Lidové noviny

Zemanovo čínské sólo

Prezident bude jedinou hlavou státu EU, která se zúčastní summitu k nové Hedvábné stezce

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/PEKING Prezident Miloš Zeman během svých návštěv Číny vždy překvapil nějakým diplomatic­kým přešlapem.

V roce 2014 se ze země středu místo vládního speciálu vracel soukromým letadlem pronajatým společnost­mi PPF a J&T. O rok později se zase v Pekingu jako jediná západní hlava státu zúčastnil vojenských oslav na náměstí Nebeského klidu, kde byly v roce 1989 krvavě potlačeny studentské protesty.

A nestandard­ní krok chystá i během své třetí návštěvy Číny, na niž vyráží za dva týdny. Zeman bude jediným prezidente­m země EU, který se zúčastní summitu k nové Hedvábné stezce. Ekonomická konference, která je čínskou odpovědí na globalizac­i, bude hostit desítku hlav států, ovšem především z asijských zemí. Do Pekingu přijede v půlce května prezident Indonésie, Kazachstán­u nebo Uzbekistán­u.

Z Evropy dorazí kromě Zemana také šéf Kremlu Vladimir Putin. Na pekingský summit přijede také švýcarská spolková prezidentk­a Doris Leuthardov­á, jejíž funkce ovšem odpovídá postavení premiérky. Šéfa vlády vyšle do Pekingu dalších pět zemí EU, Bri- ty zastoupí ministr financí Philip Hammond. Ostatní evropské země do Číny nejedou nebo podobně jako Německo pošlou jen ministersk­ou delegaci.

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček vidí Zemanovu sólovou účast ve skupině hlav států EU jako velkou šanci pro Česko. „Velmi bych si přál, aby alespoň jedna větev nové Hedvábné stezky ústila u nás,“vysvětluje.

Prezidenta bude po celý týden, který Zeman v říši středu stráví, doprovázet jeho poradce pro Čínu Jan Kohout. A to v dvojjediné roli. Kohout nevystupuj­e jen v roli prezidento­va poradce. Exministr zahraničí a bývalý diplomat loni založil vlastní lobbistick­ou skupinu – Institut nové Hedvábné stezky, v jehož poradní radě jsou třeba expremiér Petr Nečas nebo mediální podnikatel Jaromír Soukup. Kohout také stojí za Sino-Czech Aviation Associatio­n, která dojednává spolupráci mezi českými výrobci letadel a Čínou.

Projekt nové Hedvábné stezky, tedy obchodní a politické dálnice do Číny, je podle Kohouta příležitos­tí pro další desetiletí. „Je to logické pokračován­í prezidento­vy politiky vůči Číně. Proto je lepší být při tom než zpovzdálí čumět či posteskáva­t,“řekl Kohout LN.

Ne všichni jsou ovšem přesvědčen­i, že Zemanova cesta je pro českou ekonomiku jednoznačn­ým přínosem.

Obejít Brusel

Třeba sinolog Martin Hála upozorňuje na to, že nová Hedvábná stezka je jen vágně definovaná iniciativa, která vyhovuje především čínským zájmům. A těmi je dostat se na evropské trhy prostředni­ctvím bilateráln­ích kontaktů s členskými zeměmi EU a obejít přitom unijní regulační pravidla.

„Nejde jen o akvizice a investice, ale také o přístup na evropský trh. V Česku je pro Číňany jistě velmi lákavé třeba bankovnict­ví,“soudí Hála.

Systém, kdy si Čína sama vybírá jednotlivé partnery, ovšem Brusel nepodporuj­e a s Pekingem jedná jménem celé EU. Unie má ostatně také právo jménem všech 28 členů uzavírat obchodní dohody – což se v případě Číny na rozdíl třeba od Vietnamu ještě nestalo.

Brusel proto tlačí na to, aby EU v Číně vystupoval­a jako celek. „Nová Hedvábná stezka musí být otevřená pro všechny Evropany,“řekla nedávno v čínské metropoli FedericaMo­gheriniová, neformální ministryně zahraničí Unie.

Česko je společně se sousedním Slovenskem, Polskem nebo Maďarskem jednou ze zemí, která chce naopak jednat s Číňany pokud možno napřímo. Když ne rovnou bilateráln­ě, tak alespoň na úrovni iniciativy 16+1, která sdružuje šestnáctku evropských zemí střední a východní Evropy s Čínou. Zbytek západní Evropy včetně Bruselu se nezúčastní.

Česko na dvou židlích

„Česko tak sedí na dvou židlích. Na jedné straně je tu společná obchodní politika EU, na druhé oligarchic­ký státní kapitalism­us. Napětí mezi těmito dvěma modely spolupráce bude sílit,“varuje sinolog Hála.

Pro samotného Zemana může být cesta do Číny přínosná nejen kvůli summitu a přijetí u čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kterého loni v Praze označil za svého „mladého přítele“.

Není vyloučeno, že českému prezidento­vi udělí audienci přímo v Pekingu také ruský prezident Vladimir Putin, stejně jako před dvěma lety. Schůzka podle informací LN potvrzena zatím není, v Zemanově minutovník­u jsou ale „okénka“, do nichž by se schůzka s šéfem Kremlu vešla.

 ?? Před dvěma lety navštívil prezident Miloš Zeman s chotí buddhistic­ký chrám Ťing-an v Šanghaji, kam se Číňané chodí modlit za finanční úspěch. Slibovaný příliv čínských investic do Česka ovšem zatím příliš úspěšný není. FOTO ČTK ?? Modlitba za úspěch.
Před dvěma lety navštívil prezident Miloš Zeman s chotí buddhistic­ký chrám Ťing-an v Šanghaji, kam se Číňané chodí modlit za finanční úspěch. Slibovaný příliv čínských investic do Česka ovšem zatím příliš úspěšný není. FOTO ČTK Modlitba za úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia