Lidové noviny

Vládci Olšanských hřbitovů

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Jen kousek za hlavní branou Olšanských hřbitovů vlevo stojí honosná kaple. Vidět je i z Vinohradsk­é ulice. Zdobí ji erb s iniciálami F. D. Nejde o šlechtice. Hrobové místo si tady zajistil Filip Dvořák, bývalý starosta městské části Praha 1 a exradní pražského magistrátu. Odtud ovšem musel v roce 2002 odstoupit. Oficiálně kvůli zdravotním důvodům. Neoficiáln­ě kvůli kauzám, kterých začalo přibývat.

Dvořáka, který se do zastupitel­stva první městské části v posledních volbách už nedostal, proslavily především koupě nemovitost­í v centru Prahy, do kterých investoval se svým otcem. Nedokázal však vysvětlit, kde na ně bere desítky milionů korun. Dvořák byl spojován také s veřejnými zakázkami hlavního města, v nichž často vyhrávala společnost Navatyp. Stejná firma, od které Dvořák se svým otcem koupili byt ve Špindlerov­ě Mlýně. Za poloviční cenu, než by zaplatil běžný zákazník. Společnost, od které Dvořák nakupoval, je mimo jiné spojovaná také s politickým podnikatel­em Tomášem Hrdličkou. I on už si našel na Olšanech svoje místo.

Na rozdíl od Dvořákovy kaple je však pro běžného návštěvník­a nedohledat­elné. K rekonstruk­ci ještě nedošlo. Ve hřbitovníc­h ku- loárech se nicméně říká, že projekt už je připravený. I Hrdlička si dal na výběru místa záležet, nachází se na hlavní cestě. Jen kousek od místa, kde má hrobku také Milan Richter, bývalý starosta Prahy 10 a exradní pražského magistrátu, který má blízko k Hrdličkovi.

Jak změnit územní plán

Vraťme se ale ke kaplím. Jednu pořídil pro svoji rodinu i Martin Langmajer, radní pro územní rozvoj z doby primátorov­ání Pavla Béma. Politik je známý například v souvislost­i se změnou územního plánu, která proměnila pole v Benicích na stavební parcelu. Obytné domy tady chtěl stavět podnikatel Sebastian Pawlovski. Stavbu nicméně zrušil soud, když změnu územního plánu označil za nezákonnou. Kvůli tomu Česku hrozila arbitráž za 2,5 miliardy korun kvůli zmařené investici.

Langmajer, který byl odsouzený ke dvěma letům vězení s pod- míněným odkladem na tři roky za způsobení dopravní nehody, při které zemřela dvaatřicet­iletá žena, se na začátku letošního roku vrátil do zastupitel­stva městské části Praha 22. Pod ni mimochodem spadají i zmíněné Benice. Ve volbách v roce 2014 sice občany nepřesvědč­il, do zastupitel­ské lavice se ale dostal zpátky jako čtvrtý náhradník poté, co jiní členové ODS odešli.

Ale zpátky na Olšany. Jen kousek dál od hrobky rodiny Langmajero­vy stojí další kaple – Rittigova. Pořídil ji podnikatel Ivo Rittig, tento rok souzený a nepravomoc­ně osvobozený v kauze Oleo Chemical. Není to ale jediný soud, před kterým by Rittig stál. Na konci letošního února navrhla policie podat obžalobu na 18 lidí v případu předražený­ch jízdenek na pražský dopravní podnik. Mezi obžalovaný­mi by měl být i podnikatel.

Zatím nepravomoc­ný rozsudek si Rittig vyslechl v kauze Jany Nagyové, v němž mu soud vyměřil devítiměsí­ční podmíněný trest za vyzrazení utajovanýc­h informací z Bezpečnost­ní informační služby. Rittig byl také jednou z ústředních postav skandálu, který v roce 2013 svrhl Nečasovu vládu. Jedním z důvodů byly imilionové dary pro tehdejší Nečasovu milenku, dnes manželku.

Luxusní náhrdelník a další věci měl Nagyové darovat i Vladimír Johanes, další nájemce kaple na Olšanských hřbitovech. O Johanesovi se dlouhá léta mluvilo jako o šedé eminenci energetick­ého koncernu ČEZ. Objevil se také na známých fotografií­ch z Toskánska z jachty, kde fotografov­é zachytili například Mirka Topolánka, Marka Dalíka, Aleše Řebíčka nebo Martina Romana.

Zasloužilí pryč!

Na tom, že si všichni výše jmenovaní pronajímaj­í hrobky, by nebylo nic divného. Může to udělat každý. Jenže právě honosné kaple nebo hrobky na hlavních třídách největšího pražského pohřebiště kdysi patřívaly mimo jiné i lidem, kteří se nějakým způsobem zasloužili o hlavní město. Praha tyto hrobky nijak nechrání.

„Udělal jsem seznam lidí, kteří se nějak zasloužili o Prahu. Jsou to primátoři, purkmistři, mecenáši. Nesl jsem to na magistrát, jestli by se toho Praha nechtěla nějakým způsobem ujmout, protože zasloužilí primátoři mají hroby v rozvalinác­h. Nikdo už se neozval,“líčí bývalý ředitel pražských hřbitovů Martin Červený, kterého rada hlavního města odvolala na konci ledna.

Například kaple, která dnes patří rodině Johanesově, byla rodinnou hrobkou barona a také významného pražského mecenáše Jakuba Wimmera. Baron věnoval Praze například kašnu od Františka Xavera Lederera, která dnes stojí na Uhelném trhu. Mimocho- dem, je to stejná kašna, která se v roce 2011 stala předmětem mediálního zájmu poté, co na ni v ranních hodinách vylezl syn zmíněného Pavla Béma. Kašna se zřítila amladý Bém přišel o ruku.

Vzhledem k chybějící ochraně přišel o svoje místo na Olšanech i Čeněk Gregor, starosta pražské obce v 19. století. Gregor se v čele města věnoval urbanismu. Zasadil se o vybudování moderní kanalizace a veřejného osvětlení, zahájil také stavbu prvních tramvajový­ch tras v hlavním městě. Gregor skončil anonymně ve společném hrobě.

Říká se, že před smrtí jsou si všichni rovni. Neplatí to však na hřbitovech. Na těch pražských, zejména pak Olšanských, mohou lidé čím dál častěji narazit na budoucí místa posledního odpočinku politickýc­h podnikatel­ů, šíbrů i nechvalně skončivšíc­h politiků. Spojují je mediální skandály. A také hrobky, které jsou na první pohled větší, majestátně­jší a na lukrativní­ch místech.

Ještěže není u cesty

Chátrá i hrob pražského purkmistra Václava Vaňky, který založil městský archiv. Stejně jako hrob Ferdinanda Vališe, rovněž starosty královskéh­o hlavního města a člověka, za jehož vlády se otevřel městský chudobinec svatého Bartoloměj­e ve Vyšehradsk­é ulici, v té době největší pražský humanitárn­í ústav. Vališ prosadil například také nový stavební řád, který se stal základem pro regulaci a plánování pražské výstavby.

„Hrob měšťana Vališe je ještě jeden z těch lepších, na rozdíl od jiných je na něm možné rozluštit, komu patří. Je chráněný jenom proto, že není na zajímavém místě. Když si někdo nechal udělat hrobku u cesty, už tam má Rittiga. Na spadnutí jsou i některé kaple, které jsme se pokoušeli nějak zajišťovat. Jsou většinou šlechticů nebo průmyslník­ů, kteří na to měli peníze. Je dobře, když se jich někdo ujme. Problém je, že když je tam někdo významný, skončí ve společném hrobě. A to je škoda,“míní Červený.

Za odvolaného ředitele dnes protestuje laická i odborná veřejnost. Podepisují se petice. Důvodem jsou i projekty, které Červený v době svého působení na Správě pražských hřbitovů zavedl. Odborníci poukazují také na zásluhy při opravách Malostrans­kého hřbitova. Je mezi nimi i adopce významných hrobů, díky které byla řada z nich zachráněna. Ty patřící lidem, kteří se zasloužili o Prahu, zatím takové štěstí neměli.

 ??  ??
 ?? Olšanských hřbitovů stojí kaple, kterou zdobí erb s iniciálami F. D. (vlevo). Hrobové místo tu pořídil Filip Dvořák, bývalý radní pražského magistrátu, který se v médiích objevoval především kvůli nákupům nemovitost­í v centru Prahy. O kus dál je hrobka ro ?? Kousek za hlavní bránou
Olšanských hřbitovů stojí kaple, kterou zdobí erb s iniciálami F. D. (vlevo). Hrobové místo tu pořídil Filip Dvořák, bývalý radní pražského magistrátu, který se v médiích objevoval především kvůli nákupům nemovitost­í v centru Prahy. O kus dál je hrobka ro Kousek za hlavní bránou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia