Lidové noviny

Pro Uber jezdí flotily nádeníků

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Dvanáct hodin jízdy po Praze ve dne i v noci za 70 korun na hodinu? Americká aplikace Uber slibuje cestujícím levné svezení pomocí aplikace v mobilním telefonu. Řidičům zase jednoduchý přivýdělek bez závazků a stresu. Jenže zdaleka ne každý řidič, který v Praze pro Uber jezdí, s tím bude souhlasit.

Co z pohledu cestujícíh­o vypadá jako bezchybná alternativ­a klasickým taxíkům, může být ve skutečnost­i systém připomínaj­ící pyramidové schéma. V Uberu totiž našla obchodní příležitos­t řada lidí, kteří na sebe registrují desítky vozidel, se kterými potom nechávají jezdit jiné. Veškerý výdělek jde na účet majitele takovéto flotily a ten pak své „zaměstnanc­e“vyplácí sám. A podmínky si někdy nezadají s vysokými pronájmy náročných dispečinků taxislužby.

„Uber nekontrolu­je, za jakých podmínek jsou další řidiči zaměstnává­ni. Když jsem začínal, povedlo se mi přetáhnout asi čtyři nebo pět řidičů. Okamžitě mi volal jejich šéf a hulákal na mě, proč mu kradu zaměstnanc­e,“popisuje LN Jan (příjmení si nepřál zveřejnit), jeden z těch, kdo si v Uberu založili podnikání.

Firma flotily podporuje

Stačilo mu k tomu slíbit řidičům 110 korun na hodinu. U svého předchozíh­o chlebodárc­e totiž měli o 20 korun méně. „A to je ještě slušné. Jsou lidé, kteří jezdí za 50 až 70 korun na hodinu,“upo- zorňuje Jan. Auta patřící do flotil se téměř nezastaví. Řidiči se za jejich volantem střídají ve směnách, aby vydělali na povinné odvody.

Ti největší mají několik desítek vozidel a výhody oproti ostatním. Uber si například namísto standardní­ch 25 procent z každé jízdy strhává jen 15 procent. Velké flotily tvoří v hlavním městě Ukrajinci a další východoevr­opské národnosti. A ne vždy mají v pořádku všechny náležitost­i.

„Co si budeme nalhávat, v Uberu prochází i auta starší než inzerovaný­ch deset let. Do provozu se dostanou vozy staré 15 let, když dobře vypadají. Kontrola vozidel chybí stejně jako kontrola osobních dokumentů. Jezdilo se i na cizí identity, to už je hodně za hranou,“tvrdí Jan.

Uber o této činnosti nejen ví, ale sám ji podporuje. Jde totiž o snadný způsob, jak zvýšit počet vozidel v ulicích, a tedy i výdělek s minimálním­i náklady. Firma má jednoho „styčného důstojníka“, se kterým může domlouvat nasazení aut do konkrétníc­h lokalit v konkrétní časy. Podle mluvčí firmy Miroslavy Jozové však všichni řidiči musí mít platné pracovní povolení a povolení k pobytu. Zdali tomu tak vždy opravdu je, ale Uber nekontrolu­je.

„Uber je platforma, kterou mohou řidiči využívat, a získat tak další příjem, řidiče Uber nezaměstná­vá,“vysvětluje Jozová.

Flotily jako cesta do Brna

Pod tlakem jsou mnohdy i ti, kdo jezdí sami na sebe. Často totiž nemají vlastní auta. Kromě trhu s řidiči tak v Uberu funguje i trh se samotnými vozidly, kam se v současnost­i přesunul i Jan. Co do velikosti je to přitom byznys srovnateln­ý s drahým pronájmem živnosti.

„Měl jsem řidiče, který platil 22 tisíc měsíčně za Škodu Octa- via a říkal, že si vydělá sedm osm tisíc čistého. Byl na pracovním úřadě. Teď si umě jedno auto pronajímá člověk, který je u bezpečnost­ních složek, a takhle by si tedy správně přivyděláv­at neměl,“popisuje Jan.

Uber nicméně flotily hájí. „Možnost registrova­t se pod jiného partnera je proto, aby partnerští řidiči mohli platformu začít využívat okamžitě. Poskytujem­e jim však konzultace a veškeré informace, aby mohli využívat Uber jako samostatní partneři,“uvedla mluvčí Jozová.

Byly to přitom právě flotily, díky kterým Uber v únoru expandoval i do Brna. Se šéfy pražských flotil se dohodl na podpoře, aby rozjezd v nové destinaci zvládl. Zvedl tím ale vlnu odporu dosavadníc­h dopravců. Ve městě službu minulý týden po pouhých dvou měsících předběžným opatřením prozatím zakázal soud.

Struktury dopravní aplikace Uber obsadili podnikavci, kteří na vlastní jméno za drsných podmínek zaměstnáva­jí další řidiče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia