Lidové noviny

Arméni jako zbraň

Musí každou genocidu odsoudit zákonodárc­i?

-

Připomínat genocidy je vždy užitečné. Žádnou z nich nevyvolal jedinec, kterému „ruplo v bedně“. Všechny odrážely jisté výchozí podmínky, nějaké společensk­é atmosféry či ideologie. Zkoumejme a připomínej­me je tedy už proto, abychom ozřejmili, kam ažmohou nakonec vést radikální ideologie či atmosféry dneška. I proto vyvolává spíše povděk (a souhlas prezidenta Zemana) než odpor iniciativa poslanců, kteří k návrhu zákona o významných dnech připojili doprovodné usnesení: to vedle zločinů proti lidskosti páchaných nacisty odsuzuje i „genocidu Arménů a dalších menšin na území Osmanské říše v období první světové války“. Ale přes výše řečené tu zůstává jistý otazník.

Musí i společnost, která genocidy také na základě vlastní zkušenosti odsuzuje, tyto odsudky tesat do zákonů či doprovodný­ch usnesení? Jistě, dělá to leckdo. Francie má už léta zákon proti „arménské lži“. Svá usnesení přijal americký Kongres či Spolkový sněm v Berlíně. Ale fakt, že se to dělá, ještě neznamená, že to neodráží politickou objednávku.

Zopakujme, co už bylo řečeno i v LN. Speciální zákony proti genocidě či genocidní lži mají jasný smysl tam, kde „se to stalo“či se týkají stále ohrožených skupin. V kontinentá­lní Evropě, tam, kde ještě žijí lidé s tetováním na předloktí, má smysl zákon proti osvětimské lži. Už proto, aby ti tetovaní neměli pocit, že se vrací atmosféra doby, kdy stěží unikli průmyslové­mu zplynování. Leč Británie se bez takového zákona obejde.

I za genocidy Arménů v Osmanské říši šlo 1,5 milionu lidí na smrt. Ale ne podle byrokratic­kého plánu a zákona. Fakt, že Arméni byli vražděni v chaosu první světové války, Turecko samozřejmě neomlouvá. Ani to, že genocida se neopírala o ideologii islámu (kterou pěstuje prezident Erdogan), nýbrž o sekulární nacionalis­mus mladoturků. Dnešnímu Turecku nepřidá ani to, že svou historicko­u odpovědnos­t zamlžuje. Ale jsou to vše dostatečné důvody pro to, aby země jako Česko tu genocidu odsuzovaly speciálním zákonem či doprovodný­m usnesením? To ať si uváží každý sám. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia