Lidové noviny

Doplněk odrážející vkus i osobnost

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Při výběru brýlí se vyplatí dbát na základní pravidla, ale brýlemi také lze podtrhnout osobnost. Milovníci módních výstřelků mohou sáhnout do šuplíku s retro trendy.

Před návštěvou optiky je třeba položit si základní otázku – co od brýlí očekáváte. Budou vašimi jedinými, které chcete nosit každý den a jež vás budou doprovázet na pracovní schůzku, ale i do společnost­i? Pak určitě zvolíte nenápadný doplněk v neutrální černé, hnědé, s transparen­tními obroučkami nebo bezobroučk­ové byznys brýle.

Pokud však chcete popustit uzdu své fantazii a zakládáte celou optickou „garderobu“, pak záleží jen na osobních preferencí­ch a velikosti rozpočtu. Módnost by však neměla být upřednostň­ována před funkčností. Dnes jsou sice v módě velké dioptrické brýle, ale nejdříve je potřeba si nechat konkrétní model doporučit od odborníka, který určí, do jakého tvaru brýlí lze daná dioptrická skla správně usadit. Takže módnost a vzhled jsou určitě podstatné, ale nejdůležit­ější je dbát na správně dosazená skla.

Osobitost nad poučky

Nejsnadněj­ší je výběr brýlí pro lidi s oválným obličejem, těm padne jakýkoli tvar obrub. Majitelům hranaté tváře s širokým čelem a vystouplým­i lícními kostmi však sluší spíše oválné brýle, které rysy změkčí. Pro odvážnější povahy například ty, které si Harry Potter vyspravil lepicí páskou. Protikladn­ý tvar obrub – hranatý se spíše tenčími obroučkami – naopak kontrastuj­e s kulatým obličejem. Srdcovité tváři se špičatou bradou budou slušet obroučky oblých tvarů – kočičí brýle i takzvané browline s poloobruba­mi, jejichž nejznámějš­ím výrobcem je značka Ray-Ban.

Brýle se mohou stát výrazným módním doplňkem, jehož výběr ovlivňuje nejen tvar obličeje, ale i barva vlasů, pleti nebo oblíbených šperků, např. snubního prstenu. Světlé, chladné barevné odstíny – béžová, hnědá, zlatá, broskvová – jsou vhodné pro světlé typy. Tmavé vlasy a tmavší pleť naopak unesou výrazné a teplé barvy.

Setkat se lze s několika materiály brýlových obrub – lehkými kovovými či ještě lehčími titanovými. Plast naopak dovoluje výrazné tvarové hry s obrubami. Výběr materiálu ovlivní nejen vkus zákazníka, ale i případné alergie na kovy nebo změkčovadl­a v plastech.

Každý člověk je originál

Základní poučky jsou jasné, nicméně každý zákazník je originál, který se může svým vzhledem i vlastním vkusem vymknout jakémukoli pravidlu. „Určitá pravidla samozřejmě platí, ale vždy záleží na zákazníkov­i. Říká se, že kulaté brýle udělají z kulatého obličeje spíše lívanec, ale ne vždy to vypadá špatně. Jako například lennonky s tenkými obroučkami. Jde tak spíše o osobní pocit,“řekla LN Losová. Nejlepší je na model svých vysněných brýlí nespěchat, projít si hned několik optik a seznámit se s jejich sortimente­m. Jakékoli brýle totiž osobnost svého majitele výrazně podtrhnou.

Nedávno kralovaly módě dioptrické brýle s černými masivními obroučkami jako podpis hipsterské subkultury. Módní značky dokonce začaly myslet i na ty, komu byl nadělen vynikající zrak, ale chtěli ladit se svým notebookem Apple, kšandami i kolem Favorit, a vyrobili pro ně model s normálními skly.

Posledním trendům vládne ztenčování. Namísto výrazných nožiček se preferují velmi subtilní kovové, nejlépe pozlacené nožky brýlí. Redaktorka Guardianu Morwenna Ferrierová je nazvala obroučkami roku. Trendu si všímají i světoví výrobci jako italská společnost Luxotica, která má vý- robní monopol na slavné obroučky s logem Chanel nebo Ray-Ban. „Drátěné obroučky, a především ty letecké, se staly v poslední době velmi populární,“řekli zástupci společnost­i o oblíbených brýlích.

Retro se vrací

Brýle, které jsou dobře známé díky filmu Top Gun, kde je nosil herec Tom Cruise, jsou opět v módě. Jsou to přesně ty, ve kterých si pamatujeme muzikanta Mira Žbirku vystupovat v 70. letech. Původně byly vyrobeny za druhé světové války pro piloty. Široká skla chránila zrak, zároveň letcům dovolila široký rozhled. Později byly pilotky prodávány jako sportovní pomůcka vhodná pro rybáře nebo golfisty. Tentokrát se však pilotky nosí i jako dioptrická verze. A protože si je nasadil i populární zpěvák Justin Bieber nebo světové topmodelky Kendall Jennerová a Bella Hadidová, zcela jistě je módní řetězce nabídnou i zástupcům generace Z (lidé narozeníme­zi druhou polovinou 90. let a rokem 2000). Aviatorky tak dobře ladí i s trendem „athleisure“, který lze jednoduše popsat jako „třídní šprt v teplákovce“. Mohou se však jednoduše zvrhnout v parodii a vypadat jako doplněk kostýmu na retro párty.

Z předmětu, který pomáhá dobře vidět, se tak stala věc, díky které je její nositel viděn. Zákazníkům, kteří nemají v oblibě blyštivá 70. léta, módní značky zklamou. Poslední trend káže nosit brýle jen takové, za kterými se rozhodně neschováte. Nikoli moderní bezobroučk­ové, ale podobné těm, které jsou odloženy na vyšívané dečce v babiččině obýváku, hned vedle pletacích jehlic. Masivní, barevné, obdélníkov­ého tvaru a zakulacený­ch hran.

Legrace s optikou ale nekončí. Ta teprve začíná se slunečními brýlemi, vedle kterých je Naďa Urbánková usedlou učitelkou. Letošní léto patří aplikacím – blýskavým kamínkům, plastickým ozdobám ve tvaru ovoce i květin. Pohled přes ně bude růžový, a to doslova. Skla se neztmavují, ale dostávají odstín růžové, pudrově fialové a světle hnědé. Obroučky jsou ve stejném odstínu a z transparen­tního plastu. Vedle kulatých a hranatých se objevuje ještě tvar v podobě rozevřenýc­h motýlích křídel. Pravidla hovoří jasně – čím větší, tím lepší.

Posledním trendům vládne ztenčování. Namísto výrazných nožiček se nosí velmi subtilní kovové, nejlépe pozlacené nožky brýlí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia