Lidové noviny

Politická rána pod pás

- Ad LN 27. 4.: Premiér dumá, jak... Jiří Zlatuška, emeritní tektor Masarykovy univerzity, poslanec ANO

Úvahy premiéra Sobotky nad odvolávání­m Andreje Babiše z vlády kvůli korunovým dluhopisům by byly dokladem toho, jak není schopen vidět své vlastní chyby, pokud je nemáme brát jen jako účelové předvolebn­í útoky na loajálního koaličního partnera, jehož zásluhy na úspěchu stávající vlády jsou větší než premiérovy.

Neznám nikoho, kdo by korunové dluhopisy považoval za něco jiného než prostředek snižování daňové zátěže. Jak Sobotka, tak Kalousek vystupují v této věci zcela účelově. Oba měli možnost danění po jednotlivý­ch kouscích dluhopisů převést na danění sumární částky bez ohledu na jednotlivé dílčí položky, z nichž se suma držených dluhopisů skládá. Když byl ministrem financí Bohuslav Sobotka, neudělal proti tomu nic. Když na tomto postu seděl Miroslav Kalousek, naopak této možnosti využil, propagoval ji. Zpětná kriminaliz­ace legálních postupů je samozřejmě lákavým politickým úderem pod pás, který se v předvolebn­í době hodí.

Pokud se premiér Sobotka rozhodne proti Andreji Babišovi ve vládě kvůli „podezřením“či „nedostateč­ným vysvětlení­m“zasáhnout, bude to ukázka Sobotkova vlastního pokrytectv­í. Ve vládě vedle sebe – a v ČSSD dokonce jako prvního místopředs­edu – má evidentníh­o zlodějíčka, vůči němuž nekoná nijak. Skutečnost, že ministr vnitra Chovanec ukradl studentské texty a vydával je za vlastní, není podezřením či smyšlenkou, ale je jasná ze srovnání těchto textů stejně, jako je jasné, že platí 1+1=2. Proti evidentním­u zlodějíčko­vi vedle sebe však premiér Sobotka nedělá nic.

Proti sobě tu stojí snaha řídit stát jako prosperují­cí firmu, jejíž prospěch pociťují na svých platech i pracovních místech všichni zaměstnanc­i, vůči politické dovednosti intrik, účelových spojenectv­í ničemů a politickýc­h ran pod pás – z čehož to druhé bohužel skutečně jinou životní zkušenost než zkušenost politika nevyžaduje.

Oprava

V článku Příběh Charty a komunistic­kého svědomí (LN 27. 4., str. 11) se jako o bývalém tajemníkov­i ÚV KSČ píše o Vladimíru Mlynářovi. Ve skutečnost­i jím byl Zdeněk Mlynář. Za chybu se omlouváme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia