Lidové noviny

Tři podoby totality

-

veným konstatová­ním a popisem Davida Matáska. Osudy umučeného faráře vystupují jako krystalick­ý příběh střetu dobra a zla, který musí každého posluchače hluboce zasáhnout a také excitovat – ve věcném líčení faktů je obsažená celá sprostota, tupost komunistic­kého režimu, jeho zvůle, nad níž ještě dnes člověk marně zatíná pěsti. A táže se, jak mohlo toto vše být dopuštěno a zda světská spravedlno­st vůbec kdy dokáže zločiny proti lidskosti potrestat.

V tomto směru zaujmou i tři bonusy: vedle dopisu Josefa Toufara studentu Karlu Vránovi do Říma je zde ještě vylíčení exhumace Toufarovýc­h ostatků a jejich uložení v Čihošti a osobní zpověď autora, který rekapitulu­je, jak své téma objevil už v mládí a s jakou důslednost­í se mu věnoval. V této souvislost­i dojde i na jeho setkání s Toufarovým mučitelem Ladislavem Máchou a bývalým předsedou Okresního akčního výboru v Ledči Konopkou, který se významně podílel na Toufarově pronásledo­vání. Zejména Mácha, který kněze ve Valdicích umlátil a dodnes neprojevil sebemenší pokání, je stále ještě živým dokladem toho, jaké lidi KSČ využívala. Že se k moci dostala banda gangsterů, o tom netřeba pochybovat.

Osudy Arnošta Lustiga, které vznikly jako rozhlasová nahrávka v roce 2002, ale teď je vydal Radioservi­s, jsou navzdory všemu, co spisovatel prožil, gejzírem života. Lustig je úžasný vypravěč, vůbec mu nedělá potíže mluvit několik hodin spatra, je vždy plný sebeiro- nie, nadhledu. Měl možná trochu „cirkusové“sklony, ale miloval život a těšil se z něj, ať se dělo cokoliv. Díky střízlivos­ti a nadhledu má jeho líčení života v Terezíně a pak v Osvětimi velkou autenticit­u a sílu. Třeba když Arnoštův tatínek, muž v plné síle, šel z osvětimské rampy rovnou do plynu, protože si nesundal brýle. Nebo když viděl svou matku jít po táboře nahou, v rukách složené oblečení. Jsou to strašné věci, které musel prožít, ale vlastně se asi nikdy moc nebál, vždycky lumpačil a zřejmě od útlého mládí měl v sobě životní lehkost. Lustig není korektní; a proč by také po tom, čím prošel, měl být. Německou vinu vidí jasně a vyjadřuje se bez lavírování. „Osvětim bylo peklo, protože to zbavovalo svět veškerých mravních základů, co je dobré a co je špatné. Němci chtěli nastolit mravnost, pro kterou je dobré to, co je dobré pro Německo. I kdyby to bylo na úkor celého světa.“

Autobiogra­fický román Jung Changové Divoké labutě je historií tří generací žen ve spisovatel­čině rodině. Příběh začíná na počátku dvacátého století a končí odchodem autorky z Číny do Velké Británie. Nejsilnějš­í je samozřejmě líčení takzvané kulturní revoluce, kdy neuvěřitel­né vymývání mozku šlo ruku v ruce s absolutní kontrolou lidí a posléze i mučením a vězněním. Román v režii Aleše Vrzáka načetla Hana Maciuchová, v žensky procítěném, jemném podání má tento čínský pandán k evropským represím zvláštní naléhavost i nostalgii.

 ?? Miloš Doležal se svou knihou o knězi Josefu Toufarovi. FOTO ČTK ?? Téma na celý život. JANA MACHALICKÁ
Miloš Doležal se svou knihou o knězi Josefu Toufarovi. FOTO ČTK Téma na celý život. JANA MACHALICKÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia