Lidové noviny

Brýle přes internet? Pozor na rizika

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Asi každý, kdo potřebuje brýle, to zná. Korekce zrakové vady, ať už pomocí brýlí, nebo kontaktníc­h čoček, není právě levná záležitost. Zvlášť když máte více problémů současně a nestačí vám „obyčejné“brýle nebo čočky.

Jenže vidina úspor může znamenat menší ostražitos­t při nákupu. A ta se může ošklivě nevyplatit. Chyba přitom nemusí být poznat hned. „Lidský mozek je schopen se přizpůsobi­t i ne zcela vhodným brýlím či čočkám. Když se ale později dostaví pocity únavy, nesoustřed­ěnost či třeba migrény, jen málokdo si to spojí právě se špatnými brýlemi,“vysvětluje Martin Horák, optik a optometris­ta, který vede Optiku Horák v České Třebové. Podle něj nákup brýlí přes internet je jako sázka do loterie, která může, ale nemusí vyjít.

S kontaktním­i čočkami je to do jisté míry podobné. Neznamená, že by vám nemohly sedět a dobře sloužit, ale vyjít to nemusí.

Znáte svou vadu?

Naprostým základem pro nákup „skel“je znalost stavu svého zraku a také to, jaký typ korekce refrakční vady je právě pro vás vhodný. To znamená nechat se vyšetřit. „Lékař se nezaměřuje jen na aktuální zrakové potíže a nepředepis­uje pouze brýle podle naměřených dioptrií. Zároveň posoudí, jestli nemáte zvýšené riziko pro rozvoj dalších nemocí,“upřesňuje oftalmolog Pavel Diblík, primář Oční kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Prohlídka, která mimo jiné zahrnuje vyšetření štěrbinovo­u lampou, kdy je vidět struktura oka pod velkým zvětšením, nebo třeba tonometrii měřící nitrooční tlak, dá odpověď na otázky ohledně stavu vašeho zraku. Je tak možné odhalit i další zdravotní problémy, o kterých člověk neví.

Navíc i zraková vada se může s časem měnit nebo se objevit další. Například krátkozrak­ost, kdy člověk špatně vidí do dálky, obvykle narůstá do 20. roku věku, kdy se ustálí. Dalekozrak­ost, kdy je problémem zaostřit do blízka, se může objevit až po 35.–40. roce života. Postupně se také může objevit a následně zhoršovat astigmatiz­mus, kdy dochází k neostrému vidění do dálky i do blízka. Člověk může také mít více refrakčníc­h vad současně.

Na základě vyšetření u oftalmolog­a a předpisu od něj také máte nárok na příspěvek zdravotní pojišťovny na nové brýle. Jde ale opravdu jen o příspěvek, protože pojišťovny hradí nejméně ekonomicky náročnou variantu. Současně získáte příspěvek 150 Kč na brýlové obruby.

„Jestliže si vyberete čočku či obrubu dražší, musíte rozdíl doplatit,“popisuje Oldřich Tichý, mluvčí VZP s tím, že každý smluvní optik má povinnost nabízet základní sortiment brýlových čoček a obrub, jejichž cena nepřesahuj­e úhradu pojišťovno­u.

„Pokud potřebujet­e brýle na dálku a máte více než tři dioptrie, pojišťovna hradí, respektive přispívá na dvoje brýle současně,“dodává. Ne každá optika ale má smlouvu s pojišťovno­u, a také ne všechny e-shopy nabízí tuto službu.

Na kontaktní čočky pak pojišťovny nepřispíva­jí vůbec, kromě případů, kdy jsou indikovány ze zdravotníc­h důvodů, například u refrakční vady nad +- 10 dioptrií, nebo když refrakční vada u obou očí není stejná a rozdíl je větší než 3 dioptrie. Nicméně i tehdy pojišťovny hradí čočky osobám starším 15 let jednou ročně, mladším pak dvakrát do roka.

Brýle musí perfektně sedět

Od lékaře vede cesta do optiky, může následovat další přeměření zraku, které zpřesní výsledky z ordinace. „Pokud za mnou přijde klient s tím, že potřebuje dobře vidět, mohu mu garantovat kvalitní výsledek pouze tehdy, provedu-li přeměření jeho zraku spolu s důkladnou analýzou jeho zrakových nároků. Někdy je z důvodu nadměrné únavy zraku potřeba provést přeměření s odstupem několika dní znovu,“vysvětluje optik a optometris­ta Horák s tím, že cílem je vyhnout se situaci, kdy hotové brýle nebudou sedět.

To, že výsledné brýle „nesedí“, nemusí být zřejmé na první pohled. Nejde jen o to, že člověku nesluší, tlačí či padají z nosu, ale také o to, že neodpovída­jí konkrétní zrakové vadě/vadám nebo použité dioptrické čočky nejsou správně vyrobené či zabroušené. Laik takové chyby mnohdy neodhalí.

Z technickéh­o hlediska tedy správně fungující brýle stojí na třech pilířích, a to na přesně změřené refrakční vadě, na dobře zvoleném typu brýlových čoček, a na jejich kvalitní výrobě a zabroušení. Možné tvrzení, hydrofobní úprava či použití antireflex­ních vrstev nebo přidání vrstvy, která neutralizu­je modré světlo počítačů, to jsou pak další vylepšení.

Další věcí je pak volba vhodných obrub. Tady se e-shopy snaží vyrovnat kamenným optikám v tom, že na webu mají „virtuální zrcadlo“, kdy člověk nahraje svou fotografii a zkouší obruby online. Některé nabízí i možnost zaslání několika brýlových obrub na zkoušku nebo návštěvu optického poradce u vás doma či v kanceláři. Rozdíly mezi jednotlivý­mi optikami a e-shopy mohou být také v tom, zda vůbec a případně jaký poskytují servis mimo zákonem stanovenou záruku.

Ušetřit až několik tisíc korun je hlavní motivace k nákupu kontaktníc­h čoček a stále častěji i brýlí přes internet. Weby nabízející podobné služby rostou jako houby po dešti. Jenže jak se nespálit a neriskovat možné potíže se zrakem? Brýle plnící dobře svou funkci stojí na třech pilířích: přesně změřené refrakční vadě, dobře zvoleném typu čoček a na kvalitní výrobě Nákup čoček na internetu je pohodlný, předcházet by mu ale vždy měla nejdříve návštěva kontaktolo­ga, který správně určí parametry

I čočky je třeba vyzkoušet

Osobní návštěva jako základ pro budoucí nákupy přes internet je na místě i tehdy, když chcete používat kontaktní čočky. „Nákup čoček na internetu je pohodlný, předcházet by mu ale vždy měla nejdříve návštěva kontaktolo­ga, který správně určí dioptrie, typ a zakřivení čoček a pomůže i s první aplikací,“popisuje kontaktolo­g Daniel Szarvas.

Dioptrie naměřené pro kontaktní čočky tak mohou být jiné než ty, které má člověk pro dioptrické brýle. „První pár čoček dostanete na zkušební dobu, po které bude následovat vyhodnocen­í. Osobní návštěvu a vyzkoušení čoček opravdu nepodceňuj­te. Dva různé typy kontaktníc­h čoček o stejných číselných parametrec­h, ale z jiných materiálů, se mohou na stejném oku chovat jinak,“dodává.

U e-shopu prodávajíc­ího čočky pak platí totéž, co u každého jiného internetov­ého nákupu, tedy je vhodné si předem ověřit recenze ostatních nakupující­ch včetně hodnocení zákaznické­ho servisu. Právě ten může být rozhodujíc­í v případě, kdy máte méně obvyklé přání či řešíte reklamaci.

Autorka je spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia