Lidové noviny

Útok v Petrohradě naplánoval šéf al-Káidy

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Útok na metro v Petrohradě, při kterém 3. dubna zemřelo 16 lidí, nebyl dílem šílence či frustrovan­ého mladíka s depresemi. Jde spíše o výsledek systematic­ké přípravy několika extremisti­ckých skupin působících na území bývalého SSSR, především ve střední Asii. Špatnou zprávou pro Rusko je, že se teroristic­ké buňky začínají spojovat v rozsáhlou síť, kde hraje bývalý sovětský prostor ústřední roli.

Sebevražed­ný atentátník, Kyrgyz uzbeckého původu Akbaržon Džalilov, měl být řízen organizací „Prapor imáma Šamila“, o níž ale nikdo v Rusku ještě neslyšel. Prohlášení tohoto nováčka na teroristic­ké scéně zveřejnila agentura ANI, která je využívána severoafri­ckými islamisty. Údajně měl dozor nad akcí v Petrohradě sám vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí. To on prý vymyslel zaútočit ve chvíli, kdy byl ve městě i ruský prezident Vladimir Putin. V prohlášení rovněž stojí, že akce byla odplatou za vojenské aktivity Ruska v Sýrii a Libyi, i v severokavk­azském Čečensku.

Prapor imáma Šamila měl vzniknout v Afghánistá­nu poté, co se Rusko začalo angažovat v Sýrii, tvrdí agentura ANI. Údajně si skupina vybrala jméno na počest čečenského polního velitele Šamila Basajeva, který byl zabit ruskými tajnými službami v roce 2006. Je ale neobvyklé, aby fundamenta­listé nazývali bojové oddíly jmény padlých velitelů.

Podle ředitele ruské Federální bezpečnost­ní služby Alexandra Bortnikova je policejním složkám již jasné, kdo útok řídil. Ne všechny podrobnost­i ovšem mohou zveřejnit, neboť zatýkání pokračuje – až dosud bylo zadrženo 10 osob.

Jako první skončil 17. dubna ve vyšetřovac­í vazbě Abror Azimov a jeho bratr, Uzbeci pocházejíc­í z Kyrgyzstán­u. Oba již zbavení ruského občanství, formálně proto, že měli uvést nepravdivé údaje v žádosti o ruský pas. Další zatčený Soddik Ortikov je pro změnu z Tádžikistá­nu. Podezřelý ze spoluúčast­i je i další Kyrgyz Sirožiddin Muchtarov, který v Sýrii bojuje jako Abu Salah al-Uzbeki a stojí v čele skupiny Džamá’at at-tawhíd wal-džihád, napojené na al-Káidu.

Doposud na ruské cíle útočily jednotlivé skupiny víceméně samostatně. Podle Bortnikova se nyní situace mění. Vzniká mezinárodn­í síť propojená s centry nikoliv už v Sýrii, ale v Afghánistá­nu, Jemenu i Africe. „Chápou, že jim hrozí totální likvidace v oblas- ti, kde doteď dominovaly, a tak mění taktiku,“tvrdí šéf FSB.

Posledním úspěchem FSB je zadržení 12 členů teroristic­ké organizace Islámský džihád – džamá’at mudžahedín­ů, která vznikla po rozštěpení Islámského hnutí Uzbekistán­u. Všichni podezřelí pocházejí ze střední Asie. Jejich spojení s petrohrads­kým atentátem ale FSB neprokázal­a. Jen několik dní předtím byli zadrženi dva stoupenci IS na opačném konci Ruska, na Sachalinu. Údajně plánovali velký teroristic­ký útok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia