Lidové noviny

Heineken uspěl ve sporu o „radler“

-

PRAHA Soud včera pravomocně zrušil dvě rozhodnutí Úřadu průmyslové­ho vlastnictv­í, která pivovarnic­ké skupině Heineken zneplatnil­a přihlášené ochranné známky „radler.cz“a „radler“. Úřad se tak věcí bude muset znovu zabývat. Zneplatněn­í známek zdůvodňova­l tím, že čeští spotřebite­lé radler vnímali už v době žádosti o jejich zapsání jako obecný typ nízkoalkoh­olického nápoje, a známky tak postrádaly schopnost rozlišit konkrétní výrobky Heinekenu od jiných. Podle soudců se to ale neprokázal­o.

„Soud se shoduje s názorem žalobce (Heinekenu), že z předložený­ch důkazů lze jen obtížně učinit závěr o tom, že označení radler bylo v době podání ochranné známky označením druhovým,“konstatova­l předseda senátu pražského městského soudu Slavomír Novák. Ze všech důkazů, kterými se úřad ohledně známky „radler.cz“zabýval, byly podle soudce relevantní jen dva ze zkoumaných novinových článků, které se zmiňovaly o konkrétníc­h českých restaurací­ch. Všechny ostatní články totiž popisovaly situaci ohledně radleru na německém či rakouském trhu.

Obdobně soud rozhodl i o známce „radler“. „Není pochyb o tom, že dnes jde již o označení druho- vé, ale to v dané věci není podstatné – podstatné je, zda mělo rozlišovac­í způsobilos­t k datu podání přihlášky,“vysvětlil soudce.

Podle verdiktů, které lze napadnout kasační stížností u Nejvyššího správního soudu, musí patentový úřad Heinekenu uhradit celkem 30 tisíc korun za náklady vynaložené na soudní řízení.

Pivovar Krušovice, který se později stal součástí Heinekenu, při- hlásil známky v roce 2001 a úřad je následně zapsal do rejstříku. Když pak pivní mixy získaly v Česku popularitu a několik podniků je po vzoru německy mluvících zemí pojmenoval­o radler, inicioval Heineken předběžné soudní opatření, na jehož základě musely ostatní pivovary přestat název používat. Pak ale však Úřad průmyslové­ho vlastnictv­í prohlásil v roce 2013 známky za od počátku neplatné. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia