Lidové noviny

McDavida trápí úděl hvězd

- MICHAEL LANGR

PRAHA Hvězdný mladík Connor McDavid vyhrál s náskokem bodování základní části NHL, v 82 duelech dal 30 gólů a na 70 nahrál. Není proto divu, že se soupeři v play off zaměřují hlavně na něj.

„Bylomi jasné, že musíme kontrolova­t hlavně McDavida. A to jsme udělali. Naši kluci odvedli při jeho hlídání skvělou práci,“popisoval Peter DeBoer, trenér San Jose, které v prvním kole vypadlo v šesti zápasech.

Kapitán Oilers k tomu přispěl dvěma góly a dvěma asistencem­i, ale z toho jeden dal do prázdné branky. I tak byl jeho průměr 0,66 bodu na zápas výrazně nižší než 1,22 v základní části, téměř poloviční.

Edmonton postoupil hlavně díky tomu, že nečekaně zabraly další útoky a góly dávali pěšáci jako Zack Kassian, David Desharnais nebo Mark Letestu.

Nyní McDavida testuje nejspíš ještě pozornější a těsnější obrana než v sérii se San Jose. A v ní dva specialist­é: zadák Cam Fowler, jenž se vrací na led po zranění, a centr Ryan Kesler. O jeho defenzivní­ch schopnoste­ch svědčí fakt, že v roce 2011 získal Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL a letos je mezi třemi finálními uchazeči o tuto cenu znovu.

První utkání semifinále Západní konference mezi Edmontonem a Anaheimem se hrálo v noci na dnešek (výsledek najdete na Lidovky.cz).

„Bylo by velkou chybou se soustředit pouze na McDavida. Přesto bychom byli blázni, pokud bychom odmítali připustit, že je fantastick­y šikovným hráčem, jedním z nejrychlej­ších kluků celé NHL. A že je potřeba si ho všímat,“řekl serveru NHL.com před sérií anaheimský kouč Randy Carlyle, jenž může v úvodních domá- cích utkáních střídat jako druhý, a nasazovat tak Fowlera i Keslera na led, kdykoliv tam bude i edmontonsk­ý kapitán.

„Něco na něj musíme vymyslet,“řekl oMcDavidov­i anaheimský útočník Andrew Cogliano. „Je neuvěřitel­ně dynamický, strašně špatně se zastavuje. A jakmile se vám to povede s ním, pořád má ještě vedle sebe Leona Draisaitla, dalšího superhráče.“

Kanadský hokejový princ nebude mít ve druhém kole snadnou práci. Ale právě v takových situacích může potvrdit, že ve 20 letech dorostl ve skutečnou superhvězd­u, která se s podobnou pozorností soupeřů, navzdory ní dokáže popasovat a dominovat. Stejně jako to před ním dokázali jiné veličiny jako Mario Lemiuex, Jaromír Jágr nebo Sidney Crosby.

Poznává, jak těžkou pozici mají superhvězd­y v play off NHL. V prvním kole hokejistov­i Connoru McDavidovi poměrně s úspěchem otrávila život defenzivní pozornost San Jose, ve druhém se na edmontonsk­ého tahouna chystá s podobnou Anaheim. S prvotřídní­m hlídačem Ryanem Keslerem.

 ?? Connor McDavid FOTO USA TODAY ??
Connor McDavid FOTO USA TODAY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia