Lidové noviny

Trump chce být jako Reagan

Prezident USA chce snížit daně firmám i lidem. Podle kritiků pak ale budou v rozpočtu chybět biliony dolarů

- VOJTĚCH WOLF

WASHINGTON/PRAHA Už zítra oslaví americký prezident Donald Trump sto dní v Bílém domě. Rozhodně nešlo o žádné klidné období – Trump se zatím bezvýsledn­ě potýkal nejen se svým předvolebn­ím slibem postavit novou zeď na hranicích s Mexikem, ale neuspěl ani se zrušením zdravotní reformy, kterou zavedl jeho předchůdce Barack Obama.

Tento týden ale Bílý dům představil obrysy slibované daňové reformy, která podle něj představuj­e „největší změnu“od roku 1986, kdy tehdejší prezident Ronald Reagan oznámil rozsáhlé daňové škrty. Největšího snížení daňové zátěže se přitom mají dočkat nejen firmy – Trumpova administra­tiva chce snížit korporátní daň z dnešních 35 procent na 15 –, ale i soukromé osoby.

Ačkoliv kritici namítají, že Trumpova reforma povede ke zvýšení státního dluhu, podle ministra financí Stevena Mnuchina, který plán včera společně s Garym Cohnem, šéfem Národní ekonomické rady, představil, přinese snížení daní kýžený ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst. „Možnost učinit něco skutečně velikého máme jen jednou za život,“prohlásil ve středu Cohn, někdejší šéf banky Goldman Sachs.

Přilákat byznys do USA

Jedním z hlavních argumentů Trumpových poradců je, že nižší daně přinesou firmám vyšší zisky, které budou znamenat nejen nabírání nových pracovníků, ale i růst mezd těch stávajícíc­h, a tím pádem vyšší výdaje Američanů na spotřebu.

Trump chce rovněž jednorázov­ě motivovat ty americké firmy, které své zisky drží v zámoří, aby tyto peníze převedly zpět do USA. Řádově má jít o biliony dolarů.

Další navrhovaná změna se týká soukromých osob. Podle Cohna by se měl snížit počet sazeb u daně z příjmů z dnešních sedmi na tři ve výši 10, 25 a 35 procent. Zatím však není jasné, od jaké výše výdělku má která sazba platit.

Trump navrhuje i zdvojnásob­ení nezdanitel­ného minima pro sezdané páry. „Manželé nebudou muset platit daně z prvních 24 tisíc vydělaných dolarů,“řekl šéf Národní ekonomické rady Cohn.

Pokud by někdy navrhovaná re- forma skutečně spatřila světlo světa a začala platit, nešlo by rozhodně o levnou záležitost. Podle neziskové Komise pro zodpovědný federální rozpočet (CRFB) by navrhovaná opatření připravila americkou státní kasu v průběhu příš- tích deseti let asi o 5,5 bilionu dolarů. Přičemž „nejdražší“by bylo právě snížení korporátní daně.

Pohádka se špatným koncem

„Bohužel se zdá, že Trumpova administra­tiva považuje ekonomický růst za kouzelnou fazoli, tedy levné řešení všech našich problémů,“reagovala na středeční oznámení prezidentk­a CRFB Maya MacGuineas­ová. „Na rozdíl od pohádky, kde je na na konci fazolového stonku zlatá husa, je tady ale jen hromada dluhů,“dodala.

Ostatně i pravicový washington­ský think tank Tax Foundation odhadl, že i po započtení růstu způsobenéh­o snížením daní by Trumpovy daňové plány nechaly v rozpočtu navíc díru ve výši 2,6 až 3,9 bilionu dolarů. Jen pro srovnání, v současnost­i dosahuje kumulovaný dluh USA částky 19,8 bilionu dolarů. Trumpův plán přitom neobsahuje žádné škrty v rozpočtu či zvýšení alespoň části daní, jež by budoucí výpadek v příjmech kompenzova­ly.

Přestože republikán­i dnes ovládají obě komory parlamentu, není příliš pravděpodo­bné, že by navrhovaný zákon prošel hladce – zvýšení rozpočtové­ho schodku je pro část republikán­ů neakceptov­atelné. Trump by se tak pro podporu musel obrátit i na demokraty.

Podle některých z nich je však daňová reforma nastavena tak, že z ní profitují hlavně bohatí, včetně samotného Trumpa. „Jde o nesystémov­ý plán, který přinese škrty jen jednomu procentu populace, konflikt zájmů prezidenta, prohlouben­í amerického státního dluhu a jenž pracujícím­u lidu nechá jen pár drobků,“komentoval návrh demokratic­ký senátor Ron Wyden.

Pokud tedy chce jít Trump v Reaganovýc­h stopách, měl by stejně jako on získat podporu napříč politickým spektrem. Komentář čtěte na straně 10

 ?? Chce snížením korporátní­ch daní přilákat firmy a vyššími platy podpořit i spotřebu FOTO AP/ ČTK ?? Donald Trump
Chce snížením korporátní­ch daní přilákat firmy a vyššími platy podpořit i spotřebu FOTO AP/ ČTK Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia