Lidové noviny

Husté vojsko

-

Zpředlisto­padových knižních nakladatel­ství toho moc nezbylo, a co nese značku existující tehdy, nynějším edičním profilem či rozsahem činnosti se příliš nepodobá někdejším aktivitám. Nejbizarně­jším v tomto ohledu je nakladatel­ství Naše vojsko (NV).

Vzniklo roku 1945, spadalo pod ministerst­vo národní obrany. Jestli se něco dalo z produkce NV „normálně“číst, pak překlady děl ze světové literatury s válečnou tematikou. Po roce 1989 NV v edičním plánu tápalo pochopitel­ně ještě víc než ostatní předlistop­adová nakladatel­ství. V roce 1996 se ministerst­vo obrany Našeho vojska zbavilo. Majitelé se střídali. Roku 2000 se však stal majitelem nakladatel­ství a knižní distribuce Naše vojsko Emerich Drtina, který firmu drží dodnes. Naše vojsko míří na mnoho cílů: vydává knihy pro děti, encykloped­ie (zbraní, vojsk a válek), kuchařky (mezi nimi je i – ve výprodeji – jedna kuchařka vojenská, konkrétně c. a k. vojska), detektivky, sportovní příručky (bojové sporty a jóga). Výživným eintopfem je nabídka pod hlavičkou beletrie: od Goldingova slavného románu Pán much s divočákem v lese na obálce po Průvodce špatným sexem.

Když najedete (tento týden) na webu Naševojsko.eu, na titulní straně se kromě obálky monografie o pistoli Glock skví obálky českého a německého vydání Hitlerova Mein Kampfu a do oddílu „hrnky“vábí dva bílé hrnky s potiskem: jeden s tváří herce Jacka Nicholsona, druhý nacisty K. H. Franka. Lze též objednat hrnek s Trumpem, Zemanem, Havlem, Vlastou Burianem, Saddámem Husajnem a podobně. Dramaturgi­e „portrétů osobností na plátně“(dle formátu cena 2000,– či 3000 Kč) jest obdobná: Komenský i Laďa Kerndl, Franz Kafka i Stalin, Werich i Putin. Z nabídky triček s potiskem vybíráme: Saddám, Karel IV., Karel Gott, Zeman, Stalin.

Naše vojsko prostě střílí ostrými.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia