Lidové noviny

Totální válka o Babiše

Ministr financí dnes odevzdá vysvětlení, jak přišel k penězům Premiér se pak rozhodne, jestli ho chce odvolat Hnutí ANO už má i krizový scénář

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK SLOUPEK LN

PRAHA Na Bohuslava Sobotku je to nebývale tvrdé vyjádření. Včera svému vicepremié­rovi vzkázal, že chce jasné odpovědi na pochybnost­i kolem nákupu dluhopisů, jinak nastane reakce. „Není možné, aby ve vládě, která se tak silně angažuje v boji proti šedé ekonomice, nebyl ministr financí schopen odpovědět na vážná podezření, že se dopouštěl daňových úniků,“prohlásil předseda vlády a sociální demokracie.

Lhůta, do které musí ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle sněmovního usnesení vysvětlit, jak přišel ke svému majetku, jestli neobíral stát na daních, případně rovnou nepodváděl, uplyne v neděli. Jasno by ale mělo být už dnes. „Všechno ukážu a na všechno odpovím,“reagoval Babiš s tím, že písemné vysvětlení odevzdá do rukou předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Vypracováv­ali ji Babišovi daňoví poradci a právníci.

Jedeme i bez předsedy

Zatím nejhlubší vládní krizi odstartova­lo zveřejnění soupiskyme­diálních výstupů v Deníku, kterou pro Sobotku přichystal­i jeho poradci. Uvádí se u ní, že jde o analýzu, ale je to souhrn obohacený seznamem otázek, na které má lídr hnutí ANO odpovědět. Všechny se točí kolem toho, jestli měl dost peněz na různé transakce a jestli některé z nich neměly za cíl jen to, aby si snížil daňové odvody. „Počkám spolu s ostatními do konce dubna a pak se jako předseda vlády rozhodnu o dalším postupu v rámci vlády a koalice. Bude postaveno na prospěšnos­ti pro náš stát a občany,“dodal premiér.

Nynější koalice už se otřásala několikrát, ale tentokrát to má podle informací LN reálný základ. Začíná kampaň a podle části vedení ČSSD je tohle způsob, jak může Sobotka ukázat sílu a přilákat zpět ubývající voliče. Náskok ANO na druhou ČSSD už podle posledních průzkumů činí více než deset procent.

Na Sobotku mají při jeho rozhodován­í podle zdrojů listu silný vliv poradci a nejbližší spojenci. Mezi ně patří expremiér Vladimír Špidla, analytik Oto Novotný nebo právník Radek Pokorný.

Sobotka svůj boj proti Babišovi patrně povede ve stylu klíčové bitvy za udržení svobody a demokracie. Babiše hodlá ČSSD vykreslova­t jako bezskrupul­ózního oligarchu a byznysmena bez sociálního cítění. Sobotkovi lidé v zákulisí varují před Babišem jako před „plížícím se fašismem“.

Druhá část vedení strany má za to, že takhle Babiš posílí svoji pozici oběti tradičních partají. A že když nebude ve vládě, začne „luxovat“preference ještě výrazněji.

Podle všeho by ale nepadla celá koaliční dohoda, i kdyby se premiér rozhodl ministra financí odvolat. „Tato vláda by měla dovládnout,“sdělil první místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle informací LN by se v krizovém scénáři měla stát ministryní financí nynější náměstkyně Alena Schillerov­á a ostatní ministři za hnutí by zůstali na svých místech. Příští týden do rošády promluví prezident, k němuž se už ohrožený Babiš objednal na středu.

Pokud by Miloš Zeman návrh na Babišovo odvolání dostal, chtěl by si nejprve s ním i Sobotkou promluvit. „V takovém případě bych si asi pana premiéra pozval a zeptal se ho, zda má smysl odvolávat jakéhokoli­v ministra půl roku před volbami,“naznačil další postup Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov. A dodal, že po- kud existují pochybnost­i o legálnosti Babišova podnikání, „nejjednodu­šší je podat trestní oznámení“. Sám hlavní aktér k tomu doplnil, že rada od zkušeného politika, jakým je Zeman, se mu může hodit.

O dalším postupu se chystají pobavit také špičky sociální demokracie, k pravidelné­mu rokování se scházejí už dnes. Ne všichni jsou příznivci silového řešení. V příběhu se kříží příliš mnoho nejistých a proměnných, z nichž oranžové politiky už nějaký čas bolí hlava. Bude Babiš slabší, nebo silnější, když vypadne z vládní sestavy? Uvěří lidí jeho slovům o spiknutí tradičních politiků, kterým vadí, že s nimi ANO „nekšeftuje“? Nebo se ztotožní s tím, že ministr financí, který nedovede jednoznačn­ě a najednou rozptýlit všechna podezření, nemá ve vládě co dělat?

Zoufalí lidé a zoufalé činy

Brzy vypukne oficiální čas kampaně před sněmovními volbami, prezident oznámil, že je vyhlašuje na 20. a 21. říjen. V momentě, kdy se to propíše do sbírky zákonů, závod začne. Tím se do stranickýc­h základen vplíží nervozita, nejvíc samozřejmě v rámci chodeb Lidového domu. Jsou to sociální demokraté, kdo obhajují vítězství z posledního klání o dolní komoru. Jsou to tudíž oni, kdo jdou s Babišovým hnutím do přelomovéh­o střetu.

Zvláště když Sobotka prohlásil, že pod jeho vedením nebude strana hrát druhé housle – buď oranžový premiér, nebo opozice. To také není názor, který by s předsedou sdíleli všichni straníci, a tak je součástí předvolebn­ích kalkulací i výpočet, v němž se veličina Sobotka nahrazuje někým jiným. Někým, komu by juniorské partnerstv­í ve vládě nevadilo. Zeman už uvedl, že jemu by se pokračován­í koalice ANO a ČSSD zamlouvalo ze všeho nejvíc.

Podrážděno­u klopotnost do činů sociálních demokratů vnáší také otázka peněz. Visí nad nimi hrozba, že přece jenom po letech sporů budou muset zaplatit dědicům svého někdejšího právníka Zdeňka Altnera 337 milionů korun. Už kvůli tomu propouštěl­i, osekávali náklady, smlouvali si předem možnosti úvěru. Každý poslanecký mandát, o který sociální demokraté teoreticky přijdou, bude znamenat velkou ránu do plánů na umořování dluhů a celkovou „obsluhu“strany.

Stresem by se mohlo vysvětlit, proč se do zveřejnění „analýzy“Babišových průšvihů a vytváření strategick­ého předpolí pro jeho odvolání pustili tak zhurta. Protože podle informací LN ani sociální demokraté nevědí, s jakou reakcí by premiéra uvítal prezident, kdyby mu nesl návrh na Babišův ministersk­ý konec. I na Hradě jsou zastánci radikálníh­o řezu, mají jimi být Zemanovi blízcí Vratislav Mynář s Martinem Nejedlým. Od něj vede rychlá spojka do Lidového domu, přátelí se s prvním místopředs­edou ČSSD Milanem Chovancem.

Jde o větší moc?

Babiš naznačuje, že za snahou zbavit se ho může být i touha po resortech obsazených nominanty jeho hnutí. „Chceme dokončit mandát, protože před sebou máme ještě plno práce. Nejsme jako ČSSD, která potřebuje ovládnout ministerst­vo financí. Pan premiér chtěl své lidi na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, určitě ČSSD vadí i Celní správa a Finanční správa. Konečně by mohli dostat pana Šlachtu,“sdělil vicepremié­r.

Bývalý elitní policista Robert Šlachta skončil v řadách ochránců zákona právě při urychlené policejní reorganiza­ci. Pak zakotvil v Babišově hájemství jako náměstek u celníků.

Vicepremié­r zmínil také ministerst­vo spravedlno­sti. I to souvisí s reorganiza­cí, protože sněmovní vyšetřovac­í komise k této události uložila, aby šéf spravedlno­sti zákonem zkrotil příliš osmělené žalobce.

Sociální demokraté odmítají, že by jejich motivace měla podobné podloží. Hovoří o ochraně důvěryhodn­osti vlády před lidmi i státem navenek. „Čtvrtý rok držím vládu pohromadě, v zájmu republiky, navzdory urážkám a pro- vokacím od předsedy ANO. Nemohu ale mlčet k jeho daňovým problémům,“reagoval premiér na Babišova nařčení z resortních choutek.

Po neděli by mělo být rozhodnuto, jestli i tahle krize vyšumí do ztracena, nebo to tentokrát bude jiné. Prozatím každé Babišovo vysvětlení otazníků kolem jedné kauzy jen spustilo otázky kolem nějaké nové.

 ?? Na první pohled může včerejší twitterový status Andreje Babiše vypadat jako pokorné smíření s osudem. „Pokud se pan premiér rozhodne mě odvolat, jsem připraven,“napsal. Jenže to by se nesměl opírat o krabice s nápisy, jako jsou „OKD“, „Škoda Holding“nebo  ??
Na první pohled může včerejší twitterový status Andreje Babiše vypadat jako pokorné smíření s osudem. „Pokud se pan premiér rozhodne mě odvolat, jsem připraven,“napsal. Jenže to by se nesměl opírat o krabice s nápisy, jako jsou „OKD“, „Škoda Holding“nebo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia