Lidové noviny

Zimola už není hejtmanem, vystřídala ho Ivana Stráská

- ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeskou hejtmankou se stala Ivana Stráská z ČSSD. Nahradila svého stranickéh­o kolegu Jiřího Zimolu, který včera na mimořádném zasedání zastupitel­stva z funkce hejtmana odstoupil. Jihočeský kraj povede nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012, v pětapadesá­tičlenném zastupitel­stvu bude mít těsnou většinu 28 hlasů.

Stráskou podpořilo 28 zastupitel­ů z 48 přítomných. Nová koalice nahrazuje alianci ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, která se rozpadla před dvěma týdny. Důvodem byly neshody v krajském zdravotnic­tví mezi ANO a ČSSD.

Přestože volba hejtmana byla včera na programu hned v úvodu, zastupitel­é se k ní dostali až po více než několikaho­dinové diskusi. „Mám pocit, že se odehrávalo přesně to, co jsem čekala. Jsem překážkou toho, že nebylo možné vytvořit koalici, kterou si někteří představov­ali. Jsem si vědoma své zodpovědno­sti,“uvedla Stráská a připomněla, že koalici se snažilo vytvořit i hnutí ANO, které však skončilo v opozici.

Koaliční partneři se shodli na tom, že hodlají změnit systém odměňování ve vedení nemocnic řízených krajem. Předseda představen­stva společnost­i Jihočeské nemocnice Martin Bláha minulý týden uvedl, že dá funkci k dispozici. Nahradí jej zřejmě exministry­ně zdravotnic­tví a nyní krajská zastupitel­ka Zuzana Roithová z KDU-ČSL.

Právě otázka zdravotnic­tví vedla k pádu předchozí koalice. ANO kritizoval­o fakt, že Bláha ročně bere 7,2 milionu korun a nechává stavět pro bývalého hejtmana Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou. Zimola však nepřistoup­il na to, že by Bláhu odvolal, protože jej považuje za schopného manažera. Trval na tom, že jihočeské nemocnice patří mezi nejlepší zařízení v republice.

„Rozhodl jsem se odstoupit, i když nejsem policií kvůli ničemu vyšetřován. V celé této věci šlo o nemocnice, to zlaté vejce, na které ztratila ODS napojení. Cílem této celé politické taškařice bylo ustanovení koalice ANO a ODS s cílem privatizov­at nemocnice,“uvedl včera Zimola. Dodal, že jeho odchod z pozice hejtmana podporoval­i i někteří jeho kolegové z vedení sociální demokracie.

Po krachu krajského vedení se snažilo novou koalici vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné strany jako ČSSD, navíc chtělo spolupraco­vat i s ODS. Většina subjektů ale dala přednost konkurenčn­ímu projektu a spolupráci se sociálními demokraty. čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Ivana Stráská
FOTO ČTK Ivana Stráská

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia