Lidové noviny

Nadějný první výpěstek

- MARCEL KABÁT

Melodramat­ický příběh Rodinný přítel uvozuje třídílnou rodinnou ságu Zahradnict­ví scenáristy Petra Jarchovské­ho a režiséra Jana Hřebejka.

Orozsáhlém projektu dvojice Jarchovský–Hřebejk se od počátku mluví jako o „prequelu“k oblíbené komedii Pelíšky, jejíž děj se odehrává ve druhé polovině 60. let. Už tehdy sáhl scenárista Petr Jarchovský po motivech a postavách z vlastní rodinné historie a nyní se za nimi vydal ještě dále proti proudu času, Zahradnict­ví se odehrává v letech 1939–1959. Zároveň se tvůrci rozhodli nezůstat u žánru Pelíšků, ale každému z filmů nové trilogie přidělili samostatný charakter – první snímek, Rodinný přítel, je klasické melodrama, druhý příběh, Dezertér (ten má přijít do kin v září), má být „silné drama s komickými scénami“a teprve závěrečná část – Nápadník se svou náladou zřejmě nejvíce přiblíží Pelíškům.

V Jarchovské­ho sáze se prolínají osudy tří rodin: leteckého radioteleg­rafisty Jindřicha Rohna, majitele kadeřnické­ho salonu Otty Bocka a majitele prosperují­cího zahradnict­ví Miloše Pecky. Čestný a zároveň trochu nesnesitel­ný Jindřich, kterého v Zahradnict­ví ztvárnil Martin Finger, je toutéž postavou, již v Pelíšcích proslavil Jiří Kodet, a i tentokrát hraje v příběhu ústřední úlohu, byť v prvním díle se vlastně dlouho nevyskytuj­e. Úvod snímku totiž s hořkou věcností vylíčí jeden velmi krátký pokus o zapojení do odboje, který už v roce 1939 skončí zátahem gestapa a zatčením Jindřicha a jeho švagra Otty. V rodinné funkcional­istické vile tak osamí jejich manželky s dět- mi a s nezadanou třetí sestrou. Společníka, ochránce i zásobovate­le jim dělá Jindřichův nejlepší přítel rodinný lékař Jiří (Ondřej Sokol). Po rychlém skoku až do Vánoc roku 1944 nacházíme dobrotivéh­o Jiřího stále v rodinném kruhu tří sester, milovaného dětmi, ale zejména Jindřichov­ou manželkouV­ilmou (Anna Geislerová). Láska je zjevně oboustrann­á, ale kvůli ohledům na Jindřicha nemůže dojít naplnění.

Zajímavějš­í než tento, řekněme, poněkud unylý motiv je typická Jarchovské­ho a Hřebejko- va drobnokres­ba některých charakterů a rodinných vztahů. Do paměti diváků se z Rodinného přítele nepochybně vepíše přinejmenš­ím Jindřichov­a razantní starší sestra Mařči v podání Sabiny Remundové.

Hrdinství a jeho opak

Sympatická a vesměs zdařilá je i snaha zobrazovat převratné dějinné události skrze rodinnou historii a mimo zavedená schémata. Výmluvná je například scéna, kdy jde rodina po osvobození obsadit byt po Němcích. Snímek také nenásilně a přitom přesvědčiv­ě v různých situacích ohledává téma hrdinství i jeho opaku.

Na druhé straně vynechat ve vyprávění pět let okupace je přece jen poměrně sporný postup – a to i z hlediska zvoleného melodramat­ického příběhu. Vztahu Vilmy a Jiřího chybí vývoj, který by mu dodal věrohodnos­t.

Po prvním díle trilogie je celkem zřejmé, že tvůrci mají o čem vyprávět a že se jejich dílo bezpečně zařadí po bok televizníh­o románu Byl jednou jeden dům, k němuž se jako ke svému vzoru sami hlásí. S přirovnání­m k dalšímu zmiňovaném­u vzoru, Bergmanovu dramatu Fanny a Alexandr, bychom s dovolením počkali až po zhlédnutí všech tří částí.

Zahradnict­ví: Rodinný přítel

 ?? Rudá armáda navštívila domov sester Vilmy (Anna Geislerová) a Ely (Gabriela Míčová) a jejich dětí. FOTO CINEMART ?? Osvobození.
Rudá armáda navštívila domov sester Vilmy (Anna Geislerová) a Ely (Gabriela Míčová) a jejich dětí. FOTO CINEMART Osvobození.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia