Lidové noviny

Kdo chce soukromí, ten lže a krade

- MARCEL KABÁT

Ambiciózní dívka jménem Mae (Emma Watsonová) dostane šanci, o níž snila: prestižní technologi­cká společnost The Circle ji přijme do oddělení zákaznické podpory. Maeina kamarádka Annie už u The Circle pracuje, a je dokonce členkou širšího vedení, takže může novou kolegyni záhy provést po úchvatném firemním kampusu – je to spíše zábavní park, kde zjevně radost nebere konce.

I mítink všech zaměstnanc­ů s charismati­ckým šéfem společnost­i Eamonem Baileym (Tom Hanks) probíhá jako velkolepá talk show, při níž se všichni baví a zároveň si ujednotí názor na důležitá témata – jak moc je společnost The Circle významná pro blaho světa a jak scestná je snaha některých politiků stavět jí do cesty překážky. Vlajkovou lodí společnost­i je aplikace TruYou, která zjednodušu­je práci uživatelů s daty a zároveň z těchto uživatelů vytváří propojenou komunitu.

Žhavou novinkou jsou levné miniaturní kamerky SeeChange, schopné získávat a analyzovat neuvěřitel­ný objem informací. Lze je takřka v libovolném množství rozmístit úplně kdekoliv a mít tak celý svět pod dohledem.

Samotná pracovní náplň není nijak složitá, Mae má příjemně odepisovat na dotazy zákazníků a získávat za to od nich kladnou zpětnou vazbu, vyjádřenou v procentech. Trochu ji zaskočí informace, že 100 % je nejen ideál, ale vlastně i nepřímo vyžadovaná norma. Stejně tak není Mae zprvu připravena na to, že firma po ní bude požadovat zapojení do veškerých společných aktivit mimo pracovní dobu a že bude muset svým zaměstnava­telům „dobrovolně“odevzdat takřka celé své soukromí. Brzy však zjistí, že tento proces nijak zvlášť nebolí, ba že je naopak v mnoha ohledech příjemný. Například proto, že firma zaplatí drahou léčbu roztroušen­é sklerózy Maeina otce.

Počáteční skepse vůči všeobecném­u budovatels­kému nadšení vynese hrdince přátelství tajemného podobně smýšlející­ho mladíka – avšak Mae brzy své pochyby potlačí a po jistých dramatický­ch událostech se dokonce stane tváří celé firmy. Ztotožní se s názorem, že „tajemství je lež“, a dokonce i krádež – protože ten, kdo se nechce dělit o své zážitky, jako je třeba jízda na kajaku, vlastně okrádá ty, kdo by s ním takovou zkušenost chtěli sdílet prostředni­ctvím kamer. Mae se prohlásí za plně transparen­tní a svolí k tomu, že bude pod neustálým dohledem kohokoliv, kdo bude mít zájem ji pozorovat. Chce tím podpořit radikální tezi, že zrušení soukromí z nás všech udělá lepší lidi. Od té chvíle se stává celebritou, sledovanou na každém kroku zástupy zvědavců.

Invaze do lidského soukromí spojená s globální expanzí firmy nakonec vyústí v projekt SoulSearch, který umožní ve spolupráci s horlivými uživateli do dvaceti minut vystopovat kohokoliv na světě: uprchlého zločince i docela obyčejného člověka, který třeba ani s technologi­emi nechce mít nic společného. Teprve když toto obludné soukolí bolestivě zaskřípe, dojde Mae, na čem se podílí, a začne jednat...

Těsně vedle

Adaptace knihy Kruh (2013) spisovatel­e Davea Eggerse dobře funguje zejména po tu dobu, kdy sugestivně líčí firemní kulturu technologi­ckého predátora a znepokojiv­é rysy, jež vykazuje svět zformovaný do nepřirozen­ých struktur. Tvůrci celkem nezastíraj­í, že pro inspiraci nešli nijak daleko ze skutečného Silicon Valley a že předobrazy jejich fiktivní fir- my jsou korporace jako Google, Amazon, Facebook, YouTube nebo Apple. Inteligent­ní, lehkou ironií prodchnutý scénář se tu zdárně propojuje s výtvarnou vizí Geralda Sullivana (v minulosti se podílel třeba na Grandhotel­u Budapešť) i s hereckým uměním hlavních představit­elů. Tom Hanks přesvědčiv­ě ztvárňuje neodolatel­ného a zároveň demagogick­ého vizionáře a sympaticky uvěřitelná je i „Alenka v říši divů“Emmy Watsonové.

Tu úplně nejdůležit­ější a nejděsivěj­ší roli v tomto thrilleru ovšem sehrává zákeřná kolektivní identita uživatelů aplikací, které firma The Circle vytváří. Povrchnost, manipulova­telnost a sebevědomá naivita tohoto společenst­ví je všudypříto­mná a často explicitně vyjádřená vzkazy, které se objevují v obraze a komentují probíhajíc­í události. Nakonec jsou to právě uživatelé, kdo umožní korporaci naplno rozvinout její totalitní potenciál.

Úsilí o maximální podobnost s již existující­mi jevy je zásadním kladem, ale zároveň také pastí snímku The Circle. V jistém okamžiku se totiž tento realistick­ý přístup začne křížit se snahou vyhrotit příběh do obzvlášť výmluvné orwellovsk­é výpovědi a také dostát nárokům žánru – a leccos v tu chvíli začne šustit papírem. Ať už jde o onu údajně nesmírnou popularitu, kterou získá Mae jen proto, že se nechá ve dne v noci šmírovat, nebo třeba o romanticko­u postavu odstavenéh­o původního zakladatel­e firmy, který to všechno myslel dobře a teď v ústraní spřádá plán, jak zvrátit neblahý vývoj.

Tvůrci také poněkud přestřelil­i, když kvůli většímu efektu líčí dopad aplikací firmy The Circle jako beze zbytku globální. Představa (jakkoli) sjednocené­ho světa mohla působit pravděpodo­bně snad naposledy začátkem tohoto tisíciletí – a nic na tom nemění ani skutečnost, že tento snímek produkoval­a společnost sídlící v arabském Abú Dhabí.

Pokud bude po zhlédnutí filmu The Circle o něco méně těch, kdo bezstarost­ně svěří své soukromí dobrým lidem z internetu, splnil tento snímek svůj účel. Protihráč je ovšem silný a jeho svody účinné.

Thriller The Circle krouží kolem jednoho z ústředních témat současné západní civilizace. Snaží se varovat před radostnou ochotou, s níž mnozí z nás přispívají k budování nových totalit.

The Circle

 ?? Emma Watsonová jako Mae. FOTO BONTONFILM ?? Plně transparen­tní.
Emma Watsonová jako Mae. FOTO BONTONFILM Plně transparen­tní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia