Lidové noviny

Pomoc ruské opozici jde z Prahy

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Za „nežádoucí“označila včera ruská generální prokuratur­a opoziční hnutí Otkrytaja Rossija Michaila Chodorkovs­kého. Za spolupráci s ním hrozí nyní Rusům až šest let vězení. Pár hodin předtím ruská média Chodorkovs­kého obvinila, že z Prahy financuje druhou výraznou osobnost ruské opoziční scény, blogera a právníka Alexeje Navalného. Jak uvedl i v Česku známý Nikolaj Starikov, zakladatel hnutí Antimajdan, který vloni přednášel na půdě ruského kulturního centra v Praze, „Chodorkovs­kij je vydávací okénko, kterým jdou západní peníze ruské opozici“. Spolupráce oligarchy a blogera je prý „logická – oba pracují pro Západ“.

Tajné veřejné zprávy

Podle serveru Life.ruměl Chodorkovs­kij prostředni­ctvím v Česku zaregistro­vané firmy Free Access One, z. ú., poslat ruské opozici 16 355 tisíc korun. Údajně část z nich skončila i v kase Fondu boje s korupcí Navalného.

Firma Free Access One, z. ú., se sídlem na pražských Vinohradec­h v českém obchodním rejstříku figuruje. Otevřeně deklaruje, že se zabývá „podporou humanismu a demokracie ve světě“. Ze zpráv instituce v češtině vyplývá, že se k financován­í projektů spojených s dodržování­m lidských práv v Rusku hlásí a vyúčtování zveřejňuje. Takže tvrzení, že Free Access One „tajně podporuje stínovou činnost tzv. ruské opozice“, se kterým přicházejí ruské zdroje, jsou poněkud nepřesná.

Kromě toho ruští novináři z televize Cargrad z výročních zpráv firmy vyvozují, že tímto způso- bem byly financován­y i protikorup­ční mítinky, které svolal Navalnyj na 26. března. Televizní kanál Life.ru zveřejnil včera i faksimile zcela veřejné zprávy Free Access One, jako by šlo o konfidenci­ální dokument svědčící o pražské záškodnick­é činnosti Chodorkovs­kého.

Jenže Chodorkovs­kij se s podporou ruských demokratic­kých sil netají. Finančně podpořil Stranu národní svobody PARNAS, platí projekt „Otevřené volby“, v rámci kterého probíhá na internetu anketa „Místo Putina“. Zatím je první právě Navalnyj, ale v textu stojí, že vzhledem k pod- míněnému trestu, ke kterému byl odsouzen za údajné finanční podvody, kandidovat nemůže.

Sám Navalnyj ovšem rozjel svou kampaň ve velkém stylu a tvrdí, že podmínečné odsouzení mu v kandidatuř­e nebrání.

Modernější Putin

Chodorkovs­kij a Navalnyj, jediné výrazné tváře rozdrobené opozice, jsou ale spíš soupeři než spojenci. Mají odlišné politické názory i šance oslovit ruské voliče.

Zatímco Navalného si část Rusů v Kremlu představit umí, oligarchu Chodorkovs­kého, žijícího v zahraničí, navíc židovského původu, nikoliv. Někteří ruští liberálové ale Navalného považují pouze za „modernější­ho Putina“. Demokratic­ký politik Ilja Ponomarjov včera prohlásil: „Pokud by se k moci dostal Chodorkovs­kij, šance na demokratic­ké změny by byla vysoká. Je naladěn i fakticky zrušit prezidents­kou funkci, zformovat parlamentn­í republiku a uskutečnit decentrali­zaci moci.“Naopak Navalnyj podle politologů chce zachovat silnou moc v rukou jediného mocnáře, kterým se chce stát.

Chodorkovs­kého navzdory jeho příslušnos­ti k oligarchii řadí politologo­vé spíš mezi levicové liberály, Navalného pak do tábora pravicovýc­h nacionalis­tů. Podle politologa Borise Makarenka je Navalnyj klasický populista, který dokáže vycítit náladu davu. „Není to politický vůdce, protože politický vůdce buduje koalici – a Navalnyj se stihl už se všemi po- hádat,“soudí Makarenko. Chodorkovs­kij Navalnému v jeho protikorup­čním snažení fandí, nicméně jako společného kandidáta ruské demokratic­ké opozice by si představov­al někoho jiného. Na sjezdu aktivistů, který Chodorkovs­kij svolal začátkem dubna do estonského Tallinnu, prohlásil: „Naši kolegové z Fondu boje s korupcí se orientují na bezalterna­tivní figuru Alexeje Navalného. Je to úspěšný model vůdce, který prosazují. Náš model je ale koaliční vedení po Putinově odchodu.“

Jedno téma ovšem oba politiky spojuje. Krym. Ani jeden ho neslibuje vrátit Ukrajině. „Copak je to chleba se salámem, aby se vracel sem a tam?“prohlásil Navalnyj a Chodorkovs­kij souhlasil.

Velké ruské odhalení? Česká firma Free Access One Michaila Chodorkovs­kého podle vládních ruských médií financuje protistátn­í činnost v Rusku. Jenže Chodorkovs­kij ani neskrývá, že podporuje demokracii a lidská práva.

Mládež láká Navalnyj

O víkendu oligarcha pořádá akci „Nadajel“(Máme ho dost). Spočívá především v hromadném zasílání protestníc­h dopisů prezidento­vi Ruska. Jenže překonat úspěch demonstrac­í Navalného z 26. března nejspíš nedokáže i proto, že od včerejška je spolupráce s jeho hnutím nezákonná. Navíc Chodorkovs­kij na rozdíl od Navalného není hrdinou mládeže. Bloger je totiž zdatnější ve využívání moderních komunikačn­ích technologi­í a v neposlední řadě neztratil 10 let v ruské trestaneck­é kolonii. Jeho hlavní výhodou ale je, že se nachází v Rusku, zatímco Chodorkovs­kij řídí odboj ze zahraničí – včetně Prahy, což ho v očích většiny Rusů řadí do kategorie „agentů Západu“.

 ?? Protestova­ly v březnu v ulicích desetitisí­ce Rusů FOTO GETTY IMAGES ?? Za Navalného
Protestova­ly v březnu v ulicích desetitisí­ce Rusů FOTO GETTY IMAGES Za Navalného

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia