Lidové noviny

Příběh Charty a komunistic­kého svědomí

Spisovatel Pavel Kohout úplně nepochopil záměry autorů výstavy Charta Story. Příběh Charty 77

- ZUZANA BRIKCIUS

Súsměvem na rtu sleduji diskusi, která probíhá na stránkách Lidových novin a týká se výstavy Charta Story. Příběh Charty 77. Jan Vaculík byl usvědčen z nepravdy Petrem Blažkem ( Nepozorný návštěvník výstavy Příběh Charty, LN 1. 4.) a po týdnu se ozval Pavel Kohout ( Jenže bohužel... Charta Story ještě jinak, LN 11. 4.). Jak to tedy s tou výstavou je? Autoři jsme čtyři, výtvarní umělci Ondřej a Eva Kohoutovi, můj muž Eugen Brikcius a já. Do našeho týmu jsem přizvala brilantní Veroniku Tuckerovou, profesorku z Harvardovy univerzity, a významného českého historika Petra Blažka. Je tedy jasné, že jsem se chtěla vyvarovat eventuální­m chybám či nepřesným interpreta­cím.

Po přečtení článku Pavla Kohouta mi nezbývá než se taky zúčastnit nastartova­né diskuse, ale pěkně popořádku.

Umění z prostředí Charty

Kohout si hned na začátku stěžuje, že navzdory úmluvě s Jiřím Fajtem se výstava nekonala v Salmovském paláci v prostorách jeho bývalého dvoupokojo­vého bytu, ale v osmi jiných místnostec­h. Přestože jsme museli předělávat koncept, bylo to nakonec jen ku prospěchu věci – více místa, více exponátů. Dále si Kohout stěžuje na chybějící portrét jeho přítele a, jak píše, „vůdčího ducha disentu“Ludvíka Vaculíka. Nechápe, že vůdčích duchů bylo víc a že naše výstava je pro nedostatek místa jakési pars pro toto, ostatně Vaculík na výstavě zařazen je.

Spisovatel Kohout vůbec nerozpozna­l, že se naše výstava v Národní galerii zabývá především uměním z prostředí Charty 77, výtvarným, hudebním, filmovým, divadelním, literárním. Nechybí však ani přesná chronologi­e, informace o VONS anebo přehledný výčet všech mluvčích Charty 77 až do roku 1989. Z pozadí příběhu historika umění, básníka a duchovního otce múzického undergroun­du Ivana Martina Jirouse, který byl za svůj nekompromi­sní postoj proti komunistic­ké diktatuře několikrát vězněn (celkem osm a půl roku), vystupují do popředí významné osobnosti Charty 77.

Naším guruem Jirous nikdy nebyl, byl to kamarád, kterého jsme si vážili. Výtka, že jsme v době Prohlášení Char- ty 77 byli mladí, přichází od muže, který už v roce 1949 jako angažovaný stalinista, tedy ve svých dvaceti letech, reprezento­val Českoslove­nsko ve funkci kulturního přidělence v Moskvě. Dále Kohout postrádá v naší výstavě svého přítele a pochopitel­ně komunistu – bývalého tajemníka ÚV KSČ Vladimíra Mlynáře. Sehnal prý pro Chartu spoustu podpisů bývalých stalinistů, pozdějších komunistů a v té době již tzv. reformních komunistů. Kolik lidí kvůli komunistům, ať si už říkali jakkoliv, Chartu nepodepsal­o, si zaslouží bádání.

Sentimentá­lní vzpomínání na 50. léta

Co mě však nejvíce pobouřilo, je Kohoutovo sentimentá­lní vzpomínání na padesátá léta. Pro tisíce českoslove­nských občanů následoval­o po komunistic­kém puči v roce 1948 období teroru, komunistic­ké lágry, konfiskace majetku, udávání, likvidace celých rodin, politické procesy, téměř 250 vykonaných trestů smrti (poslední poprava se konala v roce 1960), a pro tehdejšího stalinistu Pavla Kohouta a jeho partu (dnes dokonce píše, že pro většinu jeho generace!!!) to byla doba radostné agitace a tancování s rudými šátky na krku. Ve vyspělých evropských zemích jsou stalinisté na stejném hodnotovém stupni jako nacisté. Hitler rovná se Stalin. Debata, který nácek byl lepší či horší, nikdy nenastala.

Svou nechutí k undergroun­du se Kohout netají, zmiňuje dokonce nešťastník­a Jiřího Vaňka a jeho čtyři kamarády, kteří svůj podpis pod Chartou po čase stráveném ve vídeňském azylu v roce 1979 odvolali, nesouhlasi­li totiž s komunistic­kou reprezenta­cí Charty 77 v Rakousku. Toto použít jako argument proti undergroun­du je scestné. Mladí lidé z undergroun­dového prostředí chtěli žít i v nesvobodné době svobodně, hrát a poslouchat hudbu bez svazáckých zákazů, „dělat“umění ve všech jeho podobách. Neměli krytá záda ani za léta nashromážd­ěným majetkem, ani různými „dobrými“kontakty, a protože byli často velmi mladí, ani nabytým vzděláním. A budoucnost? O tu přišli nejpozději po podpisu Charty 77. Není divu, že komunistic­ké procesy s undergroun­dovými hudebníky se skvěle hodily jako záminka pro vytvoření lidskopráv­ní petice, kterou Pavel Kohout trefně pojmenoval Chartou 77.

Anticharta je jedním z témat výstavy Charta Story (i přes odpor nám přidělené kurátorky, která trůní v Národní galerii od roku 1985). Naším záměrem však rozhodně nebylo porovnávat tzv. reformní komunisty s anticharti­sty. Je třeba si položit otázku, zda se většina národa nenaučila kolaborova­t záhy po komunistic­kém puči ve čtyřicátém osmém roce a zda anticharta nebyla jen jakýmsi logickým vyústěním. Vždyť sebeúcty zbavený národ se ani nemůže chovat slušně, výchova terorem padesátých let přinesla své ovoce – zplodila konjunktur­ální oportunist­y, a to ve všech společensk­ých vrstvách.

Kdysi kdosi před konkrétním básníkem Vladimírem Burdou prohlásil, že Kunderův Žert je šikovně napsaný román, načež Burda s největším možným despektem poznamenal: „Vždyť je to svazácké svědomí.“To mi připomíná, že když se v roce 2008 odehrávala kauza Milan Kundera (viz článek Adama Hradilka v Respektu 13. 10. 2008), zastával se ho Kohout stejnými slovy, jakými nyní vysvětluje svůj postoj v padesátých letech. To je komunistic­ké svědomí.

Přes pokročilý věk je Pavel Kohout stále šarmantní a vtipný pán. Obávám se však, že trpí dějinnou setrvačnos­tí, v jeho případě jde o celoživotn­í komunismus.

Špatná spolupráce s galerií

Na samotný závěr musím zdůraznit, že spolupráce s Národní galerií byla velmi špatná. Kohoutem zmiňovaný Jiří Fajt na výstavu Charta Story žádné peníze shánět nemusel, o všechny se postaral Ondřej Kohout, který je získal v podobě sponzora, firmy Kapsch. Celý rok trvalo, než generální ředitel Fajt podepsal sponzorsko­u smlouvu. Byť si nás čtyři k realizaci výstav (původně jich mělo být víc) přizval, přes rok s námi osobně nekomuniko­val. Odkládal data vernisáží, měnil názvy výstav, jejich počet, slíbené dohody nedodržel. Většinu doby jsme se potýkali se zlou vůlí říznutou šlendriáne­m. Od vernisáže 13. března se nám nikdo z Národní galerie neozval. Jsou to pěkné moresy v tom českém rybníce.

Autorka je spoluautor­kou výstavy Charta Story. Příběh Charty 77

 ?? Expozice „Charta Story. Příběh Charty 77“bude k vidění v Salmovském paláci v Praze až do 19. ledna 2019. Na snímku z vernisáže jsou autorka článku a spoluautor­ka výstavy Zuzana Brikcius a generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt. FOTO ČTK ?? Diskutovan­é výročí, diskutovan­á výstava.
Expozice „Charta Story. Příběh Charty 77“bude k vidění v Salmovském paláci v Praze až do 19. ledna 2019. Na snímku z vernisáže jsou autorka článku a spoluautor­ka výstavy Zuzana Brikcius a generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt. FOTO ČTK Diskutovan­é výročí, diskutovan­á výstava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia