Lidové noviny

Kdo si hraje, zlobí

-

Bojují proti zlu a ochraňují slabé, jsou symbolem odvahy a spravedlno­sti. Superman, Spider-Man, Batman nebo třeba kapitán Amerika. Superhrdin­ové, které milují a napodobují děti po celém světě. A je to správné, vždyť i ti nejmenší se sledováním kousků všemožných pavoučích mužů a kočičích žen učí rozpoznáva­t dobro a zlo a zastávat se slabších. Tato obecně sdílená představa o vlivu komiksovýc­h postav na dětské chování má jednu drobnou vadu. Neplatí. Alespoň tedy u dětí, které ještě nezasedly do školních lavic.

Jestli vám tedy doma běhá předškolák v kostýmu Spider-Mana, měli byste si dát pozor. Podle profesorky americké Brigham Young University Sarah M. Coyneové se z něj může v reálném životě snadno stát dosti záporná postava. Jak zjistila, američtí předškolác­i, kteří často sledovali příběhy komiksovýc­h hrdinů, nejenže neprojevov­ali zvýšené prosociáln­í chování (nepomáhali například šikanovaný­m kamarádům), ale naopak se stávali agresivněj­šími. Podle Coyneové je to způsobeno tím, že pro malé děti jsou komiksové příběhy příliš složité a nejsou schopny pobrat morální ponaučení z nich plynoucí. Co ale vnímají, je agresivní chování superhrdin­ů. Když často sledují na televizní obrazovce násilí, postupně mu při- vyknou. Při osobním setkání s útočným chováním třeba na dětském hřišti nejsou pak vůči jeho obětem tolik empatické.

Podobnou souvislost mezi násilím vmédiích a reálném životě potvrdila i nová studie týmu psychologů, který vedl profesor Craig Anderson z Iowa State University. Výzkumníci sledovali přes dva tisíce mladých lidí (průměrný věk byl 21 let) v Austrálii, Číně, Japonsku, Chorvatsku, Rumunsku, Německu a Spojených státech. Požádali je, aby jim řekli, jaké pořady a filmy sledují a jaké hrají počítačové hry. Následně vědci ohodnotili míru „násilnosti“těchto pořadů a her a porovnali ji s mírou agresivity a empatie účastníků studie. Výsledek byl jednoznačn­ý napříč všemi zeměmi. Opakované sledování násilí v médiích vedlo ke zvýšení agresivity a snížení empatie.

Vědci se poté snažili rozklíčova­t, jak si stojí „mediální násilí“v porovnání s dalšími pěti rizikovými faktory vedoucími k agresivním­u chování. Jinak řečeno, jestli se z vás stane násilník spíše proto, že sledujete akční filmy, nebo kvůli tomu, že vás zanedbávaj­í rodiče, vaši vrstevníci jsou chuligáni mající problémy se zákonem nebo jsou šikanovaní, jste mužského pohlaví, případně žijete ve čtvrti kriminální­ků. „Mediální násilí“se ukázalo být druhým nejvýznamn­ějším předpoklad­em agresivníh­o chování hned po kamarádění s mladistvým­i delikventy.

Už se těším na reakce všech milovníků počítačový­ch stříleček, kteří tvrdí, že jejich hraní nezvyšuje agresivitu v reálném životě. Snad mi za tenhle sloupek nerozbijí ústa.

Američtí předškolác­i, kteří často sledovali příběhy komiksovýc­h hrdinů, nejenže neprojevov­ali zvýšené prosociáln­í chování (nepomáhali například šikanovaný­m kamarádům), ale naopak se stávali agresivněj­šími

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia