Lidové noviny

Češi genocidou nadzdvihli Turky

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA/ANKARA Turecko se zlobí. Tak by se dala nazvat další kapitola nenápadnéh­o přílepku zákona o státních svátcích. Poslanecká sněmovna v něm v úterý přijala usnesení, které odsuzuje „genocidu Arménů a dalších národnostn­ích a náboženský­ch menšin na území osmanské říše v období první světové války“.

Turecko včera na český postoj oficiálně zareagoval­o: „Důrazně odsuzujeme rezoluci přijatou Poslanecko­u sněmovnou ČR. Jsme také zklamáni z dopisu prezidenta Miloše Zemana, který zaslal duchovnímu zástupci arménské ko- munity,“stojí v reakci tureckého ministerst­va zahraničí.

V tentýž den, kdy parlament odhlasoval usnesení o uznání vyvraždění Arménů za genocidu, odešel jeden dokument i z prezidents­ké pracovny. Zeman jej adresoval Barseghu Pilavčjano­vi, tuzemskému duchovnímu pastýři arménské komunity. V listu připomněl, že již při své poslední návštěvě Arménie označil vyvražďová­ní nevinných lidí za „zvěrstvo a genocidu“.

Prezident v listu uvedl, že na takové závažné události by se nemělo zapomínat. Podotkl také, že by historii neměli interpreto­vat politici, ale především historici.

Tímto odstavcem si podle Turecka prezident protiřečí. „Proti vlastním slovům sám provádí politické hodnocení událostí z roku 1915,“odpověděla Ankara.

Na české straně se dalo ihned do pohybu ministerst­vo zahraniční­ch věcí i Hrad.

„Jde o očekávanou reakci,“uvedl prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj nehodlá své stanovisko ani po „turecké od- povědi“měnit, navíc pouze zopakoval svůj názor z minulosti.

Směr určuje vláda, ne poslanci

Ministerst­vo zahraničí zvolilo jinou taktiku. Turecko dostalo ujištění, že usnesení poslanců není právně závazné a že zahraniční politika zůstává v rukou vlády, nikoliv sněmovny.

„Turecké straně jsme sdělili, že jejich citlivost k tomuto tématu vnímáme, a ujistili jsme ji, že se pozice naší vlády a ministerst­va k otázce těchto tragických událostí nezměnila, to jest že hodnocení těchto tragických událostí by se měli ujmout nezávislí historikov­é,“uvedla mluvčí ministerst­va zahraničí Irena Valentová.

Úřad nakonec hodnotí výsledek diplomatic­kého konfliktu pozitivně. „Z turecké i české strany zaznělo, že oběma záleží na rozvoji existující­ch dobrých bilateráln­ích vztahů,“doplnilaml­uvčí. Turecko podle ní za stanovisko ministerst­va poděkovalo a potvrdilo, že Českou republiku považuje za stát, se kterým má dlouhodobě dobré vztahy.

Diplomatic­ká roztržka se odehrála u příležitos­ti 102. výročí tragédie. V roce 1915 bylo v osmanské říši vyvražděno na 1,5milionu Arménů. Turecko se dlouhodobě vymezuje proti označování historické události za genocidu. Zmařené arménské životy přisuzuje tehdejší občanské válce, ve které zemřelo i mnoho Turků. Více čtětě v rubrice „Poslední slovo“na straně 20

Turecko ostře zareagoval­o na usnesení poslanců posuzovat vyvraždění Arménů jako genocidu. Zklamaní byli Turci i ze Zemanova dopisu. Situaci musel „žehlit“Černínský palác. Usnesení Poslanecké sněmovny není právně závazné. Zahraniční politika zůstává v rukou vlády, nikoliv sněmovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia