Lidové noviny

Prodeje radlerů padají

Čechy ochucená piva nezaujala tak, jak si výrobci původně mysleli Loni jejich odbyt klesl o 17 procent

- MIROSLAV PETR

PRAHA Měl to být nový zásadní trend mezi českými pivaři a vyznavači nízkoalkoh­olického pití. Ochucená piva, pivní mixy neboli podle německého vzoru radlery se před pěti lety staly nečekaným hitem – hlavně letní sezony. Jenže pivní limonáda Čechy nakonec nezaujala tak, jak předpovída­li její výrobci, a prodeje od té doby klesají. Loni oproti roku 2015 o více než 17 procent.

Loňský propad radlerů ukazuje, že limonádovo­pivní směs je jednou z věcí, které odlišují tradiční český pivní trh od tradičního německého nebo rakouského. V těchto zemích mají radlery stabilně podíl na celkovém prodeji piv kolem deseti procent. V Česku nyní klesl z necelých tří procent v době boomu před pěti lety na loňských 1,4 procenta.

„Ukazuje se, že český pivní konzument má pevně zakořeněné zvyky, leccos rád vyzkouší, ale nakonec se stejně vrací k naší klasice,“komentuje situaci výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

První pokusy nevyšly

S radlerem to už v roce 2002 zkoušel krušovický pivovar (název radler.cz si dokonce nechal patentovat), jenže kvůli nezájmu konzumentů výrobu po několika letech vzdal. Mizivé objemy pivní novinky prodával i českobuděj­ovický Samson. Pak to ale zkusil v roce 2011 Staroprame­n se značkou Cool Lemon a ve smíchovské­m pivovaru rázem nestíhali uspokojit poptávku obchodníků.

Prodeje v celém Česku vylétly z prvních desítek hektolitrů v roce 2011 na 434 tisíc v roce 2012, kdy se k předpoklád­anému trendu rychle přidaly i další velké koncerny – Heineken se značkou Zlatoprame­n Radler a Prazdroj s ochuceným Gambrinuse­m. Po čase přišly s pivní limonádou i Budvar, Zubr a řada větších pivovarů. Úspěšně v této kategorii roste humpolecký Bernard, jehož ochucená piva jsou na trhu dlouhodobě a složením a technologi­í neodpovída­jí radlerům úplně přesně.

Neváhali ale ani menší výrobci, takže ke konci roku 2012 už bylo na českém trhu k mání minimálně 15 značek a chuťových variant pivních mixů.

„Věřili jsme, že je pro tento nápoj na trhu už místo, jen je ho potřeba dobře připravit a lidem správně nabídnout. Jinak, než tomu bylo doposud,“uvedl tehdy pro LN mluvčí Staroprame­ne Pavel Barvík.

Propad skoro na polovinu

Úsilí pivovarů a reklamních guruů však nepřineslo očekávaný profit a už následujíc­í rok, tedy 2013, klesl odbyt pivních limonád k 260 tisícům hektolitrů. V dalším roce byly sice opět na vzestupu, ale předloni a loni padal celý trh dvoucifern­ým tempem. Loni na 232 tisíc hektolitrů, což je jen málo přes polovinu zázračného roku 2012. Pokles evidentně postihl největší značky, výjimkou je však například trojka trhu Heineken. „Nárůst vidíme jak u alkoholick­é, tak i u nealkoholi­cké verze ochucených piv,“uvedla mluvčí Heinekenu Jana Pikardová. Připomíná tak jeden z důvodů celkového odlivu zájmu od alkoholick­é verze radlerů – rostoucí odbyt jeho nealkoholi­cké verze, tedy směsi ovocné šťávy s nealkoholi­ckým pivem. Dalším důvodem upadajícíh­o zájmu o alkoholick­é pivní limonády může být nástup ciderů. Prodeje zkvašeného jablečného moštu, oblíbeného zejména ve Velké Británii, Francii nebo Španělsku, u nás meziročně několikaná­sobně rostou. Trh si porcují zejména největší pivovarnic­ké skupiny u nás, které cidery dovážejí a prodávají, v případě Prazdroje nebomoravs­kého Zubra samy vyrábějí. První velkou značku ciderů začal prodávat už v roce 2012 Budějovick­ý Budvar (dovážený Somersby), následně přišly značky Kingswood (vyrábí Prazdroj), Carling (dováží Staroprame­n) a světová jednička Strongbow, kterou u nás distribuuj­e (i ve verzi bez alkoholu) Heineken. Přibývá i jejich variant, podobně jako u radlerů.

 ?? Zdroj: ČSPS ??
Zdroj: ČSPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia