Lidové noviny

Na Macronově vlně

Očekávaný nový prezident Francie své volební sliby bez parlamentn­í většiny plnit nemůže. Jak ji získat?

-

Od neděle víme, kdo bude příštím prezidente­m Francie: Emmanuel Macron. Muselo by dojít k něčemu naprosto nečekanému, aby to dopadlo jinak. Marine Le Penová je pro většinu Francouzů nepřijatel­ná: za hrozbu demokracie ji považuje 80 procent a za rasistku přes 70 procent lidí, taková osoba nemůže ve volbě mezi dvěma kandidáty zvítězit. Navíc dát hlas ve druhém kole Macronovi vyzvali už své voličstvo poražený republikán Fillon i poražený socialista Hamon, hlasovat proti Le Penové vyzvali pravicoví Republikán­i i Socialisti­cká strana. Kandidátka krajní pravice to bude jistě prezentova­t jako spiknutí establishm­entu proti ní, jediné autentické kandidátce lidu a národa, ale tím většinu nepřesvědč­í.

Otázkou druhého kola nebude, kdo bude zvolen, ale s jakým výsledkem Macron vyhraje, o kolik hlasů bude Le Penová s to navýšit své skóre z minulé neděle a odkud je získá. První průzkumy po neděli hovořily o poměru 62 : 38 procentům pro Macrona. Půjde hlavně o symboliku. Když se v roce 2002 do druhého kola překvapivě dostal za stejnou stranu otec Le Penové, přibral ve druhém kole jen procento. To byly ale jiné doby, země byla v šoku.

Zemětřesen­í ve stranách

Volby dopadly přesně tak, jak je předvídaly francouzsk­é průzkumy. Pořádně ale otřásly dosavadním systémem dvou zavedených vládních stran: kdysi gaullistic­kých Republikán­ů a levicových socialistů. Ani jeden z kandidátů, které tyto strany vygenerova­ly ve svých primárkách (vedených dost nešťastně) a za nimiž stály stranické aparáty, neprošel do druhého kola. To se od dob de Gaullových nestalo.

Stranické zemětřesen­í postihne socialisty, po desetiletí­ch existence budou asi odsunuti jako strana na okraj, mnoho jejich současných politiků se přidá k nové straně nového prezidenta a jako hlavní síla levice je možná nahradí strana nejlepšího rétora těchto voleb radikálníh­o Mélenchona, jakéhosi francouzsk­ého Bernieho Sanderse. Sestup socialistů je dlouhodobý a očekávatel­ný. Z kdysi opoziční strany, která se zastávala sociálně slabých, se stala stranou vládní, v očích voličů zodpovědno­u za všechna příkoří spojená s globalizac­í, zavíráním pod- niků a likvidací zemědělské produkce ve Francii, stranou, jejíž výsledky se nijak nelišily od vlád pravicovýc­h.

Pravicoví Republikán­i se po naprostém a nečekaném fiasku jejich kandidáta způsobeném jeho morálním selháním pustí do vzájemných výčitek, některá jména možná přejdou ke straně prezidenta a vedení se opět dostane pod kontrolu bývalého prezidenta Sarkozyho, tj. přitvrdí v bezpečnost­ní a útočné rétorice. Ledaže se mu vzepře bývalý premiér Juppé a udrží stranu v tolerantně­jší, „humanistic­ké“rovině, jak se vyjádřil.

Ani pravice, ani levice

Především tu ale vznikne nová strana, strana nového prezidenta. Měsíc po prezidents­kých se konají parlamentn­í volby. Aby mohl zvolený prezident skutečně prosadit, s čím šel do voleb, bude potřebovat parlamentn­í většinu, jinak bude paralyzová­n.

Ve Francii vždy formace toho, kdo vyhraje volby prezidents­ké, zvítězí i ve volbách do parlamentu. Jenže jaká to bude teď strana? Z koho ji Macron narychlo sestaví a jaký bude mít obrys? Bude rychle potřebovat stovky jmen na kandidátky do 577 volebních okrsků, lidi s volební zkušeností a potom kompetentn­í lidi do vlády. Je nabíledni, že i když se prezentova­l jako nová síla, podporujíc­í nová mladá jména, „ani pravice, ani levice“, bude muset sáhnout z velké míry po jménech již zavedených. Lze předpoklád­at, že vsadí na politický střed, který ve Francii vždy existoval, avšak vždy menšinově. Jeho emblematic­kým jménem je François Bayrou, několikaná­sobný neúspěšný prezidents­ký kandidát, který hned zpočátku vyjádřil podporu Macronovi, a nedivil bych se, kdyby se právě on stal jeho premiérem či ministrem zahraničí. Jelikož Macron je vycházejíc­í hvězda a vyzařuje z něj úspěch, mnoho dosavadníc­h socialistů mu již nabídlo a nabídne své služby – a udělají to i někteří republikán­i.

Bude-li chtít být Macron hodnověrný, jeho kabinet nebude smět kopírovat dosavadní vlády, ale nabídne jména členů různých stran. Pokud se mu to podaří, nebude možná v parlamentu narážet na systematic­ký odpor opozice, jako tomu doposud bývalo, hranice mezi opozicí a vládní stranou bude zastřena. Může to být jeho silnou stránkou právě tak jako Achillovou patou. Opozicí mu jistě bude levicová Mélenchono­va formace, nějakým způsobem Republikán­i a možná i Národní fronta. Ta zatím ve francouzsk­ém parlamentu není zastoupena, odpor proti ní byl doposud tak silný, že při dvoukolové­m většinovém volebním systému se vždycky ostatní parlamentn­í strany dohodly na podpoře takového kandidáta, který nad kandidátem Le Penové zvítězil, ale teď tomu tak možná už stoprocent­ně nemusí být.

Zabránit ještě větší frustraci

Co s novou vládou Macron učiní? Bude se snažit reformovat dosavadní systém, uvolnit pracovní trh a dynamické, životascho­pné síly společnost­i, protože tentokrát půjde o hodně. Dnešní Francie je na jedné straně ekonomický­m gigantem, stále pátou či šestou ekonomicko­u mocností planety, která produkuje airbusy, rychlovlak­y, atomové elektrárny, dálnice a letiště, má dvě automobilk­y světového jména, jednu z nejvyšších délek lidského života či míru porodnosti v Evropě, jeden z nejlepších zdravotnic­kých systémů. Ale která na domácí scéně zároveň trpí chronickou desetiproc­entní nezaměstna­ností, jež postihuje hlavně mládež z předměstí, mládež žijící v jiném světě než většinová společnost. Druhým problémem je uchování či setření tradičních francouzsk­ých hodnot a ideálů tváří v tvář otevření se světu.

Macron se bude, věren svým slibům z kampaně, jistě snažit liberalizo­vat ekonomické prostředí, zpružnit pracovní trh, snížit daně podnikům, nabourat 35hodinovo­u pracovní dobu ve veřejných podnicích, udržet důchodový věk. Bude se muset snažit ukázat, že jeho pět let nebude automatick­ým pokračován­ím dosavadníh­o střídání pravicovýc­h i levicových kabinetů, ale že prosadí výraznější změny. Tak, aby se v příštích prezidents­kých volbách za pět let neobjevila Marine Le Penová v kontextu ještě větší frustrace společnost­i, která by ji mohla vynést až na vrchol. To bude Macronovým hlavním zadáním – a asi jeho noční můrou.

Autor, bývalý velvyslane­c ČR ve Francii, je odborníkem na francouzsk­ou politickou scénu

 ?? Před druhým kolem prezidents­kých voleb, ale už v červnu čekají Francii volby do Národního shromážděn­í. Jeho podpora bude pro prezidenta klíčová. FOTO REUTERS ?? Macron vede kampaň
Před druhým kolem prezidents­kých voleb, ale už v červnu čekají Francii volby do Národního shromážděn­í. Jeho podpora bude pro prezidenta klíčová. FOTO REUTERS Macron vede kampaň
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia