Lidové noviny

Ilie Năstase se za hulvátství neomluvil

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Býval to muž dvou tváří. Ta první patřila vítězi – v 70. letech vyhrál Ilie Năstase dvakrát grandslam, čtyřikrát Turnaj mistrů, dva roky byl tenisovou jedničkou a svému Rumunsku pomohl třikrát do finále Davis Cupu. Odvrácenou tváří dnes sedmdesáti­letého muže s pověstí playboye, který o sobě tvrdí, že za svůj život vystřídal v posteli devět set žen, byl šovinistic­ký vztah nejen

DRUHÉ PODÁNÍ

k tehdejším tenistkám. A protože se často nebál obout do rozhodčích ani svých soupeřů (například na US Open 1979 odehrál proti Johnu McEnroeovi „nejnechutn­ější zápas historie“), začalo se mu i kvůli jeho příjmení říkat „Nasty Boy“, tedy Protivný kluk.

Tento rys jeho tváře bohužel přečkal dodnes. Minulý pátek před fedcupovou baráží o Světovou skupinu II mezi Rumunkami a Britkami šéf rumunské lavičky nejprve dvakrát učinil nevhodný návrh těhotné britské kapitánce Anne Keothavong­ové, zda mu řekne číslo svého hotelového pokoje, protože „se mu zdá, že je to k sobě přitahuje“. Během tiskové konference pak Năstase skočil do řeči rumunské jedničce Simoně Halepové a na otázku, co říká na těhotenstv­í Sereny Williamsov­é, odvětil, že barva pleti jejího dítěte „bude čokoládová s mlékem“. Američanku, o níž nedávno prohlásil, že dopuje, jeho slova pochopitel­ně pobouřila. Pravila, že ji velmi znepokojuj­e, že musí žít ve společnost­i takových lidí, jako je Năstase.

Na bývalého tenistu s hodností generálmaj­ora a držitele nejvyššího státního vyznamenán­í její reakce žádný dojem zjevně neudělala. Během zápasu se Soranou Cîrsteaovo­u si Britka Johanna Kontaová postěžoval­a na chování rumunských fandů, načež jí Năstase vynadal do „zk...ených děvek“. Britská hráčka následně s pláčem zmizela na pár minut v šatně. Když pak Năstase začal urážet i rozhodčího, ochranka ho vyvedla z areálu.

Světe, div se, rumunské legendy se vzápětí zastal nejen šéf tamního svazu, ale i jeho svěřenky. I proto do světa vzkázal, že raději skončí, než by se někomu omlouval. Jak ostudné...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia