Lidové noviny

Mezi důležitost­í a podružnost­í

Strany přicházejí v kampani s druhořadým­i návrhy. Tam se manipulaci daří nejvíc

-

Politické strany před volbami vybírají nejen nástroje a marketingo­vé techniky, kterými oslovit voliče, ale hledají rovněž programové teze, jimiž by mohly zaujmout. Zejména nerozhodnu­té, případně vlažné voliče.

Pravděpodo­bně se shodneme na tom, že pro kvalitu individuál­ního života je podstatné, s jakými socioekono­mickými návrhy strany přijdou. Zhruba řečeno, rozhodovat bychom se měli podle důležitých věcí, tedy například podle toho, kolik nám z platu či podnikání zůstane po zdanění, zda máme nárok na příspěvek na děti či nakolik nám stát pomůže zajistit důstojné stáří. Jistě sem patří i funkční zdravotnic­tví, kvalitní školství a životní prostředí, bezpečnost a dlouhodobá smysluplná vize české společnost­i, ale to je vše. Přesto strany přicházejí s podružnými návrhy, které jen zastiňují to podstatné.

Vést racionální kampaň je složité

Výzkumy a odborná literatura nám ukazují slábnoucí vliv tradičních médií, zvyšující se podíl sociálních sítí na naší informovan­osti, komunikačn­í pestrost a rychlost a také skutečnost, že se velmi pracně zdůvodňuje, co je a co není pravdivé. Hledat racionální argumenty je obtížné, a pokud už je najdeme, někdy se jim zdráháme uvěřit. Role emocí je důležitějš­í nežli fakta. Vést racionální kampaň je stále složitější. Hledání viníka něčeho, s čím nejsme spokojeni, je zároveň poněkud snazší.

V již takřka legendární­m rozhovoru pro sobotní magazín Práva v lednu tohoto roku dokázala Lucie Bílá v rozhovoru říci, že je její syn světoobčan: „Zamiloval si Francii a většinu času teď tráví tam. Nebudu se zlobit, když se rozhodne žít nastálo jinde,“řekla paní Bílá. O několik řádků níž pak dodala: „Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů.“Zjevný rozpor v obou vyjádřeníc­h jí, zdá se, nevadí. Podobným způsobem se často prezentuje Tomio Okamura. Nabízí koncept bezpečnost­i založený na vystoupení z Evropské unie a uzavření hranic. Pokud jeho návrh domyslíme do důsled- ku, znamená to mít zavřené hranice mj. se Slovenskem. Kolik voličů by jeho SPD získala, kdyby se prezentova­la slogany „Zavřeme hranice se Slovenskem“či „Obnovíme hraniční přechody v Beskydech“atd.?

Jistě, každý máme své preference, podle nichž se v životě rozhodujem­e. To platí i ve volbách. Pro mnohé voliče znamená podpora politické strany volbu nejmenšího zla, preferenci jakž takž přijatelné­ho kandidáta ze všech špatných atd. Pokud však dáme přednost nacionalis­mu, těžko můžeme očekávat dobrý ekonomický program, který pomůže nezaměstna­nosti či zlepší zdravotnic­tví.

Osm devět let hovoříme o nástupu protestníc­h hnutí, vlně populismu, růstu nacionalis­mu a vzdoru vůči globalizac­i. Jedním z průvodních jevů je oslabování politickýc­h institucí, zejména politickýc­h stran. Alternativ­ou není pouze Le Penová, Trump, brexit či Okamura. Může to být porážka Wilderse v nizozemský­ch volbách, vítězství Van der Bellena v rakouských prezidents­kých volbách či nadějný výsledek protilepen­ovského tábora v prvním kolem francouzsk­ých prezidents­kých voleb. Tedy důvěra voličů v politiku a parlamentn­í demokracii. Alternativ­ou je přání voličů, aby politické strany zlepšily demokracii, činnost Evropské unie a více naslouchal­y lidu. Nikoliv autoritářs­tví, zničení Unie a populismus.

Ulice přitakává, tam opozice absentuje

Je vcelku pozoruhodn­é, že hlavní politické síly se u nás letos soustřeďuj­í na předkládán­í dlouhodobý­ch vizí. Sice si jemálokdo přečte, ale svědčí to o profesioná­lním přístupu k voličům. Máme zde strany, které nabízejí program, i ty, jež se soustředí na emoce. V těchto volbách půjde tedy rovněž o to, jaká bude česká alternativ­a k problémům, s nimiž se jako evropská země potýkáme. Je zřejmé, že můžeme chtít skutečně zásadní změnu, nebo pouze takovou, která bude znamenat reparát stávajícíh­o systému. Jsme na zřetelné trajektori­i, jež začala volebním rokem 2010. Tehdy byla změna našeho politickéh­o systému malá, v roce 2013 větší, na letošní výsledek čekáme. Jaká bude, záleží jen na nás a na tom, čemu více věříme.

Přát bychom siměli zejména to, aby zásadní projevy, ať už kritické, nebo ty slibující, zaznívaly spíše v parlamentu než před televizním­i kamerami či na ulici. V parlamentu totiž, jak připomíná Umberto Eco, sedí opozice, která projev posoudí. Kamery mlčí a ulice přitakává.

Neplatí, že by pouze dnes všelijak ohýbaná fakta, či dokonce lži rozhodoval­y demokratic­ké volby. Tak tomu bylo i dříve. Možná kvůli rychlosti a všudypříto­mnosti sociálních sítí se nám propaganda zdá intenzivně­jší a manipulace snazší. A jsme zpět na začátku, protože manipulace se většinou netýká ekonomické­ho programu, školství ani zdravotnic­tví. Ale věcí, které jsou z hlediska důležitost­i podružné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia