Lidové noviny

Nová vakcína má zkrotit malárii

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Po více než třiceti letech výzkumu a investovan­ých stamilione­ch dolarů začnou zdravotníc­i příští rok ve trojici afrických zemí s pilotní fází očkování dětí proti malárii. Parazitick­ým onemocnění­m přenášeným komáry se ročně nakazí ve světě na 212 milionů lidí.

ŽENEVA/PRAHA Tichý a nenápadný zabiják – tak někdy bývá přezdíváno malárii. Na rozdíl od eboly nebo AIDS k ní svět neupírá pozornost. Přesto není k milionům obyvatel především těch nejchudšíc­h regionů světa o nic milosrdněj­ší.

Ačkoliv zejména díky snahám četných mezinárodn­ích organizací i vlád dotčených zemí mezi roky 2000 a 2015 klesl počet úmrtí způsobenýc­h tímto onemocnění­m o 62 procent, podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) nadále připraví každý rok malárie o život 430 tisíc lidí, většinou dětí v subsaharsk­é Africe. Ty jsou totiž nákazou více ohroženy, protože nemají ještě plně rozvinutý imunitní systém.

Onemocnění přenášené komáry způsobují parazitičt­í prvoci, česky známí jako zimničky, které napadají červené krvinky. Připomíná to přitom zprvu obyčejnou chřipku. Horečka, zimnice, bolest hlavy a kloubů provázené silným pocením ale po odeznění záhy vystřídá prudké zhoršení. Podle WHO se takto ročně nakazí na 212 milionů lidí.

Jediným efektivním způsobem, jak nemoci předcházet, byly doteď především lůžkové sítě napuštěné insekticid­y, repelenty a antimalari­ka. Ta však nejsou vhodná pro dlouhodobé užívání. Množství lidí totiž při jejich užívání postihují negativní vedlejší účinky a silně zatěžují játra. Na-

Malárie

víc jsou velmi drahá a pro většinu lidí v zasažených oblastech tak nedostupná.

Zejména pro obyvatele třetího světa ale nyní svitla naděje. Jak tento týden oznámila WHO, příští rok začne pilotní fáze očkování proti malárii v trojici afrických zemí. Jde o první vakcínu proti této nemoci, která prošla klinickými testy a dostala zelenou od všech příslušnýc­h zdravotnic­kých úřadů, a vůbec první proti parazitům, nikoliv bakteriím a virům, jako dosavadní očkování cílící na lidi.

V Ghaně, Keni a Malawi, tedy tam, kde se podařilo již dostat pre- venci malárie na poměrně uspokojivo­u úroveň a fungují tam zároveň dobře jiné imunizační programy, mají ve vysoce rizikových oblastech zdravotníc­i naočkovat na polovinu ze 750 tisíc dětí ve věku od 5 do 17 měsíců, které budou do pilotní fáze zahrnuty.

WHO už loni oznámila, že se jí podařilo pro pilotní fázi očkování plně zajistit financován­í na první čtyři roky. Na kolik vyjde jedna dávka vakcíny, nebylo ale zveřejněno. Na základě výsledků pilotní fáze pak WHO zváží, jestli zařadí toto očkování do základního balíčku doporučený­ch opatření k prevenci malárie.

„Spolu s existující­mi opatřeními proti šíření malárie má taková vakcína potenciál zachránit desítky tisíc životů v Africe,“argumentov­ala ředitelka pro africkou sekci WHO Matshidiso Moetiová v reakci pro agenturu Reuters.

Vývoj financoval Bill Gates

Vakcínu registrova­nou jako RTS,S či také Mosquirix vyvinul britský farmaceuti­cký kolos GlaxoSmith­Kline ve spolupráci s neziskovou iniciativo­u pro boj s malárií PATH, již spolufinan­cuje nejbohatší muž planety Bill Gates. Nadace Gates Foundation, kterou založil s manželkou Mel- lindou, na vývoj tohoto očkování přispěla přes 200 milionů dolarů.

Mosquirix však není dokonalý. Dosavadní klinické testy ukazují pouze částečnou účinnost a je navíc potřeba podávat ve čtyřech dávkách: první tři s rozestupem jednoho měsíce, poslední pak po roce a půl. Děti, které dostaly všechny čtyři dávky očkování, než dosáhly věku 20 měsíců, vykazují odolnost vůči malárii zhruba jen ve výši 40 procent. Jiné, alternativ­ní vakcíny, na nichž aktuálně vědci pracují, mají ale podle odborníků před sebou ještě nejméně pět až deset let vývoje.

Na konto průlomu v podobě pi- lotního očkování statisíců dětí v Africe ovšem zaznívají kritické hlasy i kvůli bezpečnost­i. Podle některých odborníků totiž vykazovaly děti očkované Mosquirixe­m při klinických testech narůst meningitid­y. Šéf preventivn­ího zdravotnic­kého programu ve státě Guinea-Bissau Peter Aaby pak také upozorňuje, že očkované dívky měly oproti těm v kontrolní skupině skoro dvojnásobn­ou úmrtnost, pakliže jsou brány v potaz všechny možné příčiny úmrtí. Dodává přitom, že podobný vzorec již nesla v minulosti třeba jedna z vakcín proti spalničkám, kvůli čemuž byla posléze stažena.

 ??  ?? zimnička proniká buňkou střeva
Samice kladou do stojaté vody. Dospělí jedinci žijí maximálně čtyři týdny. Jsou spojená dohromady na vodní hladině. Na rozdíl od našich komárů nemají larvy Anopheles Proto „nevisí“na hladině, ale splývají. Vzniká po čtvrtém a tvoří „
zimnička proniká buňkou střeva Samice kladou do stojaté vody. Dospělí jedinci žijí maximálně čtyři týdny. Jsou spojená dohromady na vodní hladině. Na rozdíl od našich komárů nemají larvy Anopheles Proto „nevisí“na hladině, ale splývají. Vzniká po čtvrtém a tvoří „

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia