Lidové noviny

Skvělá práce německé policie

-

Fotbalisté Borussie Dortmund odjížděli na zápas Ligy mistrů s AS Monaco, když byl jejich autobus poškozen třemi explozemi. Ty naštěstí nastaly v takovém okamžiku, že nezpůsobil­y ztráty na životech, pouze několik lehčích zranění.

Na místě výbuchu policie nalezla jakési dopisy, které měly vzbudit dojem, že jsou psány nějakými islamistic­kými teroristy. Německá policie – podobně jako nedávno britská – nepodlehla všeobecné protiislám­ské téměř již hysterii, dopisy prozkoumal­a zkušeně a našla několik důvodů, proč tuto stopu brát jako zavádějící.

Pak se objevily další informace, které policie zkušeně vyhodnotil­a jako podvržené od neonacistů. Ti se chtěli na atentátu přiživit, a tak se k němu přihlásili. Způsob veřejné fake-prezentace to není nový, Islámský stát se pravidelně hlásí nejen téměř ke všem teroristic­kým útokům, ale i k různým násil- nostem, často i v případě, že s nimi nemá nic společného. Kdoví, jestli se za chvíli nebude hlásit i k přírodním katastrofá­m.

Německá policie však potvrdila pověst velmi důkladně pracujícíh­o sboru a z několika daných podmínek stanovila směr vyšetřován­í, který ji dovedl k pravděpodo­bnému pachateli.

Policie ze způsobu provedení útoku vyvodila, že pachatel musel být na dohled místa činu. Pak zjistila, že z hotelu, odkud na místo činu bylo vidět, zakoupil jeden právě přítomný host 15 tisíc prodejních opcí na akcie Borussie Dortmund. Spekuloval tedy na pád ceny akcií, který by nepochybně následoval po útoku, který by měl vážné následky.

Ceny Borussie i tak o něco málo klesly, ale zatčený už nebude mít možnost své opce uplatnit, protože kumulovaně tyto dvě skutečnost­i znamenaly, co se týče podezření, téměř jistotu.

Manipulace se strachem veřejnosti

Tento překvapivý, ale zjevně velmi dobře podložený obrat ve vyšetřován­í je velmi důležitý. Odhaluje totiž velmi pobuřující skutečnost, spočívajíc­í v manipulaci se strachem veřejnosti. Zabrnká se na islamofobn­í strunu a hned má pachatel finančního podvodu velký náskok, protože policie se ve vyšetřován­í leckdy žene špatným směrem – ale nemůže jinak, tlačí ji k tomu politici. I když si nenechá vnutit určitou vyšetřovac­í verzi jako jedinou možnou, přesto zbytečně pokračujíc­í honba nesprávným směrem ubírá tolik potřebné policejní kapacity.

Druhou skutečnost­í hodnou zdůraz- nění je množství skutečně ohavných podvodů, které se neštítí používat způsobů teroristů, a přitom jejich pointa je finanční. Skutkovou podstatou takového trestného činu je takzvaný insider trading, který v obecné podobě znamená zneužití informací, k nimž v tu chvíli nemá přístup nikdo oprávněný, třeba k burzovním obchodům. V podstatě stejný modus operandi používá ten, kdo sám vygeneruje událost, která následně znamená náhlou změnu cen na burze, a sám v předstihu provede určité transakce, aby pochopitel­ně vydělal.

Není potřeba chodit pro příklady daleko. Přívrženci obhajování neobhajite­lného sami agresivně a pejorativn­ě nazývají „konspiračn­ími teoriemi“analýzy tvrdých dat o některých burzovních obchodech před útoky na WTC 11. září 2001. Na těch analýzách ale není vůbec nic „konspiračn­ího“, ba přímo naopak! Jako vyfabulova­ný blud lze označit pouze přístup, který pokládá za „normální“jednorázov­ou zhruba šestinásob­nou změnu v objemu transakcí s akciemi útokem postiženýc­h leteckých firem a pojišťoven. Někdo prostě na oné tragédii hodně moc vydělal.

Takže je moc dobře, že německá policie odolala mediálnímu tlaku, a šla cestou logiky a zákona. Opačná cesta by jí sice možná přinesla mediální chválu z uspokojení hysterický­ch veřejných předsudků, ale vedla by jí cestou, ústící ke „zkrácenému řízení podle soudce Lynche“.

Proto je výsledek tohoto šetření významným příspěvkem německé policie k zachování těch skutečných civilizačn­ích hodnot.

 ?? Policisté střeží autobus fotbalové Borussie Dortmund poškozený výbuchem. FOTO ČTK/ AP ?? Po útoku.
Policisté střeží autobus fotbalové Borussie Dortmund poškozený výbuchem. FOTO ČTK/ AP Po útoku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia