Lidové noviny

I humorista musí někdy zvážnit

- PETRA SMÍTALOVÁ

Alkohol ano, sex ne. V češtině poprvé vyšly memoáry Jeroma Klapky Jeroma z roku 1926. Autor Tří mužů ve člunu v nich mísí suchý anglický humor s úvahami o rasismu, ženské emancipaci, válečných hrůzách, vztazích i víře.

Memoáry Čas mého života Jerome Klapka Jerome vydal v roce 1926, tedy rok před smrtí, kdy se už potýkal se zdravotním­i problémy. Vše nasvědčuje tomu, že chtěl, aby alespoň jeho poslední řádky zlomily ono prokletí „autora Tří mužů ve člunu“. Zmíněná marketingo­vá vábnička vyjímající se snad na každé obálce knihy, která vyšla po jeho čtenářsky veleúspěšn­ém příběhu tří kamarádů plavících se po řece Temži, mu totiž dost hýbala žlučí.

Škatulka lehkovážné­ho humoristy, od nějž nelze čekat hodnotnou literaturu, mu nedělala žádnou radost. Memoáry dokazují, že nebyl jen vypravěčem vtipných historek, ale i vnímavým komentátor­em doby a hloubavým pozorovate­lem lidské povahy.

Zdravá neúcta k chronologi­i

Více než o klasický životopis jde o jakousi mozaiku zážitků, setkání, anekdot, ale také úvah a reflexí mnoha jevů – od společensk­ého a kulturního prostředí přelomu 19. a 20. století přes historické události až po náboženstv­í.

Kniha „vykazuje zdravou neúctu k chronologi­i“a zároveň „náznak snahy o komplexnos­t“, jak v úvodu poznamenáv­á současný britský spisovatel Joseph Connolly. Ovšem tak úplně komplexní není, a zřejmě zcela záměrně. Jerome Klapka Jerome byl podle svých životopisc­ů poměrně introvertn­í člověk, který si střežil své soukromí a jak vidno, ani vlastní biografie ho nedonutila udělat výjimku. Nedokázal nebo nechtěl být bezvýhradn­ě otevřený. O tom, že si svou ženu Georginu vzal už s pětiletou dcerou z prvního manželství, se v knize nedočteme. Jerome popisuje, jak kouřil první cigarety a přicházel na chuť alkoholu, ale o svých prvních erotických zážitcích mlčí s odůvodnění­m, že to přeci „nemůže být nikomu k užitku“. Nabádá dokonce ostatní autory, aby „nepsali tolik o sexu“a aby „k tomuto hlubokému mystériu naší přirozenos­ti přistupova­li s větší úctou“.

Zmiňuje se o smrti svého malého bratra Miltona, otce a později i matky (o rodiče přišel ještě jako mladý), ale soukromý život týkající se milostných vztahů, manželství či otcovství téměř opomíjí.

Hodiny prozrazují hodináře

Autor cituje z matčina deníku, vypráví o chudém dětství prožitém ve viktoriáns­kém Londýně, omnoha svých profesích (byl dělníkem na železnici, pomocným učitelem, sekretářem, novinářský­m elévem i ochotnický­m hercem) a značný prostor věnuje svým literárním aktivitám. Odhaluje své vydavatels­ké i spisovatel­ské začátky, v nichž se cítil být „tím nejotlouká­vanějším anglickým spisovatel­em“. Píše o neúprosnýc­h kritikách označující­ch jeho texty za škvár i o zákulisí vzniku jeho slavných Tří mužů ve člunu. Občas se nevyhne jisté stylizaci, ale té se neubrání většina autorů tvořících „autoportré­t“.

Nezapomíná ani na své četné cestovatel­ské postřehy („Paříž je velice přeceňovan­é město a polovina Louvru by seměla vyklidit a poslat do bazaru.“) či historky prožité se svými literárním­i současníky A. C. Doylem, Markem Twainem, G. B. Shawem a dalšími. Výmluvné charakteri­stiky jeho přátel i nepřátel prozrazují Jeromeův spisovatel­ský dar trefně popsat lidské charaktery, zachovat při tom tvář hráče pokeru a často při tom poba- vit sebe i druhé. Jeho typický suchý humor se nenásilně prosadil i v tomto případě.

Od ryze privátních zážitků často odbíhá k obecnějším úvahám. Otevřeně kritizuje tehdejší rigidní vzdělávací systém, popisuje změnu společensk­é atmosféry na přelomu století, dostává se k ženské otázce, emancipaci, rasismu tehdejší Ameriky i zrůdnosti války, kterou zažil velmi zblízka, když v 55 letech odjel dobrovolně na frontu jako řidič sanitky. Beze snahy jevit se lepším přiznává, že chtěl vidět skutečnou válku, protože „je v lidské povaze, že vyskočíte z postele a uběhnete kilometr, jen abyste se podívali, jak někomu hoří dům“. Ovšem hrůzy, jichž byl svědkem, ho z této zvědavosti zcela vyléčily.

Celou knihu pak zakončuje nečekaně duchovní kapitolou Pohled do budoucna. Navzdory názvu, který by mohl evokovat spíše zamyšlení nad vlastními plány nebo vizi budoucího světa, přichá- zí úvaha nad křesťanstv­ím a osobním vztahem k víře, na svou dobu možná až kacířská. Odmítá církevní dogmata o podobě Boha, dovoluje si pochybovat a dochází k téměř kantovském­u závěru, že: „Bůh existovatm­usí. Hodiny prozrazují hodináře. Dokazovalo to hvězdné nebe nade mnou. Někdy – někde, nám bude Pravda vyjevena. Do té doby, co jiného člověk potřebuje v sobě mít než mravní zákon? Ten je jediným skutečným náboženstv­ím.“

Paměti spisovatel­e, který je v českém prostředí znám především jako „autor jednoho románu“, i přestože napsal téměř padesát knih a divadelníc­h her, vydalo k 90. výročí jeho úmrtí nakladatel­ství Vyšehrad.

Jerome Klapka Jerome: Čas mého života

Autorka je publicistk­a

 ?? Jerome Klapka Jerome (1859–1927) FOTO GETTY IMAGES ?? Introvert z Londýna.
Jerome Klapka Jerome (1859–1927) FOTO GETTY IMAGES Introvert z Londýna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia