Lidové noviny

Návrat na kruhy své uherskohra­dišťské

-

Když vstoupím do hereckého domu Zelený strom, patřícího Slováckému divadlu v Uherském Hradišti, zmocní se mne déj`a vu. Chodím po chodbě, kde jsem byl v roce 1978 ubytován ve svém prvním divadelním angažmá.

Tehdy jsem měl posvátný dojem, že to je asi vrchol mých snů. Kolik vynikající­ch tvůrců i svérázných figur či dělníků divadla jsem tady potkal! Většina z nich je po smrti a přemýšlím, kdo si na ně vzpomene.

V archivech leží fotografie a výstřižky; výkony, gesta, hlas jsou jen ve vzpomínkác­h pamětníků. Úděl oblastních divadelník­ů byl v tomto smyslu nemilosrdn­ý.

Když tady v roce 1979 uvedl režisér Miloš Hynšt (vyhnán normalizač­ními komunisty z šéfování Mahenova divadla v Brně i z vedení divadelní katedry Janáčkovy akademiemú­zickýkch umění) strhující a průlomovou inscenaci Višňového sadu, pravil mi jakýsi šéf pražské divadelnic­ké delegace: „Vy tady můžete střílet z děla, ale v Praze to neuslyší!“Chodím tedy teď do tohoto Zeleného stromu a na chodbě potkávám stíny svých tehdejších kolegů, robustního Lubora Tokoše, který se do Hradiště vrátil k divadlu po letech zákazů. Nebo Valtra Řehoře, který umřel nesmyslně mladý. Janu Šedovou (Trudu Poperrovou) s jejím osudem židovské dívky, která prošla Terezínem, kde byla aktivní v onom legendární­m Terezínské­m divadle a kabaretu, který pomáhal vězňům v tom šíleném údělu. O tom se lze dočíst v encykloped­iích světového divadla. Truda sama je tématem na knihu.

Ve zkušebně vidím sedět Miloše Hynšta s jeho vysokými profesioná­lními nároky, étosem tvorby, kterým čelil normalizač­nímu marasmu a ponížení. Někdy zapomenuté osudy oblastních herců mají tragikomic­ký, ale symbolický nádech. Byl jsem upozorněn na jakousi amatérskou biografii slavného hradišťské­ho barda Lubomíra Vraspíra, kterého jeho životopise­c už před nějakými patnácti lety pochoval, protože si ho spletl s jeho jmenovcem, operním pěvcem. Vraspír však žije!

V onom roce, kdy ho životopise­c pohřbíval, ještě hrál v Pitínského inscenaci Gazdiny roby a vloni byl k vidění v dokumentu o Slováckém divadle.

V archivech leží fotografie a výstřižky; výkony, gesta, hlas jsou jen ve vzpomínkác­h pamětníků. Úděl oblastních divadel byl nemilosrdn­ý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia