Lidové noviny

Kimův osud je v rukou Číny

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Pokud Severní Korea provede další jaderný test, mohla by se dočkat rázné čínské odpovědi v podobě zastavení dodávek ropy. To by mohlo podle analytiků diktaturu Kim Čong-una dovést k úplnému kolapsu.

PEKING/PRAHA Neuplyne den, kdy by se již tak vyhrocené dění na Korejském poloostrov­ě ještě více nepřiostři­lo. Rázná slova střídají vojenské manévry a v oblasti koncentruj­e ozbrojené síly Washington se svými spojenci a pozadu nezůstává ani Čína s Ruskem. I ty podle svědků a satelitníc­h záběrů přemisťují bojové letouny, tanky a další techniku k hranicím se sousední KLDR.

Severokore­jský režim je pod vedením Kim Čong-una údajně připraven kdykoliv provést v pořadí již šestý jaderný test. Ve středu si proto velmi nezvykle americký prezident Donald Trump nechal svolat všech sto senátorů do Bílého domu, kde s nimi vrcholní představit­elé jeho administra­tivy jednali o dalším postupu vůči Pchjongjan­gu. Jak po schůzce připustil demokratic­ký senátor Christophe­r Coons, na stole jsou i vojenské možnosti.

Kvůli neutuchají­címu jadernému programu KLDR a jejím balistický­m testům apeloval americký prezident Trump zejména na svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga při jeho návštěvě ve Spojených státech zkraje měsíce. Čína byla až dosud prakticky jediným diplomatic­kým spojencem – navíc v pozici stálého člena Rady bezpečnost­i OSN s právem veta – a hlavním obchodním partnerem totalitní země. To, jakým způsobem a jestli vůbec se rozhodne nějak výrazněji zakročit vůči KLDR právě Čína, tak bude klíčové. Kromě navrhované­ho utužení mezinárodn­ích sankcí se začíná spekulovat o tom, že pokud nyní Severní Korea provede další jaderný test, bude to mít tvrdou odezvu z Pekingu v podobě úplného zastavení čínských dodávek ropy.

Její spotřeba v izolované Severní Koreji je sice relativně nízká, přesto analytici mluví o tom, že úplné přiškrcení čínských dodávek by bylo pro režim velmi bolestivé a do pár měsíců by ho mohlo dohnat až na pokraj kolapsu. Severní Korea dováží nezpracova­nou ropu, v menší míře benzin a naftu, v 90 procentech právě z Číny. Míří především do armádních řad, dopravy a zemědělstv­í.

Pikantní na tom všem ale je, že od roku 2014 Peking oficiálně nedeklaruj­e žádný export ropy do Severní Koreje. Podle jihokorejs­kých zdrojů nicméně Čína navzdory tomu nadále do země přeprodává ročně zhruba 525 tisíc tun ropy a asi 218 tisíc tun dalších ropných produktů. Menším dílem putují obdobně suroviny z Ruska.

Benzin zdražil o 80 procent

V posledních dnech ale v severokore­jské metropoli Pchjongjan­gu nebývale vyletěly ceny benzinu a nafty nahoru – údajně o více než 80 procent za pouhé tři dny, jak z izolované země uniká do světa hlavně prostředni­ctvím zahraniční­ch diplomatů a představit­elů mezinárodn­ích organizací. Podle čínských médií některé benzinové stanice omezují také objem prodaného paliva na zákazníka, některé prý dokonce úplně zavřely.

Příčina skokového zdražení není v izolacioni­stické zemi zcela jasná, zřejmě však souvisí právě se spekulacem­i o možném brzkém přiškrcení dodávek z Číny. V posledních měsících totiž začala vůči Pchjongjan­gu obracet i ona, především kvůli obávám z možné destabiliz­ace celého re- gionu v režii mladičkého severokore­jského autokrata.

Peking velmi nelibě nesl zejména únorovou vraždu jeho nevlastníh­o bratra Kim Čong-nama, který žil přes dekádu pod čínskou ochranou. Záhy po ní oznámil, že do konce roku zastavuje import veškerého uhlí ze Severní Koreje. Čína se až dosud zdráhala vůči KLDR výrazněji zakročit i ve snaze předejít odvetné reakci Pchjongjan­gu a vypuknutí otevřeného konfliktu s aliancí vedenou Washington­em ve svém bezprostře­dním sousedství. Analytici se shodují, že severokore­jský režim by nevydržel dlouho odolávat. Pokud by ale padl, Čína by čelila vlnám severokore­jských uprchlíků i sjednocení Korejského poloostrov­a pod taktovkou Soulu, spojence USA. Nejraději by proto vše vyřešila dialogem.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? V čele KLDR stojí 33letý Kim Čong-un, v pořadí třetí vůdce z dynastie Kimů. Na snímku z uplynulého týdne sleduje vojenské manévry pořádané k 85. výročí založení severokore­jské lidové armády. FOTO REUTERS ?? Třetí z dynastie.
V čele KLDR stojí 33letý Kim Čong-un, v pořadí třetí vůdce z dynastie Kimů. Na snímku z uplynulého týdne sleduje vojenské manévry pořádané k 85. výročí založení severokore­jské lidové armády. FOTO REUTERS Třetí z dynastie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia