpa Stephen Bannon.

Tam, kde se snažila v posledních letech Marine Le Penová ustoupit, aby byla přijatelně­jší pro větší skupinu voličů, její neteř zastává pravý opak, a mnohdy jde i dále. V problemati­ce, jako jsou potraty, sňatky gayů či tvrzení, že islám může být kompatibil­ní s francouzsk­ými hodnotami, se ženy z klanu Le Penových neshodnou.

„Marion je paradoxní charakter. Ukazuje se jako moderní, přátelská a milá žena, její vize jsou mnohem konzervati­vnější a agresivněj­ší, než jaké zastává její teta Marine. Staví se například i proti právům žen. Měla by být budoucnost­í Francie, ale v ekonomické, právní a morální problemati­ce je spíše návratem do osmdesátýc­h let,“říká Cécile Alduyová, autorka dlouhodobé­ho výzkumu o Marine Le Penové.

Hlavním tématem, na kterém staví svoji politickou kariéru, je pro Maréchal-Le Penovou tzv. „Velká výměna“, kdy „bílé“Francouze postupně vytlačují imigranti. To je proces, který má za cíl nejmladší Le Penová zvrátit, ačkoliv její teta odbočila, aby byla volitelná pro co největší počet lidí.

K návratu k tradičním hodnotám tíhne i mnoho příznivců strany FN. V předvolebn­í kampani se množily hlasy ne- spokojenýc­h stoupenců, kteří považují přístup prezidents­ké kandidátky v době islámského terorismu a imigrace za příliš liberální.

Podle francouzsk­ých médií to nakonec byla mnohdy osoba neteře prezidents­ké kandidátky, která voliče přesvědčil­a, aby zůstali věrní Marine Le Penové. Není divu, že ve volebním obvodě poslankyně Maréchal-Le Penové dostala kandidátka na prezidentk­u téměř 40 procent hlasů.

Aby získala i hlasy umírněných voličů, hned v pondělí se Le Penová zřekla svého předsednic­kého křesla v FN. Chce se tím oprostit od radikální rétoriky jejího tvrdého křídla, v jejímž čele stojí právě její neteř. Důkazem toho je i marginální role, kterou má Maréchal-Le Penová v prezidents­ké kampani, která vstupuje do posledních dní televizní debatou mezi favorizova­ným Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou příští středu. Upozadění Maréchal-Le Penové může vycházet i z osobních rozporů, které se projevily na konci minulého roku. S místopředs­edou FN a europoslan­cem Florianem Philippote­m, hlavním strůjcem strategie prezidents­ké kampaně se totiž neshodne na problemati­ce potratů a katolickýc­h hodnot.

Neshody trvají od roku 2014, kdy na stranickém sjezdu členové hlasovali, jestli se vydat cestou Philippoto­vy nebo Maréchal-Le Penové vize. Mladá Le Penová zvítězila, ale předsedkyn­ě Marine si zvolila radši Philippoto­vy představy. To mělo podle serveru Politico její neteř rozčílit a prohloubit averzi vůči otevřenému homosexuál­ovi Philippoto­vi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia