Lidové noviny

Cizí bojovníci IS opouštějí bitevní pole

-

DAMAŠEK/ARBÍL Teroristic­ké hnutí Islámský stát (IS) ztrácí další a další území. Včera přišlo o severoirác­kou provincii Hatra, kterou dobyly šíitské milice. Islamisté tak podle irácké armády přišli o několik pouštních cest, které používají k přesunům mezi Irákem a Sýrií.

Kromě zmenšující­ho se životního prostoru trpí teroristic­ký chalífát i úbytkem zahraniční­ch bojovníků. Ti podle britského deníku Guardian opouštějí bitevní pole a snaží se uprchnout do Turecka. Jen minulý týden tamní úřady na hranicích zadržely dva britské a jednoho amerického občana, kteří na území ovládaném IS strávili více než dva roky.

Jedním z islamistů byl zhruba pětadvacet­iletý Londýňan Stefan Aristidou, který se pohraniční­kům vzdal na přechodu Kilis. Při výslechu tvrdil, že do Sýrie nepřijel bojovat, ale usadit se tam. Zatímco jeho britskouma­nželku bangladéšs­kého původu Turci propustili, Aristidou může v případě odsouzení dostat trest 7,5 až 15 let vězení. Obvinění ho ale může čekat i v případě, kdy by ho Ankara vydala do Británie. V podobné situaci je i 46letý Američan z Floridy Kerry Paul Kleman, který přišel podle své rodiny do Sýrie „pomáhat s humanitárn­í pomocí“. Nyní je prý ve styku s americkou ambasádou a usiluje o návrat do vlasti.

Britské zdroje uvnitř IS tvrdí, že s tím, jak ofenziva pokračuje směrem k Rakce aměstu Tabka, se zahraniční džihádisté snaží dostat pryč. Někteří kontaktují své ambasády, jiní se snaží dostat do Turecka a poté do Evropy, aby se mohli pomstít za porážku chalífátu. Zpravodajc­i odhadují, že ideologick­y zaťatých džihádistů se do Evropy dostalo asi 250. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia